Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 07.02.2017.
19:10
Sputniknews, Vestionline A
Na mesto novog ambasadora Rusije u Vašingtonu mogao bi da bude imenovan Anatolij Antonov, zamenik ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i nekadašnji zamenik ministra odbrane Sergeja Šojgua, javili su ruski mediji.
Sreda 15.02.2017.22:41
Интересантно је да је Антонов, који има више од 30 година дипломатског искуства, на свој садашњи положај именован у децембру прошле године, а до тада је, почевши од 2011. године, радио у Министарству одбране као заменик министра за питања међународне војне и војно-техничке сарадње.
Sreda 15.02.2017.22:42
С обзиром на његово богато искуство у дипломатији и војном ресору, руски аналитичари сматрају да би именовање Антонова био добар избор Кремља, нарочито ако се узме у обзир чињеница да нови амерички председник Доналд Трамп жели да успостави сарадњу са Русијом у оквиру заједничке борбе против међународног тероризма.
Sreda 15.02.2017.22:42
„Он је професионални дипломата са огромним искуством, укључујући и оно у Министарству одбране. Антонов је познат као доследан човек, са чврстим ставовима. Имајући у виду да је и Трамп конкретан човек, Антонов на функцији амбасадора би могао да успостави добру комуникацију са новом америчком администрацијом и да ефикасно штити интересе Русије. Трамп не воли половична решења, он је човек који свим питањима прилази као бизнисмен и са слабим људима он не може да нађе заједнички језик. У том смислу, у Русији нема бољег кандидата од Антонова. Одавно познајем Анатолија Ивановича — он је веома образован човек, делом оштар, а у исто време благ и интелигентан. Ако он буде именован за амбасадора Русије у САД, то ће само ојачати нашу позицију пред Европом, с обзиром на то да се налази на тзв. санкционом списку ЕУ, који је, узгред речено, потпуно бесмислен. У сваком случају, именовање Антонова би било прави потез“, каже за Спутњик Георгиј Фјодоров, председник руског Центра за социјална и политичка истраживања и члан Грађанске коморе Русије.
Sreda 15.02.2017.22:42
Руски политиколози кажу и да је врло могуће да је вест о именовању Антонова на место амбасадора Русије у САД само „новинарска патка“ и питају се ко је и зашто сада пласирао такву информацију.
Sreda 15.02.2017.22:42
Они наводе да до сада није било никаквих озбиљних замерки на рад актуелног амбасадора Русије у САД Сергеја Кисљака и подсећају да су Амбасада Русије у Вашингтону и Трампов тим „успоставили свеобухватан и квалитетан информациони дијалог“, те да актуелни амбасадор може да реши све постављене задатке.
Sreda 15.02.2017.22:43
Подсећања ради, Кисљак је на место амбасадора Русије у САД именован још 2008. године, а на тој позицији је заменио Јурија Ушакова, актуелног помоћника руског председника Владимира Путина, одговорног за спољнополитичка питања. Пре тога, од 2003. године, Ушаков је био заменик министра спољних послова. Руски политиколози такође наводе да Русији и САД сада предстоји задатак успостављања билатералних односа, који су за време Обаминог председниковања пали на најнижи ниво, а истовремено додају да у томе „велику улогу игра и амбасадор Русије у САД“.
Sreda 15.02.2017.22:44
Они оцењују да је именовање амбасадора комплексно питање, а да смена дипломатског представника захтева озбиљне разлоге. Руски аналитичари такође подсећају да се руска дипломатска пракса по којој мандат амбасадора траје четири-пет година не примењује када су у питању САД. У Вашингтону су совјетске дипломате радиле годинама, па и деценијама, довољно је сетити се легендарног совјетског дипломате Анатолија Добрињина, који на месту амбасадора у тој земљи био пуне 24 године, од 1962. до 1986. године. Због тога, оцењују стручњаци, ако дође до промене руског амбасадора у САД, то ће бити веома озбиљан корак.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)