Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 06.01.2017.
13:58
Vesti A
Znameniti ljudi koji su pre pedeset, sto i više godina opisivali srpske zemlje, kao da su bili vidoviti. Njihove reči važe i danas, bilo da je reč o našim naravima, ili o mestu u vremenu i prostoru.
Nedelja 08.01.2017.14:56
Из књиге Један прилог за проучавање српског националног карактера, постхумно издање, Виндзор, Канада, 1964.__________ Узимајући га у његовом најпотпунијем и најизразитијем виду, полуинтелектуалац је човек који је уредно, па можда чак и с врло добрим успехом свршио школу, али у погледу културног образовања и моралног васпитања није стекао скоро ништа. Било услед његове урођене неспособности или због мана школског система, он није добио подстрека за духовно саморазвијање. Он, уопште, духовне вредности не разуме и не цени.
Nedelja 08.01.2017.14:58
Он све цени према томе, колико шта доприноси успеху у животу, а успех узима у “чаршијск-ом” смислу, дакле, сасвим мате-ријалистички. С осталим духовним вредностима одбацује и моралну дисциплину, али не сасвим, јер прекршаји те дисциплине повлаче кривичну одговорност. Ипак и у моралном, као и у културном погледу, он је у основи остао примитивац. Неомекшан културом, а с олабавелом моралном кочниц-ом, он има сирове снаге напретек. Школска диплома, као улазница у круг интелигенције, дала му је претерано високо мишљење о себи самом. У друштвеној утакмици тај дипломирани примитивац бори се без скрупула, а с пуним уверењем да тражи само своје право, које му је школа признала. Он потискује супарнике немилосрдно као да не би били жива бића него ма-теријалне препоне. Он је добар “лакташ”, – израз један који је продро у општу употребу истовремено с појавом полуинтелектуалаца.
Nedelja 08.01.2017.14:58
Претпоставимо да се у њега пробудила политичка амбиција, и да је успео постати министар. Тај положај могао је уграбити само кроз силно гурање и стрмоглаву јагму, и зато ће сматрати да је то сада нешто “његово”. Из те своје тековине или, боље рећи, плена, гледаће да извуче што више личног ћара. Биће “корупционаш”, али неће бити сасвим свестан тога факта: толико ће му то изгледати природно и на свом месту. Један полуинтелектуалац, кад је чуо да се говори о његовој оставци, рекао је: “Ко је луд да се одваја од пуног чанка?!” Њему је изгледало непојмљиво да се човек не користи министарским положајем, као што би било непојмљиво да човек крај пуног чанка остане гладан.
Nedelja 08.01.2017.14:59
Политичка амбиција једног полуинтелектуалца управо и није политичка. Она се састоји само у томе, да се човек кроз политику обогати, и да на високим положајима прогосподује. Он не зна ни за какве више и општије циљеве. Тек кад полуинтелектуалац доживи врхунац политичког успеха, види се како је он морално закржљао.
Nedelja 08.01.2017.14:59
Поред полуинтелектуалца који је успео, има и полуинтелектуалац који није успео. Већ прави интелектуалац, незапослен или запостављен, готов је опозиционар. Полуинтелектуалац у таквом положају тим је опаснији, што не зна ни за какве моралне обзире који би његово огорчење ублажавали. То није било случајно да су многи озлојеђени полуинтелектуалци отишли у комунисте.
Nedelja 08.01.2017.14:59
Полуинтелектуалац је болесна друштвена појава, која је обелоданила две ствари: (1) да је културни образац потребна допуна националног и политичког обрасца, што се нарочито осећа онда када утицај та два обрасца стане слабити, и (2) да школа која се ограничава на давање знања, без упоредног васпитавања карактера, није у стању спречити појаву таквог друштвеног типа као што је полуинтелектуалац.
Nedelja 08.01.2017.15:01
Jovanovic naravno nije bio futurolog da bi tada kada je pisao ovaj kratak esej znao da ce u stvari u njemu dati precizan opis srpskog politicara sa pocetka dvdeset prvog veka.Dakle ovde nije rec ni o kakvom poluintelektualcu vec o nasem savremeniku politicaru koji je sve ovo o cemu pise Jovanovic i nadgradio.U jednoj recenici Jovanovic kaze da takav ne odbacuje moralne principe u potpunosti jer je svestan da je to krivicno delo.Danasnj politicar ovakve dileme nema jer danas nemoral nije krivicno delo vec pozeljan obrazac ponasanja.Zatim jos veli da je ovaj sa dobrim uspehom svrsio skole.Danasnji politicar nije, vec ih svrsava tek kada se dokopa vlasti.Ha ha ,dobri nas Slobodan nije bio svestan koliko je sa svojim razmisljanjem i opoaskama bio ispred svog vremena.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)