Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 04.02.2017.
10:57
Vestionline A
Najmanje devet osoba je poginulo u petak u sukobima na istoku Ukrajine, šestog dana borba za kontrolu grada Avdejevke, a SAD su osudile "agresivne akcije Moskve".
Sreda 08.02.2017.23:00
Rat se vratio svom žestinom prije četiri dana u istočni ukrajinski grad Avdijivka. U jednom danu, 1. februara, na grad u kojem živi oko 22 hiljade stanovnika su ispaljene salve raketa. Katja Volkova, majka i baka, ub-ijena je na putu od svoje kuće do pijace. Gotovo tri godine od izbijanja rata u istočnoj Ukrajini, ponovno su oživjele borbe između vladinih snaga i proruskih separatista uzduž 450 kilometara duge borbene linije.
Sreda 08.02.2017.23:01
Avdijivka je najteže pogođen. Od 28. januara gotovo danonoćno grad je izložen neprekidnom granatiranju. Industrijski grad je pretvoren u mjesto razbijenog stakla i tuge, u kojem oklopna vozila blokiraju promet, a vojnici su na ulicama brojniji od samih mještana.
Sreda 08.02.2017.23:01
Intenzitet rata i krvoproliće podsjećaju na bitku od prije dvije godine – onu za Delbacov. Ta bitka za strateški važno željezničko čvorište 70 kilometara sjeveroistočno od Avdijivke, završila je smrću stotina ukrajinskih vojnika nakon što bili okruženi ruskim snagama i proruskim separatistima.
Sreda 08.02.2017.23:02
Sve što se dešava u Ukrajini je teatar, pre svega teatar beznađa. Strategija Petra Porošenka i evropski pristup Ukrajini predstavljaju delove slagalice pod nazivom ’Izgubljena Ukrajina‘. Porošenko nema mnogo vremena da se održi na vlasti i reši situaciju nakon dolaska Donalda Trampa u Belu kuću - smatra analitičar. Sudakov, koji je profesor na Akademiji vojnih nauka, smatra da Porošenko shvata da „više ne može da se osloni na Vašington“. - Porošenko je dugovao svoju vernost Obaminom timu. On je i dalje sporazumima vezan za bivšu američku administraciju. A Tramp ne voli dezertere. Istovremeno smo videli da američki predsednik shvata da Ukrajina nije adut koji može da iskoristi u svojim odnosima sa Moskvom. To je razlog što će Ukrajinu pretvoriti u problem za Evropsku uniju, a ne za SAD .
Sreda 08.02.2017.23:03
U međuvremenu, stavovi prema Kijevu na Zapadu su se postepeno promenili, dodaje on. - Mislim da će paket sporazuma Minsk 2 biti preuređen tako da Rusija, Francuska i Nemačka mogu da igraju veću ulogu. Počinjemo da govorimo istim jezikom sa našim partnerima. Politika laži zamenjena je politikom pragmatizma, jer postoji potreba da se obezbedi prava procena situacije i ulože istinski napori za rešavanje problema, a ne da se vodi politika obmane ili provokacije.
Sreda 08.02.2017.23:03
Ti komentari došli su nakon najnovijih sukoba koji su izbili u Donbasu. Situacija u blizini gradova Avdejevke i Jasinovate nekoliko dana je bila napeta. Postoje izveštaji da je civilima isključena voda i struja. Moskva je izrazila zabrinutost zbog akcija Kijeva u regionu Donbasa i dodala da su ukrajinske vlasti ugrozile mirovne sporazume iz Minska.
Sreda 08.02.2017.23:05
Na sednici Saveta bezbednosti UN Čurkin je naveo podatke poslednjeg izveštaja misije OEBS-a po kojima je broj kršenja prekida vatre porastao do 10.000 za 24 časa. On je saopštio i da su u sedam od deset slučajeva Oružane snage Ukrajine ograničavale predstavnicima misije pristup o području konflikta. – Ove cifre pokazuju da umesto napora za normalizaciju situacije u Donbasu, traženja kompromisa u okviru normandijskog formata i kontakt grupe, ukrajinske vlasti uporno pokušavaju da konflikt reše vojnim putem .
Sreda 08.02.2017.23:05
– Suština toga što se dešava je potpuno jasna: Kijev pokušava da iskoristi sukobe koje je sam izazvao kao povod da potpuno prekine sa realizacijom Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine koji je utvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti 2202 – rekao je on. Diplomata je skrenuo pažnju na podatke sa kamera koji pokazuju da su sukobima prethodila granatiranja sa ukrajinskih pozicija. On je naveo i izjave ukrajinski vojnih zvaničnika koji su se hvalili o napredovanju vojske, kao i zaključke OEBS-a da su kijevske snage bezbednosti izazvale eskalaciju sukoba.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)