Nedelja 5. 2. 2023.
Beograd
160
 • Novi Sad
  170
 • Niš
  140
 • Kikinda
  160
 • Kraljevo
  150
 • Kruševac
  150
 • Leskovac
  150
 • Loznica
  140
 • Negotin
  190
 • Ruma
  170
 • Sjenica
  120
 • Vranje
  130
 • Vršac
  140
 • Zlatibor
  140
 • Zrenjanin
  170
15
Ponedeljak 05.09.2016.
16:48
radioSarajevo.ba A
Bio je to januar 1959. kada se grupa studenata turista uputila na ovu planinu da bi uživala u skijanju - svi su i bili iskusni planinari i skijaši.
Sreda 07.09.2016.21:20
od jedne strašne februarske noći 1959. godine kada je u planinskom prolazu Djatlov na planini Ural, pod čudnim okolnostima, život izgubilo devet iskusnih planinara. To je bila grupa studenata politehničkog fakulteta sa vođom grupe zvanim Igor Djatlov po kome je ovaj prolaz kasnije i dobio ime. Grupa se prvenstveno sastojala od osam muškaraca i dve žene koji su imali za cilj da se popnu na planinu Otorten. Naziv ove planine na jeziku plemena Mansi koji živi u ovoj oblasti znači „ne idi tamo“. Juri Judin, jedan od članova grupe, se razboleo pa se posle dva dana vratio kući. Ostali, iako su svi bili iskusni planinari i skijaši, su zalutali zbog loših vremenskih uslova i slabe vidljivosti. Zato su rešili da se ulogore na planinskoj kosi do jutra. 12. februara je prema dogovoru, trebalo da se jave, ali to se nije desilo. Potraga za njima, uključujući i vojsku i policiju, je pokrenuta tek 20. februara, a njihov šator je pronađen tek 26. februara. Bio je isečen iznutra i prekriven snegom. U njemu se nalazila obuća i odeća članova grupe.
Sreda 07.09.2016.21:21
Po tome bi se reklo da su izašli u žurbi, ali svojevoljno. Ono što nikom nije jasno je zašto su izašli iz šatora goli i bosi napolje gde je temperatura – 30 ˚C. Tragovi u snegu bili su dugi kilometar i po i vodili su ka drugom prelazu. Pola kilometra od logora, u šumi, pronađena su dva tela samo u donjem vešu, bez obuće, izgorelih dlanova i smrznuti. Ova dva leša su bili dvadesetčetvorogodišnji Georgij Krivonišenko i dvadesetjednogodišnji Jurij Dorošenko. U blizini njihovih tela pronađeni su ostaci vatre, a grane na jednom drvetu su bile polomljene. Na osnovu ovoga istraživači su pretpostavili na su se oni peli na drvo kako bi ugledali kamp ili izvidili situaciju. Malo bliže napuštenom kampu pronađena su tri tela. Ona su bila smrznuta i na različitim mestima, ali u položaju koji pokazuje da su pokušali da se vrate u kamp. To su bila tela vođe puta Djatlova, Zine Kolmogorove i Rustema Slobodina. Samo je Slobodinova glava imala manju povredu, svi ostali su bili nepovređeni i bez tragova nasilja, tako da se smatralo da im je presudila hladnoća.
Sreda 07.09.2016.21:21
Preostala četiri planinara pronađena su tek posle dva meseca, duboko u šumi ispod četiri metra snega. To su bili Nikolas Tibo-Brižolela, Aleksandar Zolotarijov, Aleksandar Kolevatov i Ludmila Dubin. Oni su bili obučeni i to u odeću prethodno pronađenih članova grupe koja je bila iscepana i zaražena velikom količinom radijacije. Za razliku od prethodno pronađenih tela koja su bila nepovređena, kod ovih su tri imala velike povrede koje su, po doktoru koji ih je pregledao, mogle biti nanete samo od strane neke jake sile. Kod jednog muškarca je bila teško povređena glava, a kod drugog muškarca i žene je bio polomljen grudni koš. Ono što je najčudnije, jeste da se ove unutrašnje povrede nisu videle spolja. Takođe, njihove kose su bile sede, tako da je i to iznenadilo istraživače s obzirom da je jedna od žrtava imala 37 godina, a druge dve su bile u dvadesetim. Četvrta žrtva je imala spoljašnje povrede, bila je bez jezika, očiju i dela lica.
Sreda 07.09.2016.21:21
Policija je tvrdila da je pronašla u potoku i da su povrede nastupile posle smrti od vode, ali slike sa lica mesta pokazuju kako kleči daleko od vode. Pristup celom području je bio zabranjen tri godine nakon ove nesreće. O uzroku njihove smrti postojale su tri teorije. Prva je tvrdila da ih je pobilo pleme Mansi jer su kročili na njihovu zemlju, ali tamo nije bilo tragova borbe ni bilo čijih drugih tragova osim njihovih. Druga teorija je tvrdila da ih je ubila lavina, ali u izveštaju sa mesta nesreće nisu pominjani nikakvi znaci lavine, a i vide se otisci njihovih stopala kako napuštaju logor. Treća teorija kaže da su vetrovi sa planine Holačahl stvorili Harmanov vorteks koji je stvorio infrazvukove koji imaju psihološki uticaj na ljude.
Sreda 07.09.2016.21:22
Najnovije teorije smatraju da se to grupa vanzemaljaca okomila na planinare jer jedna beleška u njihovom dnevniku glasi: ” Sada znamo da postoji snežni čovek i da se može sresti blizu planine Otorten.” Ali mnogi smatraju da je to bila šala i da su to oni govorili o sebi. I pored raznih teorija, ova nesreća ostaje nerazjašnjena i predstavlja najveću rusku misteriju. A Rusija je sama po sebi velika misterija kao i njeni ljudi, putevi… Ono što je poznato je da su ovi planinari pocepali svoje šatore iznutra i bez odeće i obuće izašli iz logora po velikoj hladnoći. Kada su pronađeni bili su mrtvi. A šta ih je ubilo to se ne zna. Novinari sa lica mesta koji su izveštavali javnost o ovom događaju su tvrdili da su planinari izašli iz logora odvojeno i svojom voljom, da su umrli od šest do osam sati posle poslednjeg obroka, da sila koja je nanela povrede žrtvama koje su poslednje pronađene nije ljudska, da je odeća na njima bila radioaktivna, da se ne zna ništa o stanju njihovih unutrašnjih organa i da su im tela bila tamno smeđa kada su sahranjivani.
Sreda 07.09.2016.21:23
Druga gupa planinara koja se nalazila oko 50 km od ove nesreće je tvrdila da je te noći u tom pravcu videla veliku narandžastu površinu na nebu. Neki izveštaji govore da je na mestu nesreće pronađeno puno metalnih ostataka što je dovelo do zaključka da je bila neka vojna vežba. Drugi smatraju da su pili zagađen otopljeni sneg pa su poludeli. Da su ovi planinari žrtva vojnog eksperimenta može da se obrazloži činjenicom da su bili ozračeni, ali vojska nikada nije potvrdila ove informacije. Kasnije je potvrđeno da je u to vreme vršeno lansiranje super tajne međukontinentalne rakete R-7, ali njihova smrt i celo to područje ne govore da je ova raketa uzrok smrti.
Sreda 07.09.2016.21:23
Druga gupa planinara koja se nalazila oko 50 km od ove nesreće je tvrdila da je te noći u tom pravcu videla veliku narandžastu površinu na nebu. Neki izveštaji govore da je na mestu nesreće pronađeno puno metalnih ostataka što je dovelo do zaključka da je bila neka vojna vežba. Drugi smatraju da su pili zagađen otopljeni sneg pa su poludeli. Da su ovi planinari žrtva vojnog eksperimenta može da se obrazloži činjenicom da su bili ozračeni, ali vojska nikada nije potvrdila ove informacije. Kasnije je potvrđeno da je u to vreme vršeno lansiranje super tajne međukontinentalne rakete R-7, ali njihova smrt i celo to područje ne govore da je ova raketa uzrok smrti.
Sreda 07.09.2016.21:24
Posle obdukcije, unutrašnji organi su nestali, a oni koji su videli tela kažu da im je koža bila tamna i narandžasto-smeđa. Takođe se veruje da su bili oslepljeni jer su, i pored suvih grana oko sebe, pokušavali da zapale vatru sa zelenim granama koje su kidali sa drveća. Sva dokumentacija vezana za ovu nesreću je proglašena za državnu tajnu. Dosije je jednom otvaran, ali mu nedostalu mnogi delovi. Juri Judin, deseti član grupe koji se zbog bolesti ranije vratio kući, je rekao da jedna skija, naočare i deo odeće koji je ličio na vojnu uniformu, nisu pripadali njegovim prijateljima iako su se našli među stvarima nađenim na mestu nesreće. Stara legenda plemena Mansi kaže da je na tom istom mestu, koga oni zovu Planina smrti, stradalo devet ljudi iz njihovog plemena koji su se tu sakrili od poplave. Iako je zaključak sprovedene istrage bio da je uzrok njihove smrti moćna, tajanstvena sila, koja za tren oduzima život ni danas se ne zna šta im se tačno desilo. Da li je njihova smrt posledica delovanja neke paranormalne sile, vanzemaljaca, vojske ili nečeg drugog, ostaje tajna.
Sreda 07.09.2016.21:33
ht_tps://youtu.be/kVHFHIP9eWk .......... Unsolved Mysteries Vol.1 "The Dyatlov Pass Incident"
Sreda 07.09.2016.21:49
Kako je stradalo ovih devetoro entuzijasta, koji su prirodu obožavali koliko i da joj prkose, zašto su uništili svoj kamp i pobegli iz njega u belu smrt, ko im je naneo teške povrede i zašto im je odeća bila radioaktivna – zagonetke su za koje ni danas nema rešenja. Istražitelji su tada “zaključili” da je smrt uzrokovala “nepoznata sila”, a kobni planinski prelaz nazvan je po vođi Dijatlovljev prelaz. Slučaj je zatvoren, a ovoj oblasti je godinama nakon nesreće pristup bio zabranjen.
Sreda 07.09.2016.21:49
Jedini preživeli, Juri Judin, kojeg je spasilo slabo zdravlje, pola veka je odbijao da o stravičnoj nesreći govori javno. Sve dok se nije pojavio Doni Ajhar, autor koji je pet godina posvetio istraživanju ove misterije. Ajhar, koji se i sam uputio stazama na kojima su mladi planinari izgubili život, došao je do teorije koja bi mogla da objasni njihovo tajanstveno napuštanje kampa. On, naime, veruje da je glavni krivac za stravičnu nesreću takozvani karmanski vorteks, fenomen koji mogu da proizvedu strašni planinski tornado vetrovi, a koji, dokazano je, ima moć da u čoveku proizvede osećaj iracionalnog, izbezumljujućeg straha.
Sreda 07.09.2016.21:50
Zbog specifične topografije Planine smrti i Dijatlovljevog prolaza, moćni vetrovi urala se u ovom delu pretvaraju u vrtloge koji su u stanju da, pored zaglušujućih strujanja, proizvedu i opasan infrazvuk – zvuk sa frekvencijom toliko niskom da ljudsko uho ne može da ga čuje. Ali sa opasnim efektima. Studije su pokazale da infrazvuk kod čoveka izaziva nesanicu, gubljenje daha i osećaj paničnog straha. Ajhar veruje da je takav zvuk, u kombinaciji sa bukom planinskih vetrova i klaustrofobičnom unutrašnjosti mračnih šatora kod planinara mogao da izazove trenutni delirijum, zbog kog su pobegli iz kampa. Kad su nekoliko stotina metara dalje došli sebi, već je bilo kasno. Polugoli i bosi, na temperaturi koja ubija, nisu imali šanse.
Sreda 07.09.2016.21:50
O tragediji na Dijatovljevom prolazu, Ajhar je napisao knjigu “Planina smrti”, a veliku pomoć našao je upravo u Juriju Judinu koji je u svojim sedamdesetim godinama, samo par meseci pre nego što će umreti, sa Ajharom progovorio o izgubljenim prijateljima. Pitanje kako su umrli mučilo ga je do kraja života. A odgovor, koliko se god trudili da poverujemo u različite teorije, možda nikad nećemo saznati. Baš kao ni on.
Sreda 07.09.2016.21:51
Mnogo ljudi u Rusiji podrzava varijantu sa lavinom, koja je kao zatrpala ulaz u sator i studenti (ustvari profi planinari) u panici seku iznutra sator i beze, ostavljajuci obucu i zimske jakne! Ljudi se smrzavaju, to je jasno a povrede se pripisuju medvedima, lisicama, vranama itd. Tako je i servirano u javnosti. Medjutim...prvi na mesto dogadjaja dolaze vojni experti a tek posle njih ostali spasioci!! Na slucaj je tada stavljena oznaka "strogo poverljivo" i nije istrazen gradjanskim strukturama! Zanimljiva je varijanta o padu rakete u blizini kampa (vojna ispitivanja), udarni talas, raketa je mogla pokrenuti lavinu, neka svedocenja govore o ispitivanjima novog pogonskog goriva rakete i nekom okislitelju jako otrovnom, sposobnom izazvati halucinacije, to objasnjava zasto su im lica bila narandzasta i radijaciju. Meni je to najprihvatljivije resenje, vojska je uklonila ostatke raketa i pripremila teren za civile i spasioce, a za svaki slucaj i zabranila detaljnu istragu!
Sreda 07.09.2016.22:11
ht_tp://svartberg.org ______ pogledajte ovaj clanak koji sam nasla na internetu,koji detaljno opisuje,jer im je i dnevnik pronadjen,poslednja fotografija koja je vrlo mutna,zatim krv i tragovi koze na drvetu kao da je neko pokusavao da se sakrije ili izvidi ono sto ih je progonilo......

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)