Utorak 30.11.2010.
01:50
Tanjug

MUP: Nešto se sprema na Kosmetu

Provokacije Srba na Kosmetu se ne smanjuju
 


On je naveo da treba da zabrine i pojačano prisustvo kosovske policije na severu Kosmeta što se pravda sprečavanjem kriminala, a uznemirava građane tog dela Pokrajine, u kojem mahom žive Srbi.


"Ne postoji organizovani kriminal na severu Kosmeta. Kriminalne grupe žive na jugu Kosmeta i neprihvatljivo je obrazloženje kosovskih organa da žele da ih hapse na severu Pokrajine", kazao je Mitrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju informišući članove tog skupštinskog tela o bezbednosnoj situaciji na Kosmetu.


Prema njegovim rečima, MUP Srbije nije prisutan u Pokrajini, ali na razne načine prikuplja informacije o stanju na Kosmetu.

Mitrović je istakao svakodnevnu saradnju sa Euleksom u razmeni informacija i dodao da MUP preko te međunarodne misije želi da dođe do nekoliko osumnjičenih za teška krivična dela kako bi bili procesuirani.

Zamenik direktora policije je kazao da je od 7.233 pripadnika KPS-a oko 700 Srba, angažovanih uglavnom na severu Kosmeta, a koji su u komandnom lancu KPS.


Dodao je da MUP u saradnji sa Euleksom pokušava da komandni lanac u KPS-u na severu Kosmeta imaju Srbi i ukazuje na opasnost prisustva albanskog kadra u toj službi na severu Kosmeta, kao i da pokušava da u dogovoru sa Euleksom jedan broj Srba bude angažovan i u specijalnim jedinicama.

Otvorena granica prema Albaniji

Najveći bezbednosni rizik na Kosmetu je otvorenost granice prema Albaniji i to je problem koji ugrožava ne samo Srbiju nego i EU, izjavio je Mitrović.

"Granica prema Albaniji je otvorena, ne čuva se i nezaštićena je", rekao je Mitrović i dodao da problem otvorenosti granice prema Albaniji treba da zabrine i međunarodnu zajednicu jer je Kosmet najveća ruta za krijumačarenje narkotika.


G17: I Srbi se bave kriminalom


Poslanica G17 plus Stojanka Petković koja živi u Zvečanu negodovala je zbog informacije MUP-a Srbije o stanju bezbednosti u Pokrajini, navodeći da je nepotpuna.
 

Ona se nije složila sa navodima da se na Kosmetu kriminalom bave samo Albanci i podsetila da je na njenu porodičnu kuću pre tri godine bačeno više molotovljevih koktela, da su počinioci srpske nacionalnosti otkriveni, da taj predmet stoji u tužilaštvu, a da je "neko rekao da se to ne čačka".


Odbor se nije izjašnjavao o Informaciji MUP-a Srbije o stanju bezbednosti na Kosmetu jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

2024 © - Vesti online