Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 06.11.2016.
09:15
alo.rs A
Nekadašnji ambasador SAD u Beogradu, Vilijam Montgomeri, poručio je da je sto odsto siguran da Amerika ne želi da Vučić ode, već da, naprotiv, snažno podržava srpsku Vladu i njenu ulogu u stabilizaciji regiona.
Nedelja 06.11.2016.12:19
Svako ko želi haos, nestabilnost i konfuziju u Srbiji. Svako ko veruje da samo i jedino Vučić može da bude lepak koji drži Srbiju i ko to želi da promeni. ..........................................Kucic je naj veci faktor nestabilnosti i konfuzije u Srbiji.
Utorak 08.11.2016.20:49
Искусном дипломати који је прошао све могуће обуке о томе како разговарати са новинарима, као што је то случај са Вилијамом Монтгомеријем, бившим америчким амбасадором у Србији, није тешко да се извуче од било ког „незгодног“ питања. Упркос томе, Монтгомери је одбио да одговори на неколико питања за „Ало“ - шта се дешава у односима Мила Ђукановића и Александра Вучића; да ли је он током свог мандата користио шпијуне; како је добијао информације. На питање: „Шта би уопште шпијунима ЦИА било занимљиво да сазнају о Србији?“, одговорио је: - Треба да престанете да се толико фокусирате на шпијуне. Сваку одговорну амбасаду занима да у потпуности разуме како Србија заиста функционише и да схвати да ли процес демократске транзиције напредује, и ако не, зашто не.
Utorak 08.11.2016.20:50
У дипломатској пракси се до неке границе сматра нормалним да страна амбасада користи шпијуне, а да земља домаћин на то жмури. Шта се десило, па су Вучић и Стефановић изјавили да је Србија под нападом „страних шпијуна једне велике земље“? Било је очигледно да мисле на ЦИА?_______ - Апсолутно је нормално за земље чак и са најбољим могућим односима имају званичне обавештајце у тим земљама. То је неопходно, на пример, у борби против тероризма. Верујем да то брине и вашу земљу. Као дипломата у пензији, не знам за било какве активности било које стране земље које ваши лидери помињу.
Utorak 08.11.2016.20:51
Прошле недеље нађено је оружје у близини Вучићеве куће. Ко би имао интерес да га уб-ије?_______ - Свако ко жели хаос, нестабилност и конфузију у Србији. Свако ко верује да само и једино Вучић може да буде лепак који држи Србију и ко то жели да промени.
Utorak 08.11.2016.20:52
Српски званичници су нам између редова понудили две опције ко „жели да уб-ије Вучића“: ЦИА и црногорска мафија.______ - САД имају изузетно јак интерес да подржавају срску владу и њену улогу у стабилизацији региона. Нико озбиљан у Америци, имајући у виду све роблеме са којима се суочавамо широм света, не би сада даље дестабилизовао овај регион. То је потпуна бесмислица.
Utorak 08.11.2016.20:53
Шта мислите да је узрок изненадног погоршања односа између САД и Вучића?_______ - Не бих рекао да су односи са САД уопште погоршани. Бар што се тиче америчке перцепције. Заправо, креатори америчке спољне политике у САД виде Србију и премијера Вучића као вероватно главну гаранцију стабилности у региону.
Utorak 08.11.2016.20:53
Да ли је нормално да се током журки у Амбасади САД деси инцидент да се маринац појави са фантомком и узвикује: „Доле Вучић!“?______ - Када бисте ми дали 10 страна, могао бих да вам препричам гомилу инцидената у којима су учествовали маринци у разним амбасадама. На пример, један наш маринац је згазио пешака и побегао са места несреће. Други је извршио самоубиство у радно време. Неки су ухваћени како се „братиме“ са девојкама на амбасадоровом радном столу. Поента је да су то углавном млади људи, сами у страној земљи. Колико год се трудили да их контролишете, они некако нађу начин да направе проблем као што је тај који помињете. Сигуран сам да је, ако се такав инцидент догодио, амбасадор био и бесан и на мукама.
Utorak 08.11.2016.20:54
У реду, али да ли је нормално да један званичник амбасаде присуствује антивладиним протестима, као што се десило у случају протеста „Не давимо Београд“?______ - Не само да је нормално, него је и обавеза било које озбиљне амбасаде да у потпуности разуме шта се дешава у једној земљи. То свакако значи и да посматрамо протесте и демонстрације. Оно што не би било у реду је да неко активно учествује или говори на таквом скупу. То је гранична линија између посматрача и учесника.
Utorak 08.11.2016.20:55
Да ли би вас изненадило да сазнате да званични или незванични политички кругови у САД финансирају протесте у случају „Савамала“, као што неки тврде?_______ - Америка има дугу историју подржавања разних невладиних организација свуда по свету. Верујемо да су такве организације, које често изражавају другачије ставове од наших, важан фактор стабилности у изградњи цивилног друштва. Страшно је погрешно оно што сада ради Путин, између осталих, да претпоставља да само зато што финансијски помажемо неку организацију она ради према нашим жељама и интересима. Заправо, био бих веома забринут да нас било која невладина организација којој смо помогли пита за инструкције или осећа да мора да истакне неки став.
Utorak 08.11.2016.20:55
Америка има и дугу историју рушења влада широм света. Ви лично учествовали сте у рушењу Милошевића 2000. године. Да ли је такав сценарио могућ данас?______ - Апсолутно не. Сада је ситуација потпуно другачија. Као и све земље, укључујући и Америку, и ви имате своје недостатке и изазове, али несумњиво је да градите демократију са владом која жели да што пре уђете у ЕУ. Мени се чини да код вас није проблем превелики амерички интерес у региону, већ премали.
Utorak 08.11.2016.20:56
Да, али многи верују да је позадина најновијих политичких потреса у Србији опирање Србије захтевима Запада да уведе санкције Москви.________ - Апсолутно не. Ако има било каквих „потреса“, онда су они у потпности генерисани од стране домаћих фактора и због њихових интереса.
Utorak 08.11.2016.20:56
Која је онда улога Путина на Балкану?_______ - Прво ми реците за шта се тачно Путин залаже? Знамо који су принципи и филозофија ЕУ и САД. А шта Путин хоће? Чини ми се да он живи у 18. или 19. веку, када се држава ширила силом без филозофске потпоре, осим оне да је „сила увек у праву“. То што Путин ради Србији је да даје све од себе да погорша ваше односе са ЕУ, а то ради тако што с времена на врема истиче и подстиче Србију да се идентификује са руском војском. Да вам заиста жели добро, Путин би се фокусирао на донације, као што то чини ЕУ, или на инвестиције. Или макар на културне пројекте.
Utorak 08.11.2016.20:57
Колико још дуго Србија може да балансира између ЕУ и Русије?______ - Ово није Титово време, време Хладног рата, када сте балансирањем између две силе могли да извучете користи од обе. Јасно је да су односи Запада и Русије погоршани и да су већ дошли до опасног нивоа, али најалармантније је то што обе стране виде оног другог као агресора и верују да је одговор на ту агресију још јача акција. Србија ризикује да буде уклештена између те две силе. Ризикује да буде „колатерална штета“. Не знам колико још српска влада може да хода по жици, а да остане неозлеђена.
Utorak 08.11.2016.20:58
Да ли сте и даље сарадник, то јесте пријатељ са премијером Александром Вучићем? Јесте ли у контакту с њим?_______ - Као што претпостављате, премијер је изузетно заузет и домаћим проблемима и међународним односима, тако да га нисам виђао онолико колико бих волео, али ипак нађемо времена да поразговарамо.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)