Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 30.07.2016.
15:10
Tanjug, Vestionline A
Turska je upozorila kosovske vlasti na mogućnost terorističkih napada na objekte Turskog kulturnog centra "Junus Emre" na Kosovu i zatražila njihovu zaštitu, objavio je u subotu Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.
Ponedeljak 01.08.2016.19:57
Turska je zemlja sa najvećim direktnim stranim investicijama na Kosovu. Na osnovu poslednjeg izveštaja Centralne banke Kosova, tokom 2014. godine, te investicije su prešle 290 miliona eura. Turska državna agencija za međunarodni razvoj, TIKA, od 2004. deluje na Kosovu i od tada je realizovala preko 500 projekata u oblastima obrazovanja, zdravstva, zaštite kulturnog nasleđa, poljoprivrede, te unapređenju ljudskih kapaciteta unutar institucija i dr. Ukupan iznos tih investicija je nepoznat. Turska je na Kosovu prisutna i preko infrastrukturnih projekata.
Ponedeljak 01.08.2016.19:58
Američko-turski konzorcijum Bećtel-Enka radio je na izgradnji autoputa koji veže Kosovo sa Albanijom. Isti konzorcijum radi i na izgradnji autoputa Priština - Elezov Han (Đeneral Janković), koji Kosovo spaja sa Makedonijom. Turski konzorcijum Limak Celik privatizovao je kosovsku mrežu za distribuciju električne energije, za 26,3 miliona eura. Tursko-francuski konzorcijum Limak-Aeroport de Lyon, uzeo je na koncesiju na 20 godina međunarodni prištinski aerodrom i obavezao se da u njega uloži preko 100 miliona eura.
Ponedeljak 01.08.2016.19:58
Turske vlasti zatražile su od kosovskih institucija da poduzmu dodatne mere u blizini objekata koji pripadaju turskim kulturnim centrima u Prištini, Prizrenu i Peći zbog "terorističkih pretnji". Policija Kosova navodi da nije upoznata o mogućim napadima, dok analitičari ocenjuju da "Turska ima unutrašnje probleme sa Gulenovim pokretom". Turska je reagovala svom snagom protiv organizacija imama Fetulaha Gulena i ne samo unutar svoje teritorije već i šire, uključujući Balkan, te i Kosovo.
Ponedeljak 01.08.2016.19:58
Turske vlasti su izrazile zabrinutost oko bezbednosti svojih institucija na Kosovu, uglavnom kulturnih centara. U zvaničnoj komunikaciji Ambasade Turske u Prištini sa Ministarstvom spoljnih poslova Kosova, turske vlasti su "upozorile na moguće napade" od strane "Terorističke organizacije Fetulaha Gulena nad Kulturnim centrima Turske 'Junuz Emre' na Kosovu". Na osnovu zahteva od 23. jula u koji je RSE imao uvid, Ambasada Turske "zahteva od vlasti na Kosovu da poduzmu dodatne bezbednosne mere u blizini objekata Kulturnih centara Junuz Emre u Prištini, Prizrenu i Peći, a kako bi bili zaštićeni".

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)