Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 24.10.2016.
12:41
Vesti A
U sredu 26. i četvrtak 27. oktobra čitajte samo u štampanom izdanju "Vesti" - kako "Monsanto" uništava planetu, odnosno zašto je "Svet na pragu globalnog rata" i gde su koreni sukoba velikih sila.
Sreda 26.10.2016.17:42
"Монсанто” укршта гене, а сам је настао укрштањем Франкенштајна и Ебенезера Скруџа, или тако макар верује добар део јавности који у највећој светској компанији за производњу семена, па и генетски модификованог, види комбинацију злоупотреба у науци и неутаживе жеље за профитом. Иако се о томе мало зна и говори, америчка корпорација с најгорим имиџом на свету увелико је присутна и у Србији. Њен углед у јавности могао би да постане још гори ако би се, како ових дана поново најављује „Блумберг”, спојила с немачким панданом, „Бајером”. Од два озлоглашена произвођача семена и пестицида, за које се верује да изазивају канцер, уништење животне средине и пропаст бројних пољопривредника, настао би гигант који би вршио још већи утицај да се пређе на ГМО.
Sreda 26.10.2016.17:42
За „Монсанто” се врло добро зна још откако је (с другим компанијама) произвео агенс оранж коришћен у Вијетнаму. Америчка војска је посипала суперотровни хербицид да би уништили вегетацију у којој су се скривале непријатељске трупе, узрокујући рак, физичку деформисаност и менталне поремећаје код становника Вијетнама, али и код сопствених војника. Када је основана 1901, корпорација је производила вештачки заслађивач сахарин, да би данас њен заштитни знак били хербициди и обично и генетски модификовано семе соје и кукуруза. Смртни је непријатељ „Гринписа” и осталих група за заштиту планете које редовно организују маршеве против „Монсанта”, сматрајући да његов биолошки инжењеринг изазива рак и друга обољења. ГМО семе и пестициди са жигом ове фирме доводе се у везу с туморима, дисфункционалношћу ендокриног система, обољењима срца, плућа и нервног система. Многи Американци не могу да поднесу ову компанију ни због тога што под кринком заштите интелектуалне својине приморава муштерије да њено семе купују сваке године. У супротном, судске казне су око 100.000 долара које за фармере значе финансијску пропаст, а за „Монсанто” приходе који знатно доприносе његовој годишњој заради од око 11,7 милијарди долара.
Sreda 26.10.2016.17:43
Када једном склопите посао с овом фирмом, улазите у њен зачарани круг. Семе у које су вештачки убацивани гени (бактерија, на пример) „програмирано” је тако да добро подноси хербициде (можете да прскате колико хоћете без страха да ћете осим корова оштетити и усев) и да је компатибилно управо с „Монсантовим” пестицидима, чиме компанија осигурава продају не само семена (које морате да купујете до краја живота) већ и својих других производа. Ова фирма има филијале у више од 60 земаља света, укључујући Србију и земље из региона: Албанију, Бугарску, Хрватску, Мађарску. Како за наш лист каже Брендон Миченер из европског огранка „Монсанта”, у Србији продају пестицид и традиционално семе које до нас стиже под марком „декалб”, али не и ГМО.
Sreda 26.10.2016.17:43
„Не продајемо ГМО семе у Србији, никада то нисмо радили и немамо планове за тако нешто. Продајемо само традиционално семе у Европи с изузетком појединих региона Шпаније и Португалије”, објашњава Миченер. Глифосат, главни састојак њиховог пестицида, према оцени Светске здравствене организације је „вероватно канцероген” док је једна студија Харварда истакла да је глифосат „повезан с раком код пацова и мишева и да су експерименти на људским ћелијама показали да излагање глифосату може да оштети ДНК”.
Sreda 26.10.2016.17:43
У САД, 80 одсто семена кукуруза и 90 одсто семена соје су марке „Монсанто”. Ова фирма и „Бајер” заслужне су и за 70 одсто памука који се узгаја у САД. Кад би се спојили, анализира Си-Ен-Ен, имали би готово монополски положај који би значио више цене семена, притисак да сви прелазе на ГМО и недостатак подстицаја за стварање традиционалних хибрида који немају везе с генетским инжењерингом. ГМО семе данас је већ скупље за 140 одсто у односу на 2001. Око 90 одсто семена кукуруза, соје, памука и уљане репице у САД је ГМО. Два америчка гиганта за производњу семена, „Даи” и „Дупонт ” већ су се стопила у један. Око 60 одсто светског тржишта семенима држе швајцарски Синџент (сада у власништву кинеског „Кемчајна”), „Бајер”, немачки БАСФ, „Монсанто” и спојени „Даи” и „Дупонт”. У Европском парламенту покренуто је неколико иницијатива против немачког преузимања америчке корпорације уз тврдње да би нови гигант имао доминантну позицију на тржишту семена ЕУ и да би и сузио избор у већ концентрисаној индустрији. Њихови заједнички проходи би износили 67 милијарди долара годишње што је знатно више од БДП бројних земаља па доста говори о утицају мултинационалних компанија.
Sreda 26.10.2016.17:44
Директор ове корпорације Хју Грант (зове се као и славни глумац) казао je „Економисту” да би свет требало да буде захвалан „Монсанту” јер ГМО доводи до већих приноса и бољих сорти, попут оне отпорне на сушу. Планета би могла да заборави на план да до 2050. удвостручи производњу храну уз све мање воде и пољопривредног земљишта да нема нас, поручио је Грант. Подржава их и Бил Гејтс који сматра да су технологијом која им је дозволила да пожељни ген (а он може долазити и од сасвим другачије врсте) убаце у семе извели пољопривредну револуцију у Африци. „Монсантов” изум је и соја с „убризганим” омега три киселинама, мада се критичари питају зашто људи једноставно не би јели рибу уместо соје са вештачки додатим генима омега три киселина. Или, зашто не би њихови запослени јели и пили оно што производе јер, како је својевремено јавио „Индепендент”, кантина у једној „Монсантовој” филијали у Великој Британији служи искључиво генетски немодификовану храну и пиће.
Sreda 26.10.2016.17:46
Србија има законе, али забрана увоза и производње генетски модификованих култура мора да се спроводи кроз провере узорака најновијим аналитичким методама. Поред тога, имате и премијера који све зна будући да је видовит и добро обавештен да нам саопшти да Србија непоштује сопствене законе о забрани увоза генетски модификованих култура. То је најпрљавији облик пропаганде који плаћају Корпорације као Monsanto, BASF, Pioneer, итд. Премијер, како га зову у Србији, је ту да обезвредни све што постоји умесо да ојача технолошки кадар Србије која има право да се заштити од неоколонијализма који спроводе западне корпорације и војноиндустријски комплекс.
Sreda 26.10.2016.17:46
Велике светске компаније, па и у производњи генетски модификованог семена и канцерозних хербицида, злоупотребљавају науку и остварују огроман профит.Тим новцем мултинационалне компаније стичу све већи утицај на владе појединих већих и мањих држава, где већ пласирају своје сумњиве производе по квалитету за људску употребу. Очигледно је да снага новца и пропаганде шире њихово тржиште и повећавају њихово богатство. Тиме их чине моћнијим од многих држава. Очигледно да је њихов утицај преко новца и на више великих економски развијених земаља. Зато је питање само времена када ће генетски модификована семена бити засејана на највећој површини планете Земље, али са огромним последицама по живи свет на њој! То опет потврђује да су бескрупулозни интереси појединих мултинационалних компанија, које прете даљим окрупњавањем - јачи од многих државних интереса, пре свега бригом за своје грађане!. Последице таквог хаотичног стања за сада су несагледиве! Шта на то каже светска наука?!
Sreda 26.10.2016.17:48
Из поузднаих извора Еколошки покрет је сазнао о стравичном плану биоинжењерске компаније Монсанто о начину одузимања земље пољопривредним произвођачима у Србији, затим о преузимању свих родних површина у Србији и њиховом претварању у пустињу. Уназад неколико година сведоци смо незаконите сетве генетски модификованих (измењених) пољопривредних култура у Србији. У почетку је то било неколико стотина хектара које је држава санкционисала; спаљивањем, тарупирањем (уништавањем сечом) итд. да би касније те исте површине остављала произвођачима да их сами униште (!). На страну то што су те културе ипак завршавале у сточној храни којом је преко меса стоке храњене овим производима тровано становништво, поставља се питање зашто је држава и поред јасно одређених законских прописа била тако попустљива према прекршиоцима закона који су ширили геноцид над сопственим народом!? Одговор је једноставан, што је потврђено и из поузданих извора о овом стравичном плану; због налога компаније Монсанто да се преко корумпираних политичара рашири сетва ГМО култура у Србији на што већој површини.
Sreda 26.10.2016.17:48
Шта се добило наведеним налозима?_______ Са почетних неколико стотина хектара површина ГМО култура у Србији, оне су се прошириле на неколико хиљада хектара чији власници нису позивани на одговорност, нити су се те површине уништавале. Истовремено, ти исти корумпирани или уцењени политичари су вршили припрему легализације ГМО култура чија припрема је дошла пред усвајање у Народној скупштини. Самим чином усвајања предлога легализације ГМО у Србији, стећи ће се легитимни услови заштите интелектуалне својине семена ГМО култура патентираних и у власништву највеће биоинжењерске компаније на свету- Монсанта. Тада ће уследити тужбе за противправно коришћење и сејање њихових ГМО култура са одштетним захтевима и преузимањем површина на којима су се гајила њихова семена. Остало ће урадити ветар, да, ветар, који ће разносити полен ГМО култура на чисте културе у ближем и даљем окружењу и где год се открије и најмања примеса ветром разнетих ГМО култура, власници тих култура ће бити тужени због ,,неовлашћеног и незаконитог коришћења њихове интелектуалне својинеˮ и од њих ће бити тражено огромно обештећење. Пошто поштени и савесни произвођачи неће моћи платити, земљиште ће одлуком корумпираног суда прећи у власништво ове, свуда у свету назване, злочиначке компаније која ће се по наведеном принципу ширити по целој Србији.
Sreda 26.10.2016.17:49
Грађани, сељаци, пољопривредни произвођачи, фармери, ма како се звали, јавно вас питам, да ли тако желите да се опростите од своје дедовине, своје земље и будућности? Да ли заиста желите да будете гладно робље у сопственој држави, али на туђој земљи? Погледајте своју децу и своје ближње, размислите, па онда одговорите на постављено питање. За истинитост изнетог плана образом и животом гарантујем, јер не могу открити извор информације, али размислите сами, зашто произвођачи ГМО култура у Србији нису до сада ни спречавани нити били тужени, а свуда у свету им се одузимала земља због наводног бесправног коришћења ГМО семена које им је ветар доносио и загађивао парцеле чистих култура? Зато вас ја, Никола Алексић, јавно позивам на општенародни бунт за одбрану живота и опстанка, за одбрану Србије од покушаја брисања са географске карте света. Датум општенародног бунта ће објавити Народна скупштина Република Србије одређивањем датума легализације ГМО, а ја ћу вас само подсетити. Тога дана сви који могу ходати или пузати морају доћи пред Народну скупштину са СВИМ расположивим средствима ради одбране своје будућности и будућности своје деце и потомака. Искрено сам уверен да ће војска и полиција такође стати на страну народа, јер су и њихова деца исто тако угрожена, без изузетка. Тај полусвет у Народној скупштини, доведен уз помоћ 900.000 (деветсто хиљада) гласова покојних бирача, коначно мора бити заустављен или нас више неће бити. Како радили, тако нам Бог помогао!
Sreda 26.10.2016.17:52
У Србији је недавно поново покренута тема око генетски модификоване хране. Како ствари стоје, Србија и ускоро требало да мења Закон о ГМО како би се ускладила са политиком Европске уније по том питању. Међутим, највећи произвођач ГМО семена “Монсанто” у Србији послује већ годинама. Према Закону о генетиски модификованим организмима из 2009. године, забрањено је стављати у промет или гајити ГМО у комерцијалне сврхе. ГМО је забрањен за људску и животињску употребу. То би ускоро требало да се промени јер је у плану промена тог закона како би се Србија ускладила са политиком Европске уније по том питању. Међутим, највећи и најпознатији светски произвођач ГМО семена, америчка компанија “Монсанто”, у Србији има чак два представништва. Компанија “Монсанто Сербиа д.о.о” из Новог Сада основана је 2010. године. Власник те компаније је “Монсанто Инвест Б.В.” из Холандије. Законски заступник је др Зоран Петровић. Та фирма је са пет запослених прошле године остварила пословни приход већи од 64 милиона динара, али и губитак од 13,5 милиона динара.
Sreda 26.10.2016.17:53
Дакле, после овако лоших пословних резултата “Монсанто” би требало да затвори ову неликвидну компанију у Србији? Губитак само на папиру у који је тешко поверовати. “Монсантова” друга компанија се зове “Представништво Монсанто Холандија Б.В.” из Новог Сада. Та компаније је само представништво страног правног лица у Србији. Регистровано је 2. априла 1999. године, неколико дана после почетка бомбардовања Србије, а законски заступник је такође др Зоран Петровић. На званичном сајту фирме “MK Seed”, која послује у склопу “МК Гроуп” Миодрага Костића, наводи се да је та компанија генерални увозник и дистрибутер “Декалб” хибрида кукуруза чији је произвођач “реномирана светска семенска кућа Монсанто”. Сада, да ли је “Декалб” кукуруз хибрид (нова врста створена природним укрштањем) или ГМО (нова врста створена лабораторијским укрштањем гена природно неспојивих организама)? Костић каже да је хибрид, дакле, законом није забрањен јер се не ради о ГМО. Међутим, тешко је за поверовати да компанија “Монсанто”, која је омражена у целом свету због форсирања ГМО хране, у свом опису пословања бави природним укрштањем биљака.
Sreda 26.10.2016.17:54
Према писању новосадског листа “Дневник” из 2013. године, др Зоран Петровић је такође и представник “Монсанто Декалб” за Србију. Он је те године, када је фирма “Монсанто Сербиа д.о.о” забележила губитак од 13,5 милиона динара, рекао да се те године очекује висок принос. Петровић је за “Дневник” изјавио да “Монсанто” у Србији не крши законе. – Ми у свакој држави 100% поштујемо закон, па и по питању ГМО семена. Нема двоумљења ни расправе, нити било какве толеранције по том питању. Када би било ко у нашој фирми овде у Србији помислио да направи неку грешку одмах би га отпустио, а верујем да бих и сам био кажњен одузимањем свега што сам до сада постигао. Значи, код нас на ГМО семена нико не помишља. Све од семенске робе што дође у Србију је урађено класичном селекцијом, као што се ради у свакој другој селекционој кући, изричит је Петровић. (Дневник, септембар 2013.) Па би “Монсанто” признао да крши законе увозом ГМО кукуруза “Декалб”. Иначе, та компаније је позната по томе што се увек брине за приносе пољопривредника и увек је на њиховој страни.
Sreda 26.10.2016.17:54
Костићев став по питању ГМО се мења из године у годину. Костић је пре који дан изјавио да “МК Гроуп” није лобиста за ГМО. Међутим, пре тачно две године изјавио је да Србија мора да прихвати ГМО. – Да ли је штета већа од употребе ГМ хране или да од глади умре неколико милиона људи у свету, велико је и озбиљно питање, рекао је тада Костић, а преноси “Б92″. У сваком случају, “Монсантове” активности у Србији обавијене су велом тајне. Сагледајте ситуацију на следећи начин: Највећи произвођач генетски модификованих семена на свету доша је у Србију да нам у складу с нашим законима пласира изузетно плодан и отпоран хибрид кукуруза, а све то преко једног човека, др Зорана Петровића, и “хуманистичке” фирме тајкуна и “краља шећерана” Миодрага Костића, која се такође увек брине за добробит фармера.
Sreda 26.10.2016.17:57
_______Срби годишње поједу око 7,5 тона ГМО меса______ Члан одбора за село САНУ Бранислав Гулан, у осврту на недавну изјаву министра трговине Расима Љајића да грађани Србије једу увозно месо животиња које су храњене ГМО храном, каже за Спутњик да је у протеклих осам година година у Србију увезено више од 60 милиона килограма меса животиња које су одгајане управо на тај начин. Члан одбора за село Академије наука Бранислав Гулан тврди да постоје и званични подаци у Привредној комори, који потврђују да дуги низ година потрошачи у Србији конзумирају месо које садржи ГМО. „Само током претходне године увезли смо 330.000 живих свиња и 38.000 тона најлошијег меса треће класе“, каже Гулан. Он истиче да живимо у заблуди да не користимо ГМО, а да истовремено уништавамо сточни фонд, који не може да конкурише увозној ГМО храни. „Чињеница је да се у Србију увози месо најлошијег квалитета — често и оно чији је рок употребе при крају — а притом се на месо и не стављају ознаке да садржи ГМО састојке“, напомиње Гулан. Он додаје да ће Србија у блиској будућности, у завршној фази преговора око ступања у Светску трговинску организацију (СТО) и у склопу процеса усаглашавања са правним тековинама ЕУ, морати да измени постојеће прописе о ГМО организмима — односно, да либерализује промет таквих производа на свом тржишту.
Sreda 26.10.2016.17:58
ГМО „По правилима СТО, трајна забрана промета и производње ГМО није могућа, осим уколико се научно не докаже штетност ГМО производа — а до сада није доказано да су они штетни. У СТО постоје државе које на либералнији или на рестриктивнији начин третирају ГМО производе, али општа забрана промета не постоји ни у једној од 159 земаља-чланица. У ЕУ се, додуше, гаје само две ГМО културе, али се дозвољава промет око 50 ГМО производа. Од две културе регистроване за гајење на територији ЕУ, једна је сорта кромпира, а једна сорта кукуруза“, каже Гулан. Он у разговору за Спутњик истиче и да је „точак историје ГМО“ незаустављив, и да Србија може тај процес евентуално само да успори. „Процењује се да се у свету ГМО култура узгаја на 170 милиона хектара, од чега је 50 милиона у САД, док се у земљама Европске уније ГМО културе култивишу на свега око 100.000 хектара. Тренутно је Србија једина земља у Европи која потребе за сојом задовољава из сопствене производње, и чак оствари додатни извоз производа од соје у вредности од око 82 милиона долара годишње. Притом, Србија је једина земља у Европи која има тржишни ланац заснован на потпуном GMO Free режиму у узгоју соје, али та јединствена ситуација није валоризована“, напомиње Бранислав Гулан. Он још једном наглашава да до сада није доказано да је ГМО штетан, и да ће у наредном периоду за Србију највећи изазов бити како да донесе нове законе у складу са стандардима ЕУ, а да истовремено сачува домаћу производњу соје и других производа. Шеварлић: ГМО и у млеку, безалкохолним пићима и кондиторским производима Међутим, професор на Пољопривредном факултету Миладин Шеварлић тврди да су експериментална истраживања показала да конзумирање ГМО хране оставља озбиљне последице по здравље. „Да би се доказало да је храна од ГМО штетна, треба да прође минимум четири генерације људи, или 120 година. Али експериментална истраживања која су рађена на животињама у лабораторијама показала су да у другој генерацији долази до промена у унутрашњим органима, у трећој генерацији долази до повећаног постотка експерименталних животиња које оболевају од канцера, а четврта генерација животиња је толико бесплодна да не могу да се репродукују ни на нивоу просте репродукције“, истиче Шеварлић. Шеварлић сматра да је невероватно да поред постојећих закона који забрањују ГМО, после премијера Србије („генетски модификован чери парадајз“ — прим.аут.) и министар трговине Расим Љајић јавно каже да Срби већ једу увозно месо које садржи ГМО. „Премијер и министар су најодговорнији за поштовање Закона о трговини, Закона о ГМО, Закона о тржишној инспекцији… Да ли ће независна судска власт сада покренути поступак због нелегалног увоза ГМО организама?
Sreda 26.10.2016.17:59
Нанета је огромна штета — здравствено-безбедносна за потрошаче, огромна економска штета за пољопривреднике, али и велика штета у погледу спољнотрговинског биланса. Истовремено, због нелојалне конкуренције, увозници на тржишту Србије остварили су енормни профит“, каже Шеварлић. Он наглашава да је фитосанитарна и ветеринарска инспекција у Србији дужна да утврди да ли нека храна садржи ГМО, али да оне то очигледно не чине. „Нису спорни само производи од меса, већ и производи од млека и млечних прерађевина, сточна храна, сировине за производњу сточне хране, као и тзв. безалкохолна пића у која се уграђују сирупи од ГМО кукуруза. Ту су и кондиторски производи, у које се такође уграђују сировине које имају ГМО порекло“, каже Шеварлић. Истовремено, Закон о ГМО не налаже обавезу истицања обавештења да производ садржи ГМО, с обзиром на то да је законом забрањен узгој, увоз и промет генетски модификованих организама. Чери парадајз ипак без ГМО? Шеварлић тврди да је нетачна чињеница коју је премијер Александар Вучић изнео у експозеу да је чери парадајз „генетички модификован парадајз“. „Није тачно да се чери парадајз добија укрштањем са генима једне врсте риба. Ради се о другом парадајзу, који је произведен у САД 1995. године, и који није ушао у комерцијалну употребу. Чери парадајз није ГМО — настао је природним укрштањем два сродника у истој врсти, дивљег рибизла парадајза укрштеним са класичним баштенским парадајзом“, закључује Шеварлић .

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)