Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 21.07.2016.
09:40
Vestionline, Sputnjik A
Prema podacima iranske informativne agencije Fars, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nekoliko sati pre početka nereda dobio upozorenja od ruskih obaveštajnih službi da mu se sprema vojni puč.
Petak 22.07.2016.00:29
Direktor CIA Džon Brenan „nesumnjivo“ je odigrao ulogu u pokušaju vojnog puča u Turskoj, smatra Lorens Vilkerson, bivši šef kancelarije bivšeg državnog sekretara SAD Kolina Pauela.Vilkerson je naveo da SAD odavno koriste vojne pučeve kao standardni politički i vojni mehanizam za smenu problematičnih vlada onih zemalja koje se neprijateljski odnose prema američkim interesima. Za vreme predsedništva Ronalda Regana pod rukovodstvom CIA i njegovog direktora Bila Kejsija bilo je izvedeno 58 tajnih operacija, saopštio je Vilkerson. „Zato se na trenutak zamislite. O tome što se sada dešava vaša deca, vaši unuci će čitati kroz 25 godina, kao što sada čitaju o obaranju premijera Irana Mohameda Mosadika 1953. godine. Zar vam se u nekom trenutku ne može učiniti da to se dogodilo i u Karakasu i Kijevu ili u Ankari, Damasku i Bagdadu?“, rekao je on. Vilkerson se nalazio na čelu Stejt departmenta Kolina Pauela od 2002. do 2005. godine.
Petak 22.07.2016.00:41
ŠOK ZA SAD: Erdogan želi da napusti NATO i da se prikloni Evroazijskoj uniji. Stručnjak za Bliski istok, naveo da čistka koju Erdogana sada pravi podseća na onu koju je Staljin napravio 1937. godine, ali da nema sumnje da su puč organizovali Amerikanci. Oni su organizovali svaki puč u Turskoj još od 1960. godine. On je naveo da je Zapad želeo da uspostavi kontrolu nad Turskom putem vojnog prevrata kao u Egiptu. Međutim, Zapad nije računao na to da turski narod ne prihvata nedemokratske procese. Pod Zapadom se podrazumevaju uglavnom SAD, mada nije isključeno da je i Nemačka umešana pošto je nedavno priznala genocid nad Jermenima. On je rekao da je dobio informaciju od obaveštajnih izvora u Turskoj da SAD pokušavaju da spreče sastanak između Putina i Erdogana i da su zbog toga organizovali puč. Smatra se da Erdogan želi da napusti NATO i da se prikloni Evroazijskoj uniji.
Subota 23.07.2016.22:16
____Кремљ нема информације да је Ердоган упозорен на пуч____ МОСКВА - Кремљ нема информације да је Русија наводно упозорила председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да му се спрема пуч, изјавио је данас портпарол Дмитриј Песков. „Не располажем таквим информацијама и не знам који су то извори на које се позива новинска агенција Фарс”, рекао је Песков новинарима, пренела је агенција Тас с. Ванредно стање које је уведено у Турској после покушаја војног пуча је унутрашња ствар те земље, додао је Песков. Иранска агенција Фарс је, позивајући се на неименоване дипломатске изворе у Анкари, пренела да су руске обавештајне службе, неколико сати пре почетка прошлонедељних нереда у Турској, упозориле Ердогана да му се спрема војни пуч. Како се наводи, обавештајна служба Турске била је упозорена од својих руских колега да је „војни пуч неизбежан”. Руска војска је ове информације, наводно, добила након што је пресрела разговоре пучиста. Наводи се да су организатори завере, између осталог, дискутовали о плановима да пошаљу неколико хеликоптера у Мармарис, у ком се налазио турски председник Ердоган. „Дипломатски извори наводе да је Ердоганова промена спољне политике само недељу дана пре пуча била главни разлог због којег је неколико страних држава провоцирало пуч и обећавало подршку војсци да га изведе, али је Ердогана тај исти помак у спољној политици и спасио”, наводи Фарс, јавља Спутњик а преноси Танјуг. У Турској је у ноћи 16. јула покушан војни пуч у ком је погинуло више од 200 људи. Турске власти су успеле да преузму контролу над земљом, а досад је ухапшено више од 10.000 људи.
Subota 23.07.2016.22:17
____ Шта би било са Ердоганом да је пуч успео____ – Организатори неуспелог војног пуча у Турској намеравали су да председника Реџепа Тајипа Ердогана и њему близак круг људи оптуже за подржавање тероризма због преговарања са Радничком партијом Курдистана пре покретања војне операције против Курда, објавили су данас турски медији, позивајући се на документа која је открила полиција. Током претреса канцеларије државног тужиоца Мехмета Села у Истанбулу пронађена је и петиција о покретању судског поступка против турске владе. Сел је иначе приведен после неуспелог пуча, подсетио је РТ. Да су пучисти успели прошлог петка, покренули би истрагу на основу тезе да су Ердоган и његови сарадници „починили злочин помагања наоружаној терористичкој организацији” тако што су „игнорисали терористичке припреме напада”, навела је Анадолија, позивајући се на извор из турског тужилаштва, а преноси Танјуг. Петиција није потписана, нити је на њој био датум, већ само 2016. година. У њој се наводи да Ердоган и други треба да буду изведени пред правду због „процеса решавања” курдског питања. Најтеже су оптужени Ердоган, министар унутрашњих послова Ефкан Ала, шеф обавештајне службе Хакан Фидан, гувернери провинција, као и бивши премијер Ахмет Давутоглу и бивши заменици премијера Бесир Аталај и Јалцин Акдоган за спровођење мировних разговора с руководством ПКК од 2009. до 2015. године.
Subota 23.07.2016.22:19
Арапски медији, позивајући се на дипломатске изворе у Анкари, саопштили су да је Обавештајна служба Турске била упозорена од својих руских колега да је „војни пуч неизбежан“. Руска војска је ове информације, наводно, добила након што је пресрела разговоре пучиста. Наводи се да су организатори завере, између осталог, дискутовали о плановима да пошаљу неколико хеликоптера у Мармарис, у ком се налазио турски председник Ердоган. „Дипломатски извори наводе да је Ердоганова промена спољне политике само недељу дана пре пуча била главни разлог због којег је неколико страних држава провоцирало пуч и обећавало подршку војсци да га изведе, али је Ердогана тај исти помак у спољној политици и спасио.
Subota 23.07.2016.22:20
Дипломатски извори наводе да је Ердоганова промена спољне политике само недељу дана пре пуча била главни разлог због којег је неколико страних држава провоцирало пуч и обећавало подршку војсци да га изведе, али је Ердогана тај исти помак у спољној политици и спасио", У Турској је у ноћи 16. јула покушан војни пуч у ком је погинуло више од 200 људи. Турске власти су успеле да преузму контролу над земљом, а досад је ухапшено више од 10.000 људи.
Subota 23.07.2016.22:23
Побуне у Турској су традиција још из Османског доба И паше(генерали) су често дизале буне још у доба султана. То је традиција турске историје. Ко зна у овом случају ко је кога помагао и ко је иза кога стајао ?
Subota 23.07.2016.22:24
Ако је све ово тачно онда се намеће питање није ли САД у западном свету постао исто оно што је био и негдашњи СССР у источном? И колико слободе заправо заиста има у том свету западних демократија? Да ли то значи да свака земља која би се одлучила на неку промену политике према Русији, може бити подвргнута истом или сличном третману као Турска? И не значи ли то да ће пре или касније и овај западни насилник проћи исто као и онај источни пре 2,5 деценије? Истина ови су мало софистициранији, али суштина је иста...Оно што је помало перверзно је што не сматрам Ердогана баш неким великим демократом, али је ипак осетно позитивнији и бољи лик од ових теледиригованих пучиста у покушају, а има и подршку свог народа, што увек треба поштовати.
Subota 23.07.2016.22:31
Чисто сумњам да су Руси спасили Ердогана...овог истог који им је прије пар мјесеци оборио војни авион...?! Замршене су ово дипломатске и политичке игре тешко докучиве обичном човјеку.... Али да су руске обавјештајне службе пр сати раније упозориле Ердогана да му се спрема војни пуч.....по мени тешко замисливо!!! Па нека то јавља иранска информативна агенција....Можда оваквим изјавама Амери само желе да "намјесте игранку" Русији, пошто ионако одавна имају пик на њу....Али Амери не знају за јадац, наиме: .....коло среће се окреће....!!!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)