Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 06.03.2017.
22:33
Vestionline A
Ugalj iz Donbasa više se ne izvozi u Ukrajinu, zbog blokade koja i dalje traje, a umesto toga šalje se za Rusiju, izjavio je za ruske medije neimenovani predstavnik Vlade Luganske Narodne Republike.
Sreda 08.03.2017.22:24
У Донбасу, источном региону богатом угљем, куца индустријско срце Украјине. Откако су тамо завладали немири, поставља се питање: колико је Донбас важан за Кијев – и у чему је његов значај за Москву?
Sreda 08.03.2017.22:24
"Донбас је срце Украјине", може да се прочита на периферији Доњецка у источној Украјини. Из економске перспективе то је сигурно оправдано: угљенокоп, који се простире све до руске територије, четврти је по величини у Европи.
Sreda 08.03.2017.22:24
Резерве угља су процењене на око десет милијарди тона. Област око града Доњецка чини само пет одсто територије Украјине, ту живи десет одсто становништва - али се ствара 20 одсто бруто домаћег производа и око четвртине извоза Украјине. У остатку земље доминира пољопривреда.
Sreda 08.03.2017.22:25
Немири у источним деловима Украјине су то, по површини безначајно, подручје одједном сместили у жижу светске пажње. Ако је веровати гувернеру региона Доњецк Серхију Тарути, тај регион нема ни економског значаја: "Некада се говорило да Украјина храни цео Совјетски Савез. Данас се слично каже да Донбас храни Украјину. Али, ако погледамо статистике, можемо видети да је Донбас субвенционисана област."
Sreda 08.03.2017.22:25
Евалд Белке, директор Центра "Бертолд Бајц" у Берлину, слаже се са гувернером када је реч о угљенокопу Донбас. "Од осамдесетих је непрофитабилан, скуп и вештачки се одржава у животу, само из социјалних разлога." Ипак, постоји оправдана забринутост да би Русија могла да има за циљ да анектира источну Украјину, као Крим.
Sreda 08.03.2017.22:25
Ипак, постоји оправдана забринутост да би Русија могла да има за циљ да анектира источну Украјину, као Крим. За разлику од Кримског полуострва, овде велика већина људи не осећа припадност Русији - и само око четвртине су етнички Руси. "У суштини, то је веома мешовито становништво", каже Болке. "И до почетка ове године једва да је неко размишљао о томе, да се оријентише према Русији. Сада, међутим, Кијев и Москва воде прави пропагандни рат. Људима је тешко да дођу до непристрасних информација, многи су упућени на гласине и све више сумњају у централне власти Кијева", рекао је Белке.
Sreda 08.03.2017.22:26
Али зашто је уопште Москва заинтересована за источну Украјину, имајући у виду то нејасно расположење? Чисто економски, анексија баш и није исплатива. "Русија би требало да буде срећна што не мора она уместо Украјине да субвенционише регион", каже Белке. Много важније од прагматичне користи јесте нешто сасвим друго: У Москви је поново оживела жеља да се успостави руска империја.
Sreda 08.03.2017.22:26
Донбас, некада центар совјетске тешке индустрије, има притом симболичну улогу: "То су древне козачке области које су вековима биле аграрне и које су индустријализоване тек под Стаљином." Ипак, има и опипљивих разлога: Бројне фирме у источној Украјини извозе важне сировине и производе у Русију - нарочито за руске свемирску и одбрамбену индустрију. Због тога је вест, која на Западу није имала великог одјека, заправо била веома експлозивна: крајем марта, прелазна влада у Кијеву је саопштила да ће прекинути војну сарадњу са Русијом!
Sreda 08.03.2017.22:26
Заменик руског премијера Дмитриј Рогозин одмах је реаговао: Русија мора постати много независнија од спољне технологије и залиха. Али то можда неће бити тако лако: Дванаест врста руских интерконтиненталних балистичких ракета производи се у источном украјинском Дњепропетровску, укључујући резервне делове и одржавање. У Донбасу се производи специјални челик за руске тенкове, а већина руских борбених хеликоптера лети са моторима из Запорожја.
Sreda 08.03.2017.22:27
Много више, међутим, источноукрајинске фирме зависе од потражње из Русије јер су производи - системи и опрема - специјално направљени за руско тржиште, и не могу да се тако лако продају на друга тржишта. Чак и ако делови индустрије зависе од субвенција, извоз из источне Украјине је важан извор прихода за Кијев, тим пре што је земља на рубу банкрота.
Sreda 08.03.2017.22:27
"Ако се тамо развије сепаратистички покрет, Кијев ће због превеликог ризика на тржиштима капитала тотално пропасти", каже експерт за Украјину Евалд Белке. Он, међутим, не верује у идеју да се источној Украјини, да би се смирила, одобри већа аутономија. У тренутној нестабилној ситуацији Украјина може да опстане само уз јаку централну владу. "Било која врста федерализације поцепала би земљу - у екстремном случају цела Украјина би могла да се распадне."
Sreda 08.03.2017.22:28
..... свега овог не би било... да није било Мајдана и америчке квази демократије ... Поздрав свима из Украјине ......
Sreda 08.03.2017.22:28
..... свега овог не би било... да није било Мајдана и америчке квази демократије ... Поздрав свима из Украјине ......

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)