Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 23.10.2016.
19:28
Danas A
Tužilaštvo bi trebalo da pokrene postupak protiv Beogradske patrijaršije "kao inspiratora svih zločina uperenih protiv suvereniteta i mira u Crnoj Gori", poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.
Nedelja 23.10.2016.22:09
U vrijeme Turaka, u Crnoj Gori neki su bili doslijedni duhovnom, nacionalnom i drugom amanetu svojih casnih predaka - bili i ostali Crnogorci, to jest Srbi iz Crne Gore, ostalo su bile poturice. Za vrijeme austrougara, poturicki duh je prerastao u pokatolicenjastvo. Antihriscanska petokraka je takodje uzela svoj danak - komunjare. Ali danas se desava jedna velika zloupotreba crnogorskog identiteta. Naime, Crnogorac je u prevodu Srbin iz Crne Gore . Pa ako su Sveti Petar Cetinjski, Njegos, pa sve do Kralja Nikole svoju pripadnost zasnivali na Srpskim temeljima, ko to moze za sebe da kaze da je Crnogorac, a nije Srbin. Prema tome, Crnogorac je i dalje onaj iskonski Crnogorac - Srbin iz Crne Gore, a ova povampirena horda sto trenutno ordinira u mom junackom Srpskom leglu a sebe "Crnogorcima" naziva su ustvari Montenegrini - najnoviji vid poturica u Crnoj Gori. Nekad su poturice bile svjesne svog izdajstva, a ove danas se jos ponose. No, cega se pametan stidi, budala se ponosi. Al' nece ni oni jos dugo.
Nedelja 23.10.2016.22:18
Do prije samo 120 godina su svi Crnogorci bili Srbi. To piše u zemljopisu Crne Gore iz 1895. godine, kada je Crna Gora bila samostalna država pod knjazom Nikolom. Da li su Crnogorci Srbi — danas je odgovor drugačiji.U zemljopisu Knjaževine Crne Gore iz 1895. godine, za treći razred osnovne škole piše: …”U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srbskim jezikom, a ima ih na 300.000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo SVI SRBSKOGA PORIJEKLA I SRBSKE NARODNOSTI. Osim nas u Crnoj Gori ima još Srba koji žive po drugim srbskim zemljama. Neki su, kao mi slobodni, a neki nijesu, nego su pod tuđinom. Svaki Srbin u Crnoj Gori treba da iskreno i svesrdno ljubi svoju slobodnu domovinu — Crnu Goru i svoga knjaza, koji se očinski stara o njoj i o nama; pa zato treba svaki da je nauči i pozna, i da je svaki od neprijatelja čuva više nego svoj život. Tako isto Srbin u Crnoj Gori dužan je lju,biti i poznavati svoju cjelokupnu domovinu — sve srbske zemlje, u kojima žive Srbi. Nijedan Srbin i Srbkinja, ma koje vjere bili, ne smiju požaliti ni život ni imanje za opštu srbsku slobodu, dobro i blagostanje. Treba da je brat mio, ma koje vjere bio, jer teško bratu bez brata.“…

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)