Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 17.10.2016.
14:30
Tanjug, Vestionline A
Pet godina nakon pobune u kojoj je ubijen libijski lider Moamer Gadafi, stanovnicima prestonice nedostaje život iz vremena kada je on bio na vlasti, piše AFP.
Sreda 19.10.2016.23:31
Пет година након што је Гадафи заробљен и уб-ијен, Либија је и даље нестабилна при чему политичке и војне ривалске снаге саботирају одрживу државу и боре се против џихадиста, а житељи Триполија кажу да су исцрпљени несташицама струје, растом цена и недостатком новца. “Нерадо ово кажем, али живели смо боље под претходним режимом”, наводи 42-годишњи фармацеут Фејза ал-Наас, додајући да данас Либијци сатима чекају испред банака не би ли измолили нешто сопственог новца, док је све трипут скупље. С друге стране, поједини Либијци истичу да се хаос у земљи шири као последица вишедеценијске лоше управе под некадашњим диктатором. “Данашње борбе Либијаца су логична последица 42-годишњег систематског уништавања и саботажа” од стране државе, каже Абдерахман Абделал (32), архитекта у потрази за послом. Влада националног јединства коју подржавају Уједињене нације настоји да учврсти власт широм земље откако је успостављена у Триполију у марту ове године, док ривалски парламент на крајњем истоку земље одбија да јој уступи власт.
Sreda 19.10.2016.23:32
У петак је влада претрпела нови ударац када су јој противничке снаге заузеле кључне канцеларије у престоници и прогласиле поновно ступање на снагу треће администрације која је и раније била базирана у Триполију. Гадафи, који је 42 године владао Либијом, уб-ијен је 20. октобра 2011. док је покушавао да побегне из родног Сирта, а три дана касније је бивши побуњенички Национални прелазни савет (НТВ) прогласио “потпуно ослобођење” Либије и саопштио да је више од 30.000 људи погинуло у деветомесечној побуни с подршком НАТО која је почела као део “арапског пролећа”. У међувремену, радикални исламисти су искористили либијску побуну као изговор за стварање зона утицаја и насиље се раширило, Либија је још више утонула у хаос због чега су се стране делегације повукле из земље, а извоз нафте нагло опао пошто су затворени терминали за испоруку. Општи метеж после Гадафијевог свргавања и убиства омогућио је џихадистичкој групи Исламска држава да себи створи упориште на прагу Европе након што је у јуну прошле године заузела Сирт.
Sreda 19.10.2016.23:32
Снаге лојалне влади националног јединства се пет месеци боре да истерају и последње џихадисте из бившег упоришта Исламске државе, уз подршку ваздушних напада САД. Лојалисте је ослабила борба против ИС, па су снаге на челу са контроверзним маршалом прошлог месеца заузеле кључне нафтне терминале на истоку, омогућивши Националној нафтној компанији да настави за извозом сирове нафте. Парламент на истоку земље подржава Калифу Хафтара, који се представља као “спаситељ Либије” пред растућом џихадистичком претњом, али који истовремено ствара дубоке поделе.
Sreda 19.10.2016.23:33
Иако је Хафтарова војска истерала већину џихадиста из Бенгазија, одакле је потекла побуна 2011, критичари га оптужују да за једини циљ има да се докопа власти како би успоставио ново војно диктатоство. “Либијци су принуђени да бирају између две крајности: хаоса са милицијама и исламистичким екстремиста као доминантним снагама, или војне владавине”, каже либијски аналитичар Мохамед Елџар из Центра Рафик Харири за Блиски исток, додајући да се не нуди ниједна друга убедљива опција. Дуготрајни хаос је, уз то, омогућио трговцима људима да појачају своју уносну трговину у медитеранском региону, при чему се стотине миграната који сањају о Европи утапају надомак либијских обала, закључује француска агенција.
Četvrtak 20.10.2016.17:14
У Либији није било побуне,био је то класичан државни удар у режији и извођењу Америке,пре свега,чију је практичну реализацију извела Хилари Клинтон.Она би морала да одговара за брутално убиство суверена једне државе.То је злочин који не застарева.Гадафи је дуго био на челу Либије,али је далеко од тога да је био диктатор.То најбоље знају Либијци који данас жале за њим и његовим временом.Волео бих да Србија добије диктатора који ће ми омогућити животне услове и стандард какав су имали Либијци под Гадафијем.Све маске су пале,уништавање Либије је брутална отимачина нафте и спречавање Гадафијеве идеје о златном афричком динару,чиме би долар коначно сишао са сцене у међународној економији.Зашто сада у Либији влада хаос,кад су их западњаци усрећили демократијом и ослободили диктатора?
Četvrtak 20.10.2016.17:17
Бесплатно и свим грађанима доступно образовање у земљи или иностранству укључујући и смјештај, уџбенике и храну, здравствена заштита у земљи а ако није било могућности у земљи било им је плаћено лијечење у иностранству, занемарљива стопа незапослености, сви незапослени су добијали накнаду у висини просјечне плате у струци осим ако су одбили понуђени посао, држава без спољног дуга, од државе бесплатан стан или кућа, бескаматни кредити, бесплатна струја, око 7 литара горива за 1долар, 5000долара бесповратне помоћи свакој породиљи, куповина аутомобила субвенционисана са 50% од државе, део зараде од извоза нафте је уплаћиван на рачуне свих грађана, бесплатна земља са системом за наводњавање за свакога ко хоће да се бави пољопривредом, учешће високо образованих људи било је око 25%, итд. Тако се живјело у Либији док нису Американци платили и наоружали исламске терористе из арапских земаља и ЕУ да дођу у Либију и направе од ње вуко*ебину по мјери оних који су их финансирали. Поштовање и слаава Гадафију!
Četvrtak 20.10.2016.17:20
ПС: Недостаје какав год да је био када су га тако животињски убили , да ли би недостајали икоме исти ти који су га тако средили....???
Četvrtak 20.10.2016.17:18
Само још један у низу доказа за стару народну изреку ''Ко са ђаволом тикве сади, о главу му се обијају''. Или што би надреалисти рекли ''заискали сте, ево вам га...''. А за нас још једна научена лекција, да се са антихристом не треба у коло хватати, него га треба одмах означити као непријатеља и против њега радити на све могуће начине, не бити му слуга и сачувати достојанство, па и по цијену тешког живота.
Četvrtak 20.10.2016.17:18
Тако то изгледа када американци некоме доносе слободу и демократију. Где они прсте умешају ту и пакао постаје спасење. А све зареад пљачке, отимачине и продаје оружја, трговине дрогом, људима и природним богатствима. Бог им платио, али баш онакои, по заслузи!
Četvrtak 20.10.2016.17:19
Немогуће! Није ваљда да им се не свиђа демократија коју је Запад увео?!? Ја сам мислио да НАТО доноси само мир, просперитет и стабилност! Уопште ми није жао тог народа. Могу само да констатујем једно: тражили сте, добили сте. Уживајте у слободи коју сте тако масовно захтевали на протестима. Сами сте убили свог "диктатора", па сад исто тако можете да изаберете новог шефа државе демократским путем. Само се упитајте чија су сад нафтна поља од којих сте сви лепо живели под "диктатуром". Одговор: у власништву појединаца који су за време Гадафијевог режима трунули у затвору јер су најобичнији криминалци. А њих су ту поставили ваши амерички пријатељи. Све у свему, ажурирана верзија југословенског сценарија. Живи били и уживајте у америчкој демократији!
Četvrtak 20.10.2016.17:19
Либија је доказ како је лако рушити и стварати хаос , а тешко градити стабилно друшзво. Упоредимо то са градњом неке грађевине. Треба много рада да се направи нека грађевина. Нешто експлозива и грађевина се сруши за тренутак. Требало је времена док је Гадафи створио од Либије напредну земљу у коју су странци долазили да раде, а њени грађани живели изузетно добро. Требало је само кратко време да побуњеници и Запад за час сруше Либију и произведу хаос и страдање. Ко је сада способан да из тог хаоса направи нову Либију онаквог нивоа стандарда као у доба Гадафија? Очигледно да за сада таквог нема на видику већ се наставља хаос.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)