Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 22.07.2016.
08:17
Vestionline A
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će uskoro predstaviti novu strukturu oružanih snaga i da će u vojsku doći nova lica.
Nedelja 24.07.2016.22:28
Mislim da je ovaj puc isao na silu sa ciljem da destabilise stanje u Turskoj a da nije bio cilj skinuti Erdogana na vlasti. Puc se vrsi kad vojska ima veliku podrsku naroda koji je nezadovoljan vladom ili kad vojska oseti da se narod gura u ekstreman islamizam. Da ne pricamo da vecina vojnih aparata moraju biti slozni da se izvrsi puc. U ovom slucaju, em vojska nije bila slozna em Erdogan ima veliku podrsku naroda, zbog cega - nemam pojma. Sve sto znam, to je da je politika najveca belosvetska k***a.
Nedelja 24.07.2016.22:29
Puč je možda sada nemoguć, ali ako Erdogan nastavi ovako da se ponaša izazvaće građanski rat u Turskoj, ponaša se kаo da je Turska njegova privatna država..!!!
Nedelja 31.07.2016.16:26
Сибел Едмондс, позната у САД као „најућуткиванија“ особа у историји те земље, предвидела је у интервјуу канадском независном новинару Џејмсу Корбету крајем прошле године да ће Ердоган бити мета преврата.[i] На основу чега? По њеним тадашњим речима, Американци су драстично поделили Турску изнутра, тако да Ердоган више не ужива подршку какву је уживао пре две-три године. Предвидела је да ће Ердогана заменити „неким много горим“. Посебно је био занимљив њен увид да су неки моћни кемалисти из главне опозиционе Републиканске народне партије – партије коју је основао сам Ататурк и која је утемељила нову турску републику на основама секуларизма и „европеизације“ – направили до скоро незамислив савез са покретом „муле“, „фундаменталисте“ и „терористе“ Фетулаха Гулена. То би, по њеним речима, била још једна „Гладио“ операција, посредством које би „владари вратили турску власт под своју контролу“.
Nedelja 31.07.2016.16:27
По Едмондсовој, рушење Ердогана почело је још 2012-13. протестима на тргу Таксим у Цариграду, иза којих је такође формално стајао Гулен. Међутим, она тврди да је он само „сенилни старац“ и обична фигура која живи у „замку“ у Пенсилванији под заштитом огромног обезбеђења и борбених хеликоптера „Апач“. По њој, Гуленово царство на глобалном нивоу вреди између 22-28 милијарди долара (Вилијам Енгдал цитира процену америчких владиних извора од 25-50 милијарди долара[ii]), и власник је највећег ланца приватних школа у САД, као и оснивач, „заједно са својим ЦИА контролорима“, више стотина џамија, школа и медреса широм света, најпре у Централној Азији и на Кавказу, с циљем ширења амерички-контролисане исламизације и глобалне дестабилизације, поготово на пост-совјетском простору Централне Азије, све до Кине.
Nedelja 31.07.2016.16:27
(У том смислу је индикативан један Гуленов цитат из 1997: „Турска… данас обухвата 60 милиона људи. Заједно са Турцима Централне Азије, то је 120-130 милиона. Ако успе да сруши Кинески зид и уједини се са тамошњим Турцима, то ће бити 300 милиона.“
Nedelja 31.07.2016.16:29
Сибел Едмондс такође истиче да је део турске војске током последњих 25 година „инфилтриран“ од стране „ЦИА-Гуленове“ мреже, заједно са значајним делом турских полицијских снага, судова и медија. Стога би било наивно читати западне замерке на садашњу – али и неке пређашње – Ердоганове напоре да очисти државне институције од припадника и/или производа ове мреже у „про-демократском“, па и „про-секуларистичком“ кључу (јер би онда критике на рачун неких других западних миљеника, попут Саудијске Арабије, морале да буду свакодневне, и то више пута на дан), у светлу чињенице да је ЦИА-контролисана фигура Фетулах Гулен још опаснији исламиста и присталица увођења ше-ријатског система. (Како истиче Енгдал, када је Гулен побегао у САД 1999. године, турско тужичаштво је тражило десетогодишњу затворску казну против њега, оптуживши га да је „основао организацију чији је циљ уништење секуларног државног апарата и оснивање теократске државе“.)
Nedelja 31.07.2016.16:29
Сибел Едмондс је, сплетом околности, упозната са неким од најчуванијих мрачних тајни везаних за сарадњу америчких служби, дипломата, државних чиновника и политичара и светских терориста и криминалаца у прању новца, нарко трговини, продавању нуклеарних тајни и сличним радостима, због чега је америчка влада још од 2002. године, систематски ућуткује. Наиме, као особа рођена у Турској – турско-азербајџанско-иранског порекла – Едмондсова се запослила у америчком Федералном бироу за истраге (ФБИ) у септембру 2001. после напада на Светски трговински центар као специјалиста за турски језик (уз Фарси-персијски и азербејџански турски).
Nedelja 31.07.2016.16:29
Била је ангажована на превођењу тајно снимљених разговора турских дипломата и њихових политичких мета у САД, што јој је омогућило да проникне у дубину турско-америчких односа на нивоу „дубоке државе“, односно паралелних структура које делују мимо, а често и без знања званичних институција, и схвати кључну улогу Турске у америчким геополитичким акцијама и тајним операцијама, укључујући и сада већ познату операцију „Гладио“, посредством које су САД организовале паравојне екстремистичко-терористичке и обавештајне групе широм западне Европе после Другог светског рата, са тобожњим циљем организовања герилског отпора у случају совјетске инвазије, а у пракси ради контроле тих земаља и извођења терористичких аката под тзв. лажном заставом, ради дискредитације про-совјетских, односно левих, анти-естаблишмент и социјално оријентисаних опција, као и, по потреби, дестабилизације некооперативних влада.
Nedelja 31.07.2016.16:30
По сазнањима Едмондсове, заснованим на подацима који су проистекли из прислушкиваних разговора које је она преводила, Турска је била не само епицентар операције „Гладио“ током Хладног рата, већ и центар њене реинкарнације, „Гладио Б“, када су, средином 1990-их година, инструментализоване „десничарско-фаш-истичке“ и екстремно националистичке организације и групе замењене исламистичким, попут Ал Каиде и Гуленове глобалне мреже. Циљно поље операције „Гладио Б“ су Централна Азија, Кавказ и – Балкан (што се, да поновимо, „случајно“ подудара са Гуленовим визијама). Занимљиво је да Едмондсова наглашава да је „све и почело са Балканом“ (а где би друго), када је Ајман Завахири – по Едмондсовој, истински човек „број један“ Ал Каиде – после више састанака које су организовале америчке дипломате заједно са турским и саудијским, првенствено у Бакуу, упућен у Албанију а затим и на Косово и Метохију, ради прикључивања НАТО снагама и дестабилизације и агресије против СРЈ.
Nedelja 31.07.2016.16:31
Када је Едмондсова покушала да подели своја сазнања са америчком јавношћу – укључујући и сазнања да су амерички званичници били више пута упозоравани о припремама за терористички напад на Светски трговински центар 11. септембра 2001 – њу су америчке власти разним средствима привремено успеле да ућуткају. Међутим, она се није дала и њена прича је, посредством алтернативних медија, ипак на крају успела да изађе у бар део америчке и шире јавности. И више од тога – Сибел Едмондс се посветила упозоравању америчке јавности на опасности криминално-терористичке инфилтрације у поре америчких институција и одлучивања, као и анализирању актуелних догађаја у кључу својих сазнања. То што је предвидела долазећи преврат у Турској даје додатну тежину њеним ранијим тврдњама и валидност њеним синтезама и анализама, као и оптужбама на рачун мрачних радњи „дубоке државе“ САД и њених сателита.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)