Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 12.03.2017.
00:44
Tanjug, Vestionline A
Kad krene "bitka" rečima, pa dođe do sprečavanja diplomata da nesmetano putuju - dolazi i do ozbiljnih diplomatskih "poremećaja" - naime, ulazi i izlazi u holandsku Ambasadu u Ankari i konzulat u Istanbulu zatvoreni su iz bezbednosnih razloga, saopštio je u noći između subote i nedelje zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova, a slične mere predostrožnosti su preduzete i ispred rezidencije holandskog ambasadora, kao i kuće otpravnika poslova, javio je AP.
Utorak 14.03.2017.21:45
Кад крене „битка“ речима, па дође до спречавања дипломата да несметано путују – долази и до озбиљних дипломатских „поремећаја“ – наиме, улази и излази у холандску Амбасаду у Анкари и конзулат у Истанбулу затворени су из безбедносних разлога, саопштио је у ноћи између суботе и недеље званичник турског министарства спољних послова, а сличне мере предострожности су предузете и испред резиденције холандског амбасадора, као и куће отправника послова.
Utorak 14.03.2017.21:45
Турски званичник који није желео да буде именован није навео друге информације. Турска је раније данас позвала заменика холандског амбасадора у Анкари на разговор у Министарству спољних послова, у знак протеста након што је холандска Влада забранила да авион са шефом турске дипломатије слети у Ротердам ради митинга уочи турског референдума о уставној реформи, рекао је неименовани турски званичник. Истим поводом, турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао је Холанђане као „на-цистичке остатке и фа-шисте“
Utorak 14.03.2017.21:46
ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је да ће Холандија “сигурно платити цену” након што је протерала турску министарку за породицу Фатму Бетул Сајан Кају из своје земље. Она је претходно спречена да се обрати скупу у знак подршке турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану у Ротердаму, потом је у пратњи полиције одвезена у Немачку одакле је одлетела за Истанбул.
Utorak 14.03.2017.21:46
Холандија, као и Немачка и Аустрија, заузела је став да не дозвољава турским политичарима да одржавају митинге на својој територији у циљу скупљања подршке за предстојећи референдум у априлу на коме председник турске Реџеп Тајип Ергодан жели да прошири своја овлашћења. Спор са Холандијом је отпочео након одлуке холандске владе да забрани слетање авиона у којем се налазио министар спољних послова Турске Чавушоглу, а наставио се “случајем турске министарке”. - Научићемо их међународној дипломатији – рекао је Ердоган у Истанбулу. – Хеј, Холандијо, ако жртвујете турско-холандске односе због избора у среду, платићете цену.
Utorak 14.03.2017.21:48
Ова Ердоганова изјава је последња у низу тешких и запаљивих реченица пуних претњи које званичници из Анкаре упућују Холандији. Турски председник је између осталог рекао да је с разлогом оптужио холандску владу за на-цизам и фа-шизам, рекавши да би само такви режими забранили министрима иностраних послова да путују изван граница својих земаља. - Мислио сам да је на-цизам завршен, али нисам био у праву. На-цизам живи на Западу – изјавио је председник Турске. Холандски премијер Марк Руте је током јучерашњег дана нагласио да ће урадити све како би се смањила дипломатска конфронтација са Турском. - Никада раније нисам доживео тако нешто, али ми желимо да будемо мудрија страна – рекао је Руте.
Utorak 14.03.2017.21:51
Ердоган је и Холанђане, као и Немце, назвао фа-шистима, али се захвалио Француској, која је дозволила турск-ом министру иностраних послова Мевлуту Чавушоглуу да се обрати припадницима турске заједнице у француск-ом граду Мецу. А управо у Мецу министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу назвао је Холандију “престониц-ом фа-шизма” током говора на јучерашњем митингу. - Холандија, такозвана престоница демократије, а то кажем под наводницима зато што је заправо престоница фа-шизма – казао је Чавушоглу у обраћању на скупу који је, према агенцијама, окупио више од 800 људи који су узвикивали “Турска” и “Бог је велики”. Мањих немира је било и у Анкари где су јуче накратко демонстранти окупљени испред конзулата Холандије у Истанбулу скинули заставу те земље са зграде и уместо ње ставили турску заставу.
Utorak 14.03.2017.21:51
На целу ситуацију нису остали неми ни немачки политичари. Владајућа немачка Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) затражила је повлачење немачких војника из војних база у Турској, јер “није у потпуности сигурно може ли и жели ли турска влада да гарантује безбедност војника Бундесвера у Турској”.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)