Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.05.2016.
10:21
Glas Amerike A
Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu.
Utorak 24.05.2016.11:17
Ko "opada" gledamo uživo. Server bi rekao: Morate da vjerujete meni a ne svojim očima i ušima. "Netje da može". Nikada USA i Britanski pljačkaši ne mogu da se bore u Srbiji sa Rusijom.
Utorak 24.05.2016.12:57
Не тако давно историјски (1936. године) на Флориди су црнопутог младића пекли на лаганој ватри око 10 сати, при чему су суварке на ватру бацала дјеца. Да би се схватио сав ужас таквог масовног садизма, подсјетићу да су чак и на//цисти дозвољавали да се уништавају једне „ниже расе“ рукама других „нижих раса“, то јест настојали су, по могућности, да не прљају сопствене руке. Уосталом, обред линчовања у „најцивилизованијој земљи свијета“ забранио је предсједник Френклин Рузвелт 1942. године, тек пошто је у њемачким и јапанским средствима масовног информисања била испричана прича о линчовању једног тамнопутог момка кога су неколико сати, јавно и лагано, убијали помоћу летлампе. Све је то добро документовано, али о том се није говорило, јер су се демократије бориле са националистичким варварима.
Utorak 24.05.2016.13:25
americkaideologia.......Бог конзервативних протестаната није благи Христос, онај који воли, то је сурови Бог Старог завјета – Јехова. Бог није слабић, он мора сурово да кажањава грешнике. Управо зато Англосаксонци имају симпатије за Јевреје, будући да они поштују једног истог Бога. Донекле због тога амерички конзервативци тако подржавају Израел. Доктрина искључивости и месијанства Сједињених Држава има принципијелно значење. Не може постати амерички предсједник онај који не потврђује своју вјерност тој доктрини. Када народи који припадају другим религијама и цивилизацијама траже да САД престану да инсистирају на својој искључивости, да напусте месијанство и лидерство, и политику наметања посебног свјетског поретка човјечанству, они траже немогуће. Без те мисије САД би се претвориле у ћебе од крпица (пачворк), које би се састојало од великог броја расних, етничких, религиозних и културних група које се међусобно надмећу. Од тога може почети неконтролисани процес хаоса и распада империје, која је читав свијет обавила својим базама и институцијама. Пријетња од те потенцијалне катастрофе делимично објашњава зашто човјечанство несвесно признаје ту социјално-политичку философију, социјално-економски модел који из ње проистиче и хијерархијску структуру свјетског поретка. На примјер, Шпанци, Нијемци и Французи су тешка срца пристали на вођство Англосаксонаца. А Руси не само да не желе да се боре за високо мјесто у хијерархији, они је у принципу одбацују и настављају да инсистирају на једнакости разних култура и цивилизација. То носи егзистенцијалну пријетњу самом постојању (опстанку) Англосакоснаца. Зато врше огроман притисак на Русију, провоцирајући тамо немире. Рсуки модел мора бити дискредитован, а за то Русију треба представити свијету као најкорумпиранију, најреакционарнију и најагресивнију државу....................................................................................................................... А какве улоге у америчком менталном животу су додијељене памети и срцу – разуму и емоцијама?.................................................................................................................. — Англосаксонска култура створена је на култу разума – хладног, логичког, методичког менталног процеса. Емоције имају тјелесно поријекло и показатељи су нашег животног почетка. Емоције су супротне разуму. Јаке немотивисане емоције руше мисаони процес, његову логику и покрећу инстиктивне реакције: бјежање, агресију или парализу, то јест програме дјеловања наводно уписане (унесене) еволуцијом у генетски код. Из тога слиједи да емоције треба, пожељно је, држати под јаком контролом.
Utorak 24.05.2016.13:33
За њих дивљак живи потпуно под влашћу емоција – он је плашљив, нагао, имплусиван, несређен и неорганизован. Он је или безумно храбар, или смрно уплашен, он не умије да планира, не познаје дисциплину, а тиме ни самодисциплину. Са њихове тачке гледишта, ми смо такође мало дивљаци. Самодисциплина је власт над својим сопственим инстинктима, побудама, жељама и прохтјевима. То се постиже дуготрајним системским тренингом. Европске елите, посебно Енглези, култивисали су рационално, строго логично понашање, потпуно потчињено разуму. Зато су слали дјецу у специјалне интернате, гдје су се дјечаци, одвојени од породице, учили да обуздавају своје животињске инстикте, импулсе и краткотрајне жеље........................................................................................................................ Уз све све очигледне врлине, тако разумно уравнотежено понашање има озбиљне грешке. Због нечега се претпоставља да су животињски инстинкти искључиво негативни, испуњени мржњом, агресијом и рушилачким импулсима. А шта, зар љубав, жалост и патња не постоје? Зар је мало примјера инстинктивног алтруизма, спонтаног самопожртвовања? Да, слажу се Англосакоснци, жалост и патња постоје, али они само штете борби за опстанак........................................................................................................ Уствари, „чист разум“ није у стању да потпуно схвати ни једну културу. Очишћен од емоција, разум објашањава све што се дешава игром сила, њиховом конфигурацијом. Постоји једноставна мотивација – преживјети и размножити се, и одлучујући фактор је сила. Али ако се људи не препусте моћним хуманистичким импулсима?.............................................................................................................................. На примјер, за Англосаксонце је потпуно непојмљиво понашање руских миротвораца у августу 2008. године у Јужној Осетији. Неколико хиљада грузијских војника, обучених од стране америчких инструктора према НАТО обрасцу, ушли су у Јужну Осетију и предложили миротворцима да оду „без губитка образа“. Како је познато, миротворци не ратују и чак немају озбиљног наоружања. Њихова улога је да раздвоје стране. Али 300 руских војника је одлучило да се бори, и два дана су се супротстављали 20 пута бројнијој армији. Неколико десетина руских војника је настрадало, штитећи осетијске жене и дјецу. А сами су имали мајке, жене, дјецу. Такво „ирационално“ понашање Руса не може да уђе у главе Амeриканаца. Њихови хероји се не жртвују ради „расно инфериорних“, слабих и унесрећених, које они у дубини душе презиру........................................................................................................................................
Utorak 24.05.2016.21:32
Pa blesavvko američki-ne violi Srbija Rusiju što je sila ili što je bogata,a ne smeta joj ni kako ti kauboju kažeš,da je Rusija sila regionalna i u opadanju.Srbija voli Rusiju jednostavno i prosto zato što tamo žive i dišu njena pravoslavna braća Rusi,čija ruka nikad nije oskrrnavila dom srpskog čoveka i domaćina.Pa vi ne poznajete reč duša vi znate samo za reč mani mani mani.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)