Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 19.07.2016.
18:30
Lj. Stojanović - Vesti A
Većina vojnih starešina koji su učestvovali u pokušaju državnog udara u Turskoj - albanskog su porekla, prenose albanski portali. Od ukupno 29 uhapšenih generala i pukovnika, čak 25 su albanskog porekla, među kojima bivši komandant vazduhoplovnih snaga Turske, general Akin Ozturk i komandant Druge armije general Adem Huduti, koji potiču sa Kosova.
Četvrtak 21.07.2016.23:45
Ma ko "stoji iza vojnog udara" isti je "uspješan" u pogledu strateškog uništavanja "tekovina Kemalističke sekularno-ateističke Turske". S tim je "gotovo", još samo "vise Kemalove slike u javnim prostorijama" i "protokularno se održava tradicija Kemalovog maozoleja", a i to neće zadugo.Neće proći nešto pretjerano dugo, kada će se i Kemalove slike bacati masovno po kontejnerima i smetljištima (nešto kao što su Titove u svoje vrijeme i visile i bacane), kada će se javno "osuditi Kemalizam" slićno što su Sovjeti / Rusi "osudili Staljinizam". Druga je stvar koliko će sreće ili nesreće donijeti "politička reislamizacija samim Turcima"? Prije da će im donijeti stratešku nesreću nego sreću, ali niko nije "prorok" da može znati 100% pouzdano "šta će biti ako bude"? Neki su mislili u svoje vrijeme "da je i Izetbegović donosio dobro 1990, kada su ga "uzvisivali", pa ne bi baš ni blizu dobra? Možda tako bude i sa Erdoganom? Možda razbije državu i upropasti narod, a možda i ne bude tako?
Četvrtak 21.07.2016.23:46
Ukupan kontekst i pozadina ovog puča neće nikada biti do kraja rasvjetljeni i uvjek će ostati prostora za razne interpretacije . Kao prvo , ja ne mislim da je Erdogan organizovao ovo jer bi to bilo suludo iz više razloga . Kao prvo , ko prati njegovu političku karijeru od preko 30 godina zna da bi on sa ovim potpuno ugrozio svoj ugled u članstvu partije i kod simpatizera . Dalje , stavljati glavu na panj ljudima kojima ne vjerujete a od kojih vas dobar dio mrzi takodje ne djeluje racionalno . E mi se sve dogovorili a onda neko iz ko zna kojeg razloga ipak odlučio da mu opali metak u glavu ? Što se tiče teze da su Amerikanci ovo napravili tako da ne uspije o njoj se može polemisati ali tu treba biti svjestan da bi u toj varijnti to značilo nešto što je mnogo više i šire od same Turske i čak Bliskog istoka . Ovo bi značilo da su SAD ušli u projekat koji će direktno voditi njihovom povlačenju sa Bliskog istoka sa svim konsekvencama toga .
Četvrtak 21.07.2016.23:46
Da je u Bijeloj kući već Tramp, ili da je neko počeo da sprovodi suštinu njegove politike, ovo bi imalo mnogo više smisla. Ne mora da znači i ovako ali ponavljam da ja u to ne vjerujem jer su posledice takvog poteza epohalne. U toj varijanti ovo bi značilo da su SAD već odlučile da udju u izolacionističku politiku i da za sobom ostavljaju što više haosa na što više mjesta. Moguće je ali nisam baš uvjeren da je tako, mislim da je još rano mada sam siguran da takva američka politika brzo dolazi. Meni mnogo više djeluje da su SAD podcijenile Erdogana i da su išli na sledeću varijantu, eliminicaiju njega i uskog kruga najbližih saradnika a čak možda i ostanak na vlasti islamista možda pod Davotuglom. Ovo bi za SAD bila opcija sa najmanje komplikacija i sve bi brzo došlo na Bussines us usual. E sada što se u hodu desilo to će se možda nekada saznati. Iranci nisu baš poznati da objavljuju neprovjerene vijesti tako da je moguće da su zbilja Rusi spasili Erdogana.
Četvrtak 21.07.2016.23:47
Puc je uspeo jer mu je cilj bio da ne uspe.Najvci dobitnici 0d ovog puca su Asad i Kudi,Kurdi,najveci gubitnk je Erdogan.Od kako je dosao na vlast(a i pre toga)nije vise poslusan savenik SAD(NATO,EU..)Ochepio je Izrael(Marmara i sve posle),SAD(odbio da avioni SAD koriste svoje baze u Tuskoj,Indzirlik npr,za napade na ID)saradjuje sa ID i finansira ih kupujuci njihovu naftu.Zamerio se i Rusima,oborivsi njihov avion.Za EU je smislio krizu sa izbeglicama,uglavnom sirijskm Kurdima.Prosto,covek je zaboravio ko je i misli da samostano vlada Tuskom.Da bi ga se lako smaknulo treba ga pustiti(koliko god je to moguce i ne skodi)da radi bas ono sto hoce.Sad mu se pruzila prlika,i to je njegova propast,a sa njim,na radost mogih,i propast Turske.
Četvrtak 21.07.2016.23:49
Normalno da režim Erdogana nema legitimitet, jer je anti-demokratski/diktatorski. Ako je broj osvojenih glasova merilo onda je i Hitler legitiman. I Vučić osvoji dosta glasova, ali kako, tako što kontroliše 95% svih masovnih medija. Nema tv-duela, debata, slobodnih medija i novinara, skidaju se emisije... Oko puča u Turskoj jasno je kao dan da se radi o podvali, to je sad svima jasno. Prvo, puč se radi u 3 ujutru kad svi spavaju, kad je predsednik u držvi, on se hapsi ili ub-ija... Providno je što su se sledećeg dana pojavili spiskovi nepodobnih sudija, profesora, generala...to sve ukazuje da je taj spisak za čistku sekularista napravljen ranije, a puč je bio samo povod da Erdogan ustoliči svoju vladavinu. Naši režimski analitičari su smešni kad povezuju Erdogana sa Rusijom, kako NATO ruši Erdogana, a zaboravljaju da je Erdogan izrazito anti-ruski nastrojen, ub-io je ruske pilote, finansira Islamsku državu, i Turska je članica NATO.
Četvrtak 21.07.2016.23:50
Da bi se Turska programirano raspala ili bar izgubila teritorije na jugoistoku, potreban je jak vodja koji reaguje impulsivno, losi savetnici koji ko zna za koga rade, demoralisana vojska i frustrirano podeljeno drustvo u strahu. Ako je cilj bio da se stvore uslovi za novu geografiju ovog regiona onda je sve savrseno uspelo. Sada samo da kokamo kokice, otvorimo pivo i cekamo nove vesti. Nazalost, Srbija i njeno vodjstvo su po zna koji put izgubljeni u vremenu i prostoru. Prvo nismo shvatali da ugovor iz Jalte istice i Berlinski zid pada. Pa nismo shvatili sirenje jedne agresivne organizacije na istok. Danas ne razumemo tektonske poremecaje u regionu Crnog Mora i Bliskog Istoka koji ce uticati i na nasu zemlju. Idioti su zauzeti samo licnim bogacenjem, provizijama, mitom i sluzenjem svakog sa strane ko im ponudi kakvu takvu legitimnost. Ne mislim da su protesti u Beogradu organizovani spolja. Ne treba meni niko stran da razumem da je moja drzava nefunkcionalna i korumpirana do koske.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)