Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 01.03.2017.
19:48
Vestionline, Sputniknews.com A
Odluka lidera terorističke organizacije Islamske države Abu Bakr el Bagdadija da prizna poraz ID u nedavnim borbama i njegov poziv pristalicama da se sakriju u planinska područja, pokazuje da Islamska država nema snage da se suprotstavi ozbiljnoj vojnoj sili.
Petak 03.03.2017.22:17
Одлука лидера терористичке организације ДАЕШ Абу Бакр ел Багдадија да призна пораз ДАЕШ-а у недавним борбама и његов позив присталицама да се сакрију у планинска подручја, показује да ДАЕШ нема снаге да се супротстави озбиљној војној сили. Ситуација с ДАЕШ-ом је веома занимљива. Тако, Станислав Тарасов, стручњак за Блиски исток и Кавказ описује новонасталу ситуацију. Он сматра да повлачење ДАЕШ-а у герилу не значи крај рата, те да ће бити нових сукоба у Сирији — како политичких, тако и војних.
Petak 03.03.2017.22:18
„САД тек планирају да започну ’праву‘ борбу против ДАЕШ-а, припремају планове, траже савезнике, а Ел Багдади одједном признаје пораз. Да ли то значи да је Трамп већ победио? Наравно да не. Прво, водећу улогу у борби против ДАЕШ-а су играле руске, турске и иранске снаге, поготово у Сирији. Друго, ситуација је много компликованија, јер се на сиријској и ирачкој територији налази до сто различитих терористичких група. У том смислу, не био требало прецењивати изјаву једног од лидера терориста. Наравно да је то добра вест. Повлачење снага лојалних Ел Багдадију води ка смиривању ситуације — ова изјава ће обесхрабрити многе терористе, јер она омаловажава саму идеју ДАЕШ-а“, каже Тарасов.
Petak 03.03.2017.22:18
Руски стручњак наглашава да су групе које и даље функционишу на територији Сирије под контролом земаља региона. „ДАЕШ одлази у прошлост, али остају проблеми новог државног уређења Сирије, поделе на зоне утицаја, конципирања новог устава земље, расписивања избора. То је само почетак пута“, каже Тарасов. Да ли оваква порука Ел Багдадија наговештава дефинитиван крај ДАЕШ-а, питали смо и стручњака за Блиски исток Слободана Јанковића са Института за међунаронду политику и привреду. Он је још крајем прошле године у нашем програму указао да ће ово бити погубна година за ДАЕШ.
Petak 03.03.2017.22:18
„Имали сте ситуацију да је та терористичка формација опстајала само зарад помоћи коју је имала од других држава Блиског истока. Конкретно — од Саудијске Арабије, Катара, Уједињених Арапских Емирата. Друго, имали су сарадњу са Турском до пре неколико месеци и имали су подршку САД. Пошто је Русија са сиријским снагама нанела велики пораз ДАЕШ-у, прво су САД одлучиле, а онда и други, да не допусте да све заслуге припадну Русији и Башару ел Асаду, па су и они кренули у обрачун“, каже Јанковић. Он објашњава да се никада није постављало питање да ли може да опстане ДАЕШ, јер у том војном сукобу та терористичка организација нема снаге да издржи сукобљавање са неком озбиљном војном силом.
Petak 03.03.2017.22:19
За Ел Багдадијеву најаву герилске фазе ратовања Јанковић је рекао да се и са герилом може обрачунати. „Та герила може да постоји неко дуже време, а да би постојала мора да има подршку у народу. У Ираку је специфична ситуација. Тамо су сунити који су се после више деценија владања нашли у подређеном положају видели у ДАЕШ-у неку врсту савезника, могућности да се они за нешто опет питају и бројни официри ирачке државе су им у томе помогли.
Petak 03.03.2017.22:19
Дакле, турска герила може да опстане у Турској зато што има подршку код одређеног дела курдског народа, без тога нема им помоћи. Мислим да у случају ДАЕШ-а не можемо да говоримо о тако нечему дугорочно. Наравно да ће они краткорочно опстати, биће диверзија, терористичких напада али мислим да не могу да опстану“, каже Јанковић. Он упозорава да тероризам неће бити искорењен. Могуће да ће постојати још покрета и група са таквом идеологијом, али у сваком случају ово је крај тзв. Исламске државе, закључује Јанковић.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)