Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 02.11.2016.
19:27
Vestionline A
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u Atini da će naredna administracija SAD morati da sarađuje sa Moskvom u cilju rešenja svetskih kriza, dodajući da mirovni proces u Siriji "sabotiraju" druge zemlje koje učestvuju u pregovorima.
Subota 05.11.2016.00:09
Svi to vidimo da je krajni cilj Ametike uz satelitsku podrsku Zapada potciniti Rusiju politicki i vojno,a injezina bogastva staviti pod kontrolu i za korist zapadne oligarhije.Situacija sa Ukrajinom malo ih je zaustavila,a Srbiju pustaju da se jos kopr-ca.
Subota 05.11.2016.00:12
Власти САД морају да препознају да је једини начин да ситуација у Сирији буде разрешена и да хуманитарна помоћ буде достављена жртвама онај кроз сарадњу са Москвом, рекао је бивши виши директор Беле куће задужен за односе са Русијом Томас Грејем током говора на Институту „Макејн“. Прекид ватре, којем су посредовале Русија и САД почетком септембра, пропао је због низа прекршаја и немогућности Вашингтона да одвоји легитимне опозиционе фракције од терористичких група, како је било обећано и предвиђено споразумом две државе.
Subota 05.11.2016.00:13
Промену става Запада је наговестио и Филип Хамонд, секретар за спољне послове владе земље која је највернији савезник Америке, Велике Британије. Хамонд је још неколико дана пре Керија изговорио готово идентичне речи. Од тога не одудара ни позиција неформалне предводнице Европске уније, Немачке, чији је министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер, и то управо након разговора с Керијем, казао да, како су пренеле агенције, „цени” то што амерички државни секретар комуницира с Москвом о проблему Сирије и да би Саудијска Арабија и Иран такође требало да буду укључени у налажење решења.
Subota 05.11.2016.00:13
Тако је Москва допремањем авиона – њих 28, према америчким изворима – као и хеликоптера, тенкова и војника као помоћи Асаду принудила Вашингтон да уважи њену улогу у Сирији и на Блиском истоку. Сигнал да је Америка свесна тога да се не може правити како се ништа није променило био је када су пре неколико дана две војске, како је известио „Њујорк тајмс”, почеле разговоре о томе како да у Сирији не дође до сукоба између њихових трупа. То је била тема и на састанку Путина и Бенјамина Нетанијахуа, премијера Израела, чије снаге повремено ударају на Хезболах, шиитску милицију из Либана и заклетог непријатеља његове земље, који се бори на страни Асада. Преостало је само да се, након координације војних операција, уђе и у политичке преговоре. Али, биће много теже да се и у њима дође до сагласности.
Subota 05.11.2016.00:14
Америка је у борби против Исламске државе (ИД), која је у сиријском вишестраном рату успела да зграби, према неким проценама, половину територије те земље, већ прећутно прихватила невољно савезништво с још једним заштитником Асада – Ираном. Без техеранског режима, влада у Багдаду не би, ништа мање него без америчке помоћи, успела да сачува Ирак од тога да га ИД не прегази. Бела кућа је себи дозволила да се нађе с исте стране фронта као и Иран, и то пре него што је с њим потписала споразум о нуклеарном оружју. То је преседан да у Сирији потражи заједнички језик и с Русијом, упркос спору око Украјине.
Subota 05.11.2016.00:14
Компромисом с Русијом, међутим, Америка би ризиковала даље отуђење од традиционалних савезника на Блиском истоку, земаља које је учинила подозривим већ и приближавањем Ирану. Сунитском блоку толико је стало до свргавања Асада и сузбијања утицаја шиитског Техерана да Турска, Саудијска Арабија и Катар помажу исламистичке групе међу побуњеницима у Сирији. Та подршка би вероватно само порасла ако би Америка, у договору с Русијом, макар само краткорочно склопила пакт с Асадом. Сједињене Државе ће, чини се, неизбежно упасти између две ватре. Можда би било другачије да су сиријски устаници које подржавају снажнији. Али, док Русија, по свему судећи, отпрема своје јединице у Сирију, од једва 54 локална борца, колико су Американци обучили, на ратишту је њих свега пет-шест било остало до пре неколико дана, када их се још 75 вратило у земљу. То је потпуна пропаст програма обуке који кошта пола милијарде долара, а Пентагон је замислио да њиме произведе безмало читаву војску од 15.000 бораца. Но, испоставило се да је у Сирији веома тешко наћи побуњенике спремне да ратују искључиво против ИД, а не и против Асада. Колико год сиријски председник био опасан по цивиле – процењује се да их је много више убила регуларна сиријска војска него ИД – ни Вашингтон не жели да обори Асада пре него што буде сигуран да џихадистички „калифат” неће преузети власт.
Subota 05.11.2016.00:14
Ако ништа друго, барем је то заједнички интерес Америке и Русије у Сирији: обе желе секуларистичку владу. Раздваја их питање коме би та влада била окренута. Сунитске земље Залива пак такође желе Сирију која би потпала под њихов утицај. Сви они говоре о борби против ИД, али их у сарадњи кочи друга велика битка за Сирију – за њено увлачење у политичку орбиту великих светских и регионалних сила. У рат против ИД и за рачун Запада укључила се и Аустралија. Њени авиони, донедавно ангажовани у Ираку, почели су да бомбардују положаје „калифата” и у суседној земљи. Све ближе таквом уплитању у сиријски сукоб је и Велика Британија. Једино што је спречава да се већ сада не придружи авијацији која туче по камповима ИД у Сирији јесте то што је британски парламент пре две године одбио да јој одобри ту акцију. Али, нови лидер опозиционих лабуриста Џереми Корбин, тврди противник такозваних хуманитарних интервенција, под великим је притиском у сопственој странци. Како сазнаје „Гардијан”, више од половине његовог кабинета у сенци наклоњено је томе да ове јесени, када британска влада интервенцију у Сирији опет изнесе на гласање, стане иза тог предлога, какав год био Корбинов став.
Subota 05.11.2016.00:15
Већ скоро две године Запад демонизује Путина и Русију. ДОбитник Нобелове награде за ратне злочине нас је са позорнице УН упозорио да свету највећа опасност прети од Путина, ИСИС-а и еболе. Булумента шарлатана, имбецила и марионета је хорски и синхронизовано позивала на "акцију" да се "путин - реинкарнација Хитлера заустави док још има времена" Чак је и МH17 злочин изрежиран да би се оптужио Путин. Најбољи доказ за то је да је радио ББЦ већ након 5 минута имао "панел стручњака" у студију који су разглабали заједничку стратегију Запада и НАТО-а да се Путин казни и заустави. Шта се променило да Америка и Запад сада желе да "сарађују" са Русијом. На помолу су тектонске промене а Сирија је само наговештај онога што тек долази. Кина и Русија су одлучиле да удруженим снагама зауставе Светског Злочинца. Процес промене ће се натавити у Украјини, Балкану, Централној Азији... За наше елитне марионете и кловнове озбиљан разлог за несаницу.
Subota 05.11.2016.00:15
Уважени коментатори! Можете и погледати на РТ, или (још боље) на блогу thesaker.is интервју председника Асада, дат групи руских новинара, недавно. Реакције читалаца, које сам прочитао су апсолутно позитивне и афирмативне. Одмерен, културан, образован. Сталожен државник, свестан ситуације. Херој свог времена, време ће показати. Ако Бог да, уз помоћ Путина, Русије, Кине и још понеких, зло ће бити савладано и искорењено на блиском истоку. Надајмо се потом и оно прекоокеанско, англо-ционистичко. У супротном, ето нам Последњег светског рата. Без права на жалбу, а камо ли поправни.
Subota 05.11.2016.00:16
осакаћена свијест човјечанства дуго је лутала у полумраку тражећи и трагајући за једним кутком свјетлости,да ли је у тој низбрдици имала саговорника или пренаглашену помоћ оних чија савјест котира на милионима жртава широм планете,дуго јој је требало да се скита по мрачним непролазима и урвинама неразума,ослушкујући један ехо нескривености који се усправља у својој одлучности и свеодрживости на путу ка истини,добија свој ослобађајући омотач часности и увиђајности на повратку високој људској димензији гдје се треба да укотви снага истине и моралности, дошло је вријеме да се империјално зло заустави од кога су многи нараштаји доведени до уништења и самоуништења сарађујући са тим злом,направљен пустош добио је флоскулу измишљене демократске опције,а најтужнија максима универзалног зла је наводна борба за заштиту цивилног становништва,какво ли све лицемјерство човјечанство неће доживјети у своме кратком историјском тренутку,европо др-ољо,сада је тренутак да осјетиш то доброчинство на себи.
Subota 05.11.2016.00:17
Одавно је језик дипломатије сведен на пијачни жаргон па се тако у овом наслову осећа дух новог времена у коме је ружно лепо, истина је лаж, ненормално је нор- мално, празно је пуно, поштени су будале, ноћ је дан, писмени су смешни,успеш- ни су у ријалити програмима, а "добре девојке" показују све чиме располажу у тр- ци за почасном титулом краљица сплаварки као отскочном дипломом... Најбољи стручњаци у пуној форми,инжењери разних профила у педесетим, чувају скалди- шта њихових упропашћених фабрика у "ливрејама портира" у којима су некада стварали производе које сада увозимо, али бољег квалитета. И све се то дешава под утицајем светског хегемона који је "попустио" а требало би да гласи да је уви- део сву погубност политике у којој је сваки део планете од "значаја за америчку бе- збедност". И, ничију више!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)