Ponedeljak 29.11.2010.
23:41
Srna

U BiH stiže sve više islamista bez dokumenata

Islamisti iz Somalije (arhivska fotograija)
 

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić je rekao da se u Imigracionom centru trenutno nalazi oko 80 odsto lica iz ovih zemalja, te da je "strahovit talas ilegalnih imigranata" krenuo iz Grčke, prema Zapadu.

"Imigranti kod sebe nemaju nikakvih dokumenata i tu se javljaju ogromni problemi s utvrđivanjem njihovog identiteta jer često daju netačne identifikacione podatke kako ih ne bismo vratili u njihove zemlje. S druge strane, imigranti nas koštaju samim tim što borave u Centru", rekao je Mektić, prenosi banjalučki "Fokus".

On dodaje i da procedura povratka imigranata u njihovu zemlju traje i po nekoliko meseci.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Mirko Okolić smatra da ilegalni imigranti sa područja Avganistana, Iraka i Pakistana imaju cilj da u BiH iz bošnjačkog korpusa regrutuju novi kadar za teroristička dela i da se približe Evropi.

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope Dževad Galijašević je rekao da ovi ilegalni imigranti dolaze u BiH iz socijalnih razloga, a po "džihadskoj i narko-liniji", te upozorio da ti razlozi mogu biti veoma opasni i da bezbednosne organizacije treba da pojačaju svoj rad.

"BiH je dobra baza jer u Evropi postoji malo zemalja gde se radikalni islamisti osećaju kao kod kuće i gde politika i religija žele da pitanje odnosa prema radikalnom islamizmu dovedu na nivo rasprava o identitetu, a ne rasprava o bezbednosti", naglasio je Galijašević.

Šef Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija je rekao da 5.000 ilegalnih imigranata iz Avganistana nalazi u Grčkoj, odakle žele da odu u neku drugu zemlju, članicu EU.
 

2024 © - Vesti online