Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 02.01.2017.
09:59
sputniknews.com, Vestionline A
Uprkos predviđanju zapadnih lidera Rusija ulazi u Novu godinu kao jedan od ključnih igrača na međunarodnoj sceni, piše "Gardijan".
Utorak 03.01.2017.17:11
Многи с правом упозоравају да је, судећи по досадашњем искуству, примирје у Сирији нестабилно и не доводи до мировних преговора, истиче Винтур. Међутим, мировне иницијативе Русије и Турске имају повољне основе. У овој ситуацији комбинују се четири кључна фактора: становништво Сирије исцрпљено ратом, постоји одлучујућа промена у војној равнотежи, разрађене су улоге кључних играча и састави дипломатских алијанси.
Utorak 03.01.2017.17:12
Војни однос снага променио се након пораза побуњеника на истоку Алепа, сматра новинар. Важне промене на дипломатском пољу могле би да донесе избор Доналда Трампа за америчког председника: врло је вероватно да ће републиканац играти на подршку Башара ел Асада, а не на помоћ побуњеницима. Осим тога, највећи противник сиријског режима, Турска, одлучила је да подржи Русију. У овој ситуацији борци ће моћи да се ослоне на сопствене снаге и земље Персијског залива, што им не обећава велику перспективу, јер Саудијска Арабија, знајући цену рата у Јемену, неће кренути у војну интервенцију у одсуству Америке.
Utorak 03.01.2017.17:12
Русија добија дипломатске и економске наклоне од традиционалних америчких савезника у региону, инвестиције Катара који је уложио у акције „Росњефта“ упркос чињеници да се руска компанија налази под америчким и европским санкцијама.
Utorak 03.01.2017.17:12
Међутим, то још увек не значи да ће Русија лако ставити тачку на врло конфузан грађански сукоб, указује колумниста. Постоји много препрека које тек треба превазићи. На пример, Турска наставља да инсистира на оставци сиријског председника, па ће Москва морати да за преговоре пронађе формулу по којој ће одлука о судбини Асада бити одложена. Осим тога, преговарачима тек предстоји да утврде кога ће од побуњеника да позову за преговарачки сто и да ли ће да позову Саудијску Арабију, која је завађена са Ираном.
Utorak 03.01.2017.17:13
Колумниста даје свој сценарио догађаја: Москва предлаже председнику Турске Ердогану договор — прилику да устане против Федерације Курда на северну Сирије у замену за заузимање Алепа од стране владиних снаге. Саме Курде највероватније неће позвати за преговарачки сто и онда би они, пошто су савезници Сједињених Америчких Држава, могли да схвате да Барак Обама много боље говори о томе како преуредити свет него што га мења у пракси. Након ових пертурбација створиће се вакуум који ће заузети Русија.
Utorak 03.01.2017.17:13
Ето колико је англосаксонац деформисан у мозak !!! Русија НИЈЕ Америка, Русију не интересује командовање као Америку !!! "АНАЛитичар" је требао написати да ће Русија водити главну реч на Блиском истоку, а где је командовање заступљено, зна се, нема политике !!!
Utorak 03.01.2017.17:14
Турска тешко да ће моћи водити бригу и о својој безбедности с обзиром каквим је таласом тероризма захваћена.. Арапски фанатици вероватно ће и даље трошити новац у помагању исламских терориста.. Исламски терористи нису још близо поразу не само у Сирији већ и у Ираку и још увек држе значајне територије под контролом. Биће значајно ако Трамп буде водио политику супротну оној коју је водио Обама, савезник терориста.
Utorak 03.01.2017.17:14
Мислим да Русија треба да користи преговоре у циљу консолидације положаја сиријске војске, одмора и организације цивилног живота. Али крајњи циљ треба да буде потпуно уништење терориста!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)