Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 23.07.2016.
09:09
Vestionline A
Nesigurnost nakon neuspelog puča u Turskoj očigledno otežava turskim bankama pristup tržištu kapitala, ukazuje guverner Nacionalne banke Austrije Evald Novotni.
Nedelja 31.07.2016.17:03
Uloga Turske u rešenju migrantske krize, ruska zabrana uvoza turskih proizvoda i rada turskih kompanija u Rusiji, obnovljeni sukobi sa Kurdima, pad turisitičke posete posle napada u Istanbulu, svi ti događaji zadaju ozbiljan udarac turskoj ekonomiji. Brojni investitori, zabrinuti zbog političke neizvesnosti, povlače kapital iz zemlje.
Nedelja 31.07.2016.17:03
Uloga Turske u rešenju migrantske krize, ruska zabrana uvoza turskih proizvoda i rada turskih kompanija u Rusiji, posle rušenja ruskog aviona na granici sa Sirijom, optužbe na račun turske vlade da je od islamske države kupovala naftu i omogućila neometan prolazak islamista kroz svoju teritoriju, obnovljeni sukobi sa Kurdima, pad turisitičke posete posle terorističkih napada u Istanbulu, svi ti događaji zadaju ozbiljan udarac turskoj ekonomiji. Brojni investitori, zabrinuti zbog političke neizvesnosti, povlače kapital iz zemlje, a pad u poslednjem kvartalu beleži i domaća proizvodnja.
Nedelja 31.07.2016.17:03
Kako će to uticati na tursku, a kako na ekonomiju Evropske unije, da li će u region stići najavljene investicije iz Turske, za Infobiz je govorio Mustafa Ozer, profesor ekonomije na turskom Univerzitetu Anadolu, učesnik međunarodne naučne konferencije koju je u Beogradu organizovala Beogradska bankarska akademija.
Nedelja 31.07.2016.17:03
Turska je jedan od najvećih trgovinskih partnera Evropske unije. S obzirom da je reč o tržištu od 70 miliona stanovnika, Turska je važna za proizvođače iz EU. Ali rat u Siriji, izbeglička kriza, veliki strukturni i ekonomski problemi Turske, mogu izazvati velike poteškoće i samoj Evropskoj uniji, upozorava profesor Mustafa Ozer za Univerziteta Anadolu.
Nedelja 31.07.2016.17:04
"Turska ekonomija uglavnom je zasnovana na prilivu kapitala sa strane, i sve dok u Tursku stižu investicije, biće veći i izvoz i uvoz, što je dobra vest za proizvođače iz Evorpske unije. Ali sada se taj priliv kapitala smanjuje, tursko tržište je izloženo brojnim restrikcijama, što će oslabiti tursku privredu, a samim tim i kapacitet za uvoz dobara i usluga iz Evropske unije. U tome je opasnost od prelivanja problema sa jednog na drugo tržište", objašnjava profesor Ozer.
Nedelja 31.07.2016.17:04
Turska je šesta najveća evropska ekonomija, 40 odsto spoljnotrgovinske razmene ima upravo sa zemaljama Evropske unije, dok 64 odsto stranih direktnih investicija u Tursku stiže iz evropskog bloka. Prema rečima Ozera, zbog toga bi Brisel u odnosima sa Ankarom, morao da insistira na nizu reformi, kako u oblasti lljudskih prava i pravosuđa, tako i u oblasti ekonomije.
Nedelja 31.07.2016.17:04
"Bez značajnog razvoja i promena u Turskoj ekonomiji, u samimi turskim institucijama, ne verujem da će biti koristi od saradnje Turske i Evropske unije. Do tada će za Tursku, odnosi sa Evropskom unijiom biti put u nepoznato", kaže Ozer. Iako okolnosti nisu ohrabrujuće, u zemljama regiona, kaže profesor Ozer sa univerziteta Anadolu, treba očekivati nove turske investicije. U Srbiji, dolazak investitora nagoveštava i otvaranje Halkbanke, koja je kupila većinski udeo u Čačanskoj banci.
Nedelja 31.07.2016.17:05
Prema njegovim rečima, turski preduzetnici traže tržišta na koja će investirati, a ono što ih najviše privlači u Srbiji i ostalim zemljama regiona, jeste visoko kvlaifikovana radna snaga.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)