Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.11.2016.
15:07
Tanjug A
Najveće poverenje građana Srbije uživa SNS - 51,5 odsto, a 43 odsto ispitanih zadovoljno je izborom Donalda Trampa za novog predsednika SAD. To pokazuje novo, redovno mesečno istraživanje agencije Faktor plus, obavljeno telefonskom anketom, na uzorku od 1.100 ispitanika.
Subota 19.11.2016.20:27
Чак 43 одсто грађана Србије испољава задовољство победом Доналда Трампа на америчким изборима, сведоче најновији резултати редовног месечног политичког барометра Агенције „Фактор плус”. Незадовољство тријумфом републиканског кандидата, према овом истраживању, испољило је 12 процената испитаника, док четвртина њих тврди да их ово не занима, а петина да им је свеједно што ће Трамп бити председник САД. Анкета, којом је обухваћено 1.100 грађана, показала је и да две трећине њих верују да нови шеф Беле куће жели или да бар може да помогне Србији, наспрам 24 одсто који то не очекују.
Subota 19.11.2016.20:27
Објашњавајући ове резултате, Владимир Пејић из „Фактора плус” каже да се при постављању овог питања испитаницима термин „помоћи” Трампа Србији мора схватити и као директна и као индиректна помоћ, односно у најширем смислу те речи. „У том смислу, под помоћи су анкетирани подразумевали све – од враћања Косова и Метохије до слабљења притиска на Балкан. Овакав резултат најпре долази од негативног става овдашње јавности према Хилари Клинтон и Билу, а други разлог је то што је у кампањи, која је иначе била планетарни шоу, Трамп причао неке ствари које су пријале ушима просечног Србина, попут најава да ће имати добре односе с Русијом. Напослетку, поједини овдашњи медији су својим написима допринели оваквом исходу”, објашњава Пејић. Говорећи о налазу да је близу половине грађана задовољно Трамповом победом, он напомиње да то не значи да сви ти испитаници имају велика очекивања.
Subota 19.11.2016.20:28
„Исто тако, има и оних којима Трамп не одговара јер га опажају као човека који нема неке велике интелектуалне капацитете и заступа условно речено националистичку политику, али сматрају да је његова победа интерес и Србије”, истиче Пејић. „Фактор плус” је мерио и рејтинг српских политичких странака. Кад би се парламентарни избори одржавали прекосутра, на њих би изашло 47 одсто бирача, а цензус би у овом тренутку прешли Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Српска радикална странка, Покрет „Доста је било” и Демократска странка. Кад је реч о појединачном котирању партија код бирача, најосетнија промена у односу на претходни месец јесте пораст рејтинга ДС-а с пет на 5,5 одсто. Све остале странке махом уживају идентичну подршку код бирача као и у октобру. Ситне промене су незнатни пораст рејтинга СНС-а, ДЈБ-а и Двери за по 0,1 проценат, док је за исто толико опала подршка Српској напредној странци и радикалима. Социјалисти су пак с октобарских 10,6 одсто забележили благи пад на 10,4 процента. „Рејтинзи партија су већ дуже време на стандардном нивоу. Ту нема већих промена као што, уосталом, нема ни неких разлога да се оне у овом тренутку десе”.
Subota 19.11.2016.20:28
У мери у којој се у Србији страховало од изборне победе Хилари Клинтон у тој мери се мање страховало од изборне победе противкандидата Доналда Трампа. Дакле, у случају Трампа, само се мање страховало, и то је све. Зашто је то тако? Зато што у Србији ретко ко очекује да Доналд Трамп настави тврду антисрпску балкансу политику породице Клинтон и естаблишмента који је она представљала. У Србији се мисли да ако Трамп заиста искрено оцењује да је спољна политика породице Клинтон погрешна и штетна пре свега за саму Америку, да ће он у одређеној мери променити званични не само унутрашњи већ и спољнополитички курс Америке и то не само према Балкану и Европи, него и према целој Азији, а посебно према Русији. Наиме, у Србији се сукоб Америке са Русијом оцењује као противан Америчким интересима, па се Трампова здрава намера да ресетује руско-америчке односе у Србији доживљава као пристојна шанса да бар донекле омекша и америчка антисрпска политика на КиМ, али заиста ништа више од тога.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)