Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 21.10.2016.
09:40
rs.sputniknews.com A
Generalni sekretar Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju Nikolaj Bordjuža rekao je da je politika Zapada orijentisana ka podeli slovenskih naroda. On kaže da postoji mehanizam za ulazak Srbije u ODKB, ali da je odluka o tome "suvereno pravo Srba".
Subota 22.10.2016.21:54
Категорички сам против тезе: „Ако ниси с нама, ти си против нас“, а поруке у том тону које Србији стижу са Запада још једна су потврда да је у току покушај да се вештачки прекину вишевековне везе међу словенским државама, каже у ексклузивном интервјуу за Спутњик генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа. У Београду је боравио ради учешћа на конференцији „Тероризам и електронски медији“. У интервјуу за наш портал и радио Бордјужа се осврнуо и на рад Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, као и на сарадњу Србије и Организације за колективну безбедност и сарадњу, која је, како истиче, добра. На питање може ли Србија у перспективи да постане чланица ОДКБ-а, одговара да механизам за то постоји, али да је пре свега важно да се заједнички ради на подизању нивоа безбедности наших земаља.
Subota 22.10.2016.21:55
Србија је успоставила тесну војну сарадњу са Русијом, а с времена на време учествује и у заједничким маневрима са чланицама ОДКБ-а. Али сведоци смо да то смета Западу и НАТО-у, премда Србија војно сарађује и са Алијансом. Зашто Србији стално стижу примедбе са Запада тим поводом, док из Русије никад не чујемо нешто слично? Логика развоја свих догађаја данас говори о нечему што смо одавно знали: да НАТО и Американци воде политику „завади па владај“, политику да никако не дозволе обнову тесних контаката међу словенским народима. Управо је зато у Украјини био организован државни преврат, притом, организован са стране. Управо зато се Украјина користи само за једно — да се поцепа наше словенско јединство и то се дешава свуда, па и у Србији. Истина, раније смо се трудили да о томе не говоримо, премда смо схватали куда све то води и чиме се баве Американци. Данас је све тако огољено, видимо како Американци и њихови вазали раде и у Сирији, и у Украјини, да више нема смисла ћутати о томе. Да, та политика је оријентисана само на једно — да подели словенске народе.
Subota 22.10.2016.21:56
Познато Вам је да примедбе стижу и поводом заједничког хуманитарног центра Србије и Русије у Нишу. Чујемо да је то центар шпијунске делатности. Како видите ситуацију са хуманитарним центром? Данас, рецимо, одатле креће хуманитарна помоћ за Алеп. Многа објашњења које наводе западни партнери су напросто смешна, па и кад је реч о „шпијунском центру“. Тај центар је формиран да би се пружила помоћ, пре свих Србији у случају великих техногених или природних катастрофа, да се не би чекало да стигну авиони из Русије са помоћи и спасиоцима, него да се оперативно реагује на лицу места на све такве кризне ситуације. Сматрам да тај центар може да ради ако његови радници буду социјално заштићени и ако буду имали јасан правни статус. Наравно, било би добро да то питање буде решено што пре. Али ми схватамо да је та одлука на руководству Србије и то је суверено право Срба. Ми ћемо одлуку прихватити каква год да буде, али ако имамо у виду да је центар формиран да би се пружала помоћ тој држави, неопходно је да тај правни статус буде јасно дефинисан.
Subota 22.10.2016.21:56
Да ли мислите да ће Србија у једном тренутку морати да бира, како кажу на Западу? Од известиоца ЕП за Србију Дејвида Макалистера смо још једном чули да Србија треба да се прикључи политици ЕУ кад је реч о односу према Русији. „Ко није са нама, тај је против нас“, јесте штетна. Свака држава треба да има нормалне контакте и добру сарадњу и са земљама Запада, и са земљама Истока и само у том случају имаће заокружену спољну политику. Категорички сам против тезе: „Ако ниси са нама, ти си против нас“, и сматрам да је то још једна потврда тога да је у току покушај да се поделе народи, да се вештачки прекину вишевековне везе међу словенским државама и све те изјаве управо раде у том правцу. Русија и земље ОДКБ-а само поздрављају када наши савезници, партнери имају добре односе и са земљама НАТО-а, и са земљама ОДКБ-а, и са Кином, и са Ираном, и што је шири спектар контаката државе са другим државама то је ефикаснија спољна политика, а та држава самосталнија. Због нечега све те земље које постављају ултиматуме Србији не ограничавају своје контакте са другим државама, а од својих партнера то траже — од Србије, Украјине или Бугарске. Сетите се гасне епопеје са „Јужним током“. Зато мислим да је то погрешно.
Subota 22.10.2016.21:56
На конференцији „Тероризам и електронски медији“ речено је, између осталог, да ОДКБ помаже у борби против тероризма. Како видите ситуацију у Сирији и како ОДКБ може да помогне? Ми, ОДКБ се не позиционирамо као глобални актер. То НАТО свуда има посла, и у Југославији, и у Либији, коју су фактички уништили, и у Сирији, и у другим државама, где после њих остају само рушевине и губитак државности. Ми се позиционирамо као блок који се бави пре свега безбедношћу својих земаља. Не претендујемо на било какву улогу, па ни у сиријском сукобу, премда наше државе пружају хуманитарну помоћ сиријском народу и такав рад је организован у оквиру ОДКБ. Али знам једно, у Сирији ће наступити мир само ако главни актери, укључујући САД и Русију, постигну сагласност и буду радили унисоно. Тај разлаз, до којег је дошло пре неколико година када смо фактички прекинули сарадњу у сфери борбе против тероризма, трговине наркотицима, у сфери других проблема, довео је и до масовне миграције, и до уништења државности многих земаља, и до сукоба у Сирији. Уопште, погрешно је говорити о неопходности борбе против тероризма, а ћутке подржавати терористичке организације, делити терористе на своје и туђе. И перспектива у Сирији је само у једном, да се обједине напори свих држава, и западних, и источних, у борби против терористичких организација.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)