Utorak 30.11.2010.
00:13
Blic

Klintonova naredila špijuniranje UN-a!

Uzdrmao Ameriku: Vikiliks
 

Šokantan zaključak da zvanični Vašington sprovodi specijalnu obaveštajnu kampanju prema liderima UN, uključujući generalnog sekretara Ban Ki Muna i prestavnike Saveta bezbednosti iz Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije, proizilazi iz poverljivih dokumenata američke diplomatije koje je u ponedeljak objavio vebsajt "Vikiliks".

Kako prenosi britanski Gardijan na svom sajtu, od dilpomata SAD se tražilo i da dostave detaljne biometrijske informacije (DNK uzorak, sken zenice oka i otiske prstiju!) ključnih zvaničnika UN, uključujući tu podsekretare, čelnike specijalizovanih agencija i njihove glavne savetnike, glavne pomoćnike generalnog sekretara, vođe mirovnih operacija i političkih misija, u šta spadaju i predvodnici mirovnih snaga UN.

Takođe su zahtevani i obaveštajni podaci o Ban Ki-Munovom stilu upravljanja i donošenja odluka, kao i o njegovom uticaju na Sekretarijat.

I ne samo to! Vašington je tražio i brojeve kreditnih kartica, imejl adrese, telefonske, faks i pejdžer brojeve...

Bela kuća je osudila odluku vebsajta "Vikiliks" da objavi oko četvrt miliona poverljivih dokumenata koji se uglavnom odnose na diplomatsku prepisku Stejt departmenta sa američkim ambasadama i konzulatima.

2024 © - Vesti online