Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 26.09.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A
Skandal sa vaskrsavanjem kovanice "srpskohrvatski jezik" na stranicama udžbenika za osmi razred osnovne škole, stručnjak sa savremeni srpski jezik i opštu lingvistiku Miloš Kovačević okarakterisao je kao najgrublje kršenje Ustava Srbije.
Nedelja 26.09.2010.14:09
E sad bi mogli da promene malo i istoriju.Naravno, pocev od same reci istorija u historija!Pa onda da su Srbi ubili kralja Aleksandra Karadjordjevica, da su Srbi drzali logor Jasenovac u kojem je ubijeno oko 800 000 ljudi, vecinom Hrvata.Takodje, i da je u Drugom svetskom ratu ubijeno ukupno vise od milion hrvatskih civila po raznoraznim srpskim logorima!Mogli bi da u ovoj novoj "historiji" koju pisu,navedu da su sramne akcije "Bljesak" i "Oluja" bile humanitarnog karaktera! Mogli bi takodje da navedu da je 1999. bombardovanje Srbije bilo humantarnog karaktera, jer jadni svi ONI, nisu mogli da NAMA tako losim svirepim varvarima i paganima koji vec decenijama ugnjetavamo siptarski narod (tako sto smo im dali zemlju, zastitu od loseg razima u Albaniji,sva moguca prava- i veca nego sto su Srbi imali na Kosovu..itd), bacaju kolace i torte sa neba nego su morali nazalost da bacaju bombe napravljene od osiromasenog uranijuma cije se zracenje oseca i danas, a koje ce se osecati jos dugo u Srbiji! Takodje mogli bi da upisu u "historiju" da je 17. mart 2004 bila patriotska pobuna jednog napacenog i ugnjetavanog siptarskog naroda( koji inace u 21. veku drzi Srbe u enklavama bez vode i struje,telefona, gadja kamenjem srpske autobuse i puca na Srbe-povratnike) i da su sa razlogom rusili i palili srpske vekovne crkve i manastire, lomili krstove, jer i onako su sve te "svetinje" pravljene na temeljima ilirskih SVETINJA.A ceo SVET zna da su inace Albanci u stvari naslednici Ilira..Uhh
Nedelja 26.09.2010.19:57
1. u Dubrovniku od 1500. do 1800. nijedan pisac svoj jezik ne zove srpskim, praktički svi ga zovu slovinskim, a oko trećina (Vetranović, Mikalja, Zlatarić, Sasin, Stulli, Bruerović, Palmotić, Vidali, Nalješković,..) hrvatskim, izjednačujući pojmove hrvatski i slovinski. Sam je Vatroslav Jagić rekao 1864. da je Dubrovčanima pojam "srpski" za jezik bio stran kao "maćedonski". Otkud to da nijedan, ali baš nijedan od kojih 50-70 pisaca koji pisahu u ta tri stoljeća ne zove svoj jezik srpskim ? Točno je da postoje dokumenti u kojima se taj jezik zove "lingua seruiana"- ima ih oko 10-20- no te dokumente pišu stranci, Talijani i ostali, i taj se izraz pojavljuje samo na latinskom i katkad na talijanskom. I nijedanput na "slovinskom". 2. glede Vuka- pa sam je Vuk rekao da je "hercegovački" "Horvatskij jezik" (predgovor 2Srpskoj pesnarici"). Rekao je da će u pripremi za Srpski rječnik 1818. koristiti 2/3 "šokačke" rječnike (Mikalja, Delabella, Belostenec, Jambrešić,..), a da će tek 1/3 biti "pravo srpska". Riječ "predgovor" je kajkavska i Vuk ju je uzeo iz pretežito kajkavskih rječnika Belostenca i Jambrešića.
Nedelja 26.09.2010.19:57
3. kakva je to genijalna urota vukovaca ? To su hrvatski filolozi koji su 1880-ih i 1890-ih redizajnirali hrvatski po Karadžićevomu modelu, i to jedino dijelom u pravopisu. Sve prije je pisano jezikom zagrebačke škole (Šenoa, Kumičić, Ante Kovačić,..) koji je isti kao ovaj sada, samo u pravopis za dugi jat piše -ie- (liepo diete), a ne -ije- (lijepo dijete), te nema jednačenja u nizu primjera (težko, obćina, sladko, izkoristiti,..). Vukovci su bili očarani folklornim jezikom, pa su od Karadžića-kao najfolklorista u jeziku- preuzeli neka pravopisna pravila, a neka nisu (pisat ću, odčepiti, podatci, strjelica,..). Sve je inače ostalo isto kao i spisima Kvaternika, Šenoe, Vidrića, Kumičića,..I to je onda neka "krađa", pogotove jer u hrvatskoj književnosti od 14. stoljeća nadalje imamo i -ije- (cvijet), i slatko, raskol, općina, iskoristiti,... Vukovci "uzeli" samo dio Karadžićevih pravopisnih pravila (ništa bitno gramatički i leksički), i to onih koja postoje u hrvatskom i otprije.
Nedelja 26.09.2010.20:00
Da vidimo što kaže hrvatski akademik Stjepan Babić… «Kad sam saznao da naš današnji Očenaš glavninom svojega jezičnoga izraza potječe s kraja 16. stoljeća, kako je zapisan u rječniku Fausta Vrančića iz 1595., napisao sam: «Očenaš je tako za mene postao izrazom povijesti hrvatskoga književnoga jezika. Moli se s neznatnim izmjenama najmanje četiri stotine godina. Postao je za mene dokazom da nikakva prijeloma u razvoju hrvatskoga književnoga jezika polovicom 18. stoljeća nije bilo. Nekoliko sam puta navodio Očenaš kao dokaz toj tvrdnji». Evo još nekih dokaza o apsurdnosti nasrtaja na hrvatski jezik… Rafo Bogišić u časopisu Jeziku napisao je članak «Naziv hrvatski u dubrovačkih pisaca» i dokazao su se ti pisci zvali Hrvatima. Marulić jest bio čakavski književnik, ali je upotrebljavao i štokavske riječi. S vremenom čakavski književni jezik dao je neka svoja obilježja hrvatskomu književnomu jeziku štokavske stilizacije. Hrvati nikada nisu uzeli štokavsko narječje i stavili ga kao svoj književni jezik, za razliku od Srba, nego su postupno pretvorili čakavski književni jezik u hrvatski književni jezik štokavske stilizacije. Hrvati su odabrali fonetski pravopis, prema Vuku, i izjednačili padeže. Ništa drugo jer je sve ostalo bilo izgrađeno do tada. Treba reći da Vuk bez hrvatskih rječnika (Stulijev rječnik 1806., Mikaljin iz 18. stoljeća itd.) ne bi mogao napisati svoj rječnik!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)