Nedelja 28.11.2010.
21:03 >> 23:25h
Srna

Policajac ubio mladića u samoodbrani

 

Napadač i žrtva: Miron Milutinović

Milutinović je, uoči nesreće, oko 19.00 časova, bio u stanu sa majkom i babom, kada je, kako se nezvanično saznaje, došlo do porodične svađe i on je potom izbacio babu iz stana, a majku je držao zatvorenu.

Neko od komšija je pozvao policiju i vatrogasce. Ubrzo po dojavi pripadnici MUP-a su došli i razgovarali sa Milutinovićem.

U prvom trenutku, delovalo je da će se svađa završiti mirno, ali kada je policajac Mladenović krenuo da izađe iz stana, Milutinović je pojurio za njim sa sekirom i udario ga nekoliko puta drškom po glavi. Policajac je u samoodbrani izvadio pištolj i nekoliko puta pucao u Milutinovića, koji je na mestu izdahnuo.

"Suprug i ja smo gledali televiziju i u jednom trenutku kao da smo čuli rafalnu paljbu. U strahu sam legla na pod, a muž je izašao na terasu: rekao mi je da je ugledao policajca kako ispred ulaza puca u mladića sa sekirom", priča stanarka susedne zgrade.

Prema rečima očevidaca iz obližnjeg kafića, izgledalo je kao da će se i policajac svakog trenutka srušiti mrtav jer mu je od udaraca sekirom, celo telo bilo krvavo.

"Nastala je prava panika. Jedan od policajaca tražio je od vatrogasca da ranjenog kolegu polije vodom i spere krv s njegovih grudi kako bi se videli koliko rana ima i da li su duboke", kaže mladić koji je u času tragedije bio u kafiću preko puta zgrade gde se zločin desio.

Ranjeni policajac je prevezen u Urgentni centar gde je konstatovano da ima nekoliko rana na grudima koje, na reću, nisu opasne po život. Njegovo stanje je sada medicinski stabilno.

Dok je trajao uviđaj, ispred zgrade su u šoku stajali Mironovi roditelji. Komšije kažu da su se Milutinovići skoro doselili i da je Miron u stanu živeo sa bakom i majkom.

"Miron se nekoliko godina lečio u psihijatrijskoj ustanovi, ali u poslednje vreme odbijao je lekove i bilo mu je sve gore. Međutim, porodica nije mogla da ga natera da se ponovo leči", priča jedan od poznanika koji nije želeo da se predstavi.

Policijski uviđaj trajao je skoro četiri sata, a saobraćaj se za to vreme u ovom delu Beograda odvijao usporeno.

Policajac pucao tek pošto je udaren sekirom

 

Nezavisni policijski sindikat Srbije je povodom večerašnjeg incidenta u beogradskom naselju Mirijevu ukazao na sve učestalije i brutalnije napade na policajce na službenoj dužnosti, ali na hitnu promenu prakse upotrebe službenog oružja policajca, u situaciji kada se i sami bore za svoj život.


U saopštenju NPSS-a se navodi da je njihov kolega Momir Mladenović, iz Policijske stanice Zvezdara, prilikom samodbrane, bio teško povređen pre nego što je lišio života službenim oružjem napadača Mirona M. (24).


"Kolega je izvadio pištolj, reptirao, i u znak upozorenja ispalio hitac u vazduh, ali to nije pokolebalo napadača koji je stigao da ga udari sekirom u grudi, a tek pošto je udaren, policajac u samoodbrani pucao  u napadača i istoga lišava života", navodi se u saopštenju NPSS-a.


NPSS smatra da su "policijski službenici na intervenciji u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima postupili krajnje profesionalno i zakonito, uz primenu svih svojih ovlašćenja, uključujući i ono najteže - upotrebu vatrenog oružja i pozdravlja hrabrost kolege".


"Sa profesionalne strane, veoma smo zabrinuti što naše kolege koriste svoja ovlašćenja tek pošto su i sami najbrutalnije napadnuti, i kada su u situaciji da se bukvalno bore za svoj život, što je pokazao i nedavni događaj na Voždovcu (pljačka banke Inteza), kada je policajac upotrebio svoje vatreno oružje tek nakon što je i sam ranjen", rekao je Momčilo Vidojević, predsednik NPSS-a.


On dodaje da "građani treba da znaju koja su policijska ovlašćenja, kao što je upotreba vatrenog oružja, njegova primena i posledice, a posebno da će se isto primeniti ukoliko se ne postupi po upozorenju i ne odustane od napada.

2024 © - Vesti online