Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 13.03.2017.
18:01
S. Janković - Vesti A
Holandske vlasti proglasile su tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju "nepoželjnom" i privele je kako bi je sprečili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu.
Ponedeljak 13.03.2017.21:46
Čisto gospodo"prosvećeni evropljani"da malo osetite kako je to rovariti po tudjoj zemlji.E kako to vaša demokratska načela padaju pred ovim činom.
Sreda 15.03.2017.23:34
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji vodi kampanju za referendum 16. aprila, kada će se odlučivati o proširenju predsedničkih ovlašćenja, u nedjelju popodne optužio je Holandiju da se ponaša kao "banana republika", a Evropu prozvao zbog "ćutanja". Erdogan nastoji da putem svojih ministara lobirai kod brojnih Turaka, koji žive i rade u evropskim državama, da se odazovu na referendum o promeni turskog Ustava, međutim vlasti nekoliko zemalja su zabranile takve skupove, a Holandija je sprečila dolazak dva turska ministra, što je izazvalo diplomatsku krizu.
Sreda 15.03.2017.23:35
"Pozivam sve međunarodne organizacije u Evropi i drugde da nametnu sankcije Holandiji", rekao je Erdogan u nedelju na skupu blizu Istanb-ula i dodao "Je li Evropa nešto rekla? Nije. Zašto? Jer vrana vrani oči ne kopa. Holandija se ponaša kao banana republika". Turski predsednik i ranije je kritikovao holandske vlasti za ponašanje koje podseća na "na-cizam i fa-šizam", pošto je Holandija u subotu ispratila do granice Ministarku za porodicu Fatimu Betul Sajan Kaju, a nešto ranije sprečila je sletanje aviona kojim je trebalo da doputuje turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Sreda 15.03.2017.23:36
Holandski premijer Mark Rute u nedelju je pozvao na smirivanje napetosti, ali Erdogan je na takvu ponudu uložio prigovor. "Vi još niste platili cenu da biste govorili o popravljanju odnosa s Turskom", grubo je odgovorio Erdogan pred hiljadama svojih pristalica. "Još morate da objasnite vašu drskost", dodao je i poručio "Mi smo strpljivi, ali naš će odgovor biti oštar". U nedelju ujutro turski zvaničnici nakratko su zamenili holandsku zastavu turskom na konzulatu u Istanbulu. Den Hag je zatim uložio protest turskim vlastima koje su obećale istragu incidenta. "Doživeli smo nehumano i nemoralno ponašanje", rekla je novinarima ministarka Kaja koju je na aerodromu Ataturk u Istanbulu dočekala masa s turskim zastavama. Erdogan je već optužio Zapad za islamofoboiju i nac-izam pa je pozvao međunarodne organizacije da nametnu sankcije Holandiji.
Sreda 15.03.2017.23:36
Dešavanja u Holandiji su samo kap koja je prelila čašu. Još ranije slične skupove su otkazale Nemačka i Austrija. Ali, u ovom ratu stvari bi se lako mogle oteti kontroli, a Turska ima itekako jak adut u ruci. Podsetimo, od prošle godine na snazi je sporazum između EU i Turske o migrantima, po kojem veliki broj izbeglica i migranata s Bliskog istoka ostaje u Turskoj. Mevlut Čavusoglu je rekao kako bi sporazumi s EU, uključujući i dogovor o migrantima, mogli biti pod znakom pitanja ukoliko EU ne implementira viznu liberalizaciju za Tursku. Kriza koja je u međuvremenu eskalirala, još je ozbiljnija. Turska trentutno na svojoj teritoriji, u zamenu za milijarde evra, drži milione migranata i izbeglica. Erdogan je već više puta EU pretio puštanjem migranata u Evropu, a ako bi to zaista učinio, teško je i zamisliti kakav bi to uticaj imalo na Evropsku uniju.
Sreda 15.03.2017.23:37
Holandiju u sredu očekuju izbori, a ankete govore da Rute i antiislamski desničarski kandidat Gert Vilders vode vrlo tesnu trku. Rute je zabranu održavanja turskih skupova i učešće turskih ministara na njima obrazložio pretnjom za javni red i mir. U Holandiji živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove dece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasati u obe zemlje. U glavnom gradu Švedske je vlasnik dvorane koja je trebalo da ugosti skup s zvaničnikom iz turske vladajuće stranke poništio ugovor o zakupu, ne obrazloživši svoju odluku. Skupove su takođe zabranile i Nemačka i Austrija.
Sreda 15.03.2017.23:37
U petak je nemački ustavni sud saopštio da se turski vladini zvaničnici ne mogu pozivati na nemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa. Ta je odluka objavljena dok jačaju napetosti jer su u Nemačkoj otkazani turski skupovi podrške referendumu. U sukob na relaciji Turska - Holandija uključili su se i Francuzi i Danci, a time se kriza dodatno proširila. Francuski ministar Žan-Mark Ajraul pozvao je na "smirivanje" diplomatske krize. "Povodom trenutnih napetosti između Turske i nekoliko članica Evropske unije, Francuska poziva na smirenje. Takođe poziva turske vlasti da se izbegnu ekscesi i provokacije", poručio je ministar. "Neophodno je pokazati odgovornost i izbeći beskorisne polemike", dodao je.
Sreda 15.03.2017.23:38
Ipak, potez danskog premijera Larsa Rasmusena u Ankari će sasvim sigurno smatrati uvredom. On je, naime, svom turskom kolegi Binaliju Jildirimu rekao kako bi bilo najbolje da ne dolazi u službenu posetu. "Ta poseta ne bi se mogla odvijati, a da pritom zanemarimo trenutne turske napade na Holandiju. Predložio sam turskom kolegi da odloži naš sastanak", napisao je danski premijer u saopštenju. Nešto pre toga Erdogan se obrušio i na Zapad uopšte. "Zapad je jasno pokazao svoje pravo lice poslednjih nekoliko dana. To što smo videli... jasno pokazuje islamofobiju... Rekao sam da sam mislio da je na-cizam završen, ali nisam bio u pravu. Na-cizam živi na Zapadu", istakao je.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)