Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
36
Ponedeljak 21.09.2015.
13:59
sputniknews A
Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp spreman je da se sastane sa Vladimirom Putinom u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštio je En-Bi-Si njuz.
Utorak 22.09.2015.07:08
KO Putina "trazi"- bas niiiiiiiiiiiiiko !!! ??? Ali se zato nadaleko vidi sa kim se Putin druzi ...Gérard Depardieu , Mickey Rourke , Silvio Berlusconi,Dmitry Medvedev.... u ovoj kolekciji zaista nedostaje Donald Trump !? On je slag na Putinovu tortu druzenja , a sto bi Super Masa kazala "muskog druzenja"
Ponedeljak 21.09.2015.16:57
Брише твоје и моје коментаре зато што бранимо истину,бранимо Слободана Милошевића .Нека брише али народ сада се дебело каје што је 2000.год. гласао за ДС .
Utorak 22.09.2015.07:29
Objasni razliku politickog programa DS-a nekada i politickog programa SNS-a danas ? Objasni poslednje izbore i koliko se to nas narod , kako ti kazes "pokajao" i "kaje" kada je Aci odao poverenje u procentima - 70 !? Njega srpski narod obozava (ja nisam medju njegovim obozavaocima - ali svaka mu cast ... respektabilan uspeh za postovanje) i to se nece skoro menjati . Cinjenica ! Tacka ! Ja cutim i trpim - podrzavam kad smatram da je nesto dobro uradio za Srbiju bez obzira na moje politicko opredeljenje, a kad se ne slazem- pomislim samo - na onih 70 % i .... Tiebi preostaje da i dalje prdis u istu tikvu !!!
Utorak 22.09.2015.07:42
tvoj "caric" od Brizbejna - kada je vecerao sam za praznim stolom i druzio se sa istim zivi u izolaciji tj. kavezu zvani Kremlj ! Tamo cami , zulja kolena i s`ceznjom ocekuje poziv Zapada dok mu drustvo prave (njegov nivo) drugari Gérard Depardieu , Mickey Rourke ,Silvio Berlusconi, Dmitry Medvedev ...
Ponedeljak 21.09.2015.18:31
Америка и Русија, ко кога више мрзи Обама је годину дана избегавао сусрет са Путином из страха да би њихов састанак учврстио Путинов статус светског играча Сарадња ради постизања иранског споразума о нуклеарном програму и заједнички непријатељ у Сирији накратко су побудили наду да би САД и Москва могле да побољшају односе, нагло погоршане после избијања украјинске кризе и руске анексије Крима. Да до отопљавања ипак још за неко време неће доћи, показало се ових дана са јачањем руског војног присуства у Сирији и оснажене намере Кремља да подржи Башара ел Асада, кога Вашингтон жели да помери са места председника Сирије. Барак Обама је годину дана избегавао да се сусретне у четири ока са Владимиром Путином, али је сада стигла вест да ће се двојица лидера вероватно сусрести у седишту УН у Њујорку касније овог месеца. Биће то још једна прилика да разговарају о ратовима у Сирији и Украјини, због којих су њихови односи враћени на ниво из времена СССР-а.
Utorak 22.09.2015.08:12
Da li je ikada iko u istoriji bio tako javno ponizen i izignorisan kao Putin u Brizbejnu kada je vecerao sam za praznim stolom i druzio se cele veceri sa istim ?.Tako nesto , na tako visokom nivou do sada nije zabelezeno - nikada . Takvu sramotu nisu doziveli ni predstavnici africkih plemena ali ni najveci diktatori nase planete (tako nesto da dozivi ,jedan predsednik, tako "mocne" drzave kao sto je Rusija .Da li je Rusija ikada bila tako ponizena ? Sramota !!!)
Ponedeljak 21.09.2015.18:33
Како пишу тамошњи медији, Обама се плаши да би његов сусрет са Путином не само извукао Русију из изолације у коју је Америка гура, већ би и оснажио Путинов статус светског играча и то на тренутно најважнијој, сиријској сцени. Председнику се не саветује ни да после непопуларних преговора са Иранцима и Кубанцима започне интензивну сарадњу са још једним америчким непријатељем, Русијом. Док државни секретар Џон Кери поручује руском колеги Сергеју Лаврову да слање руских војника, авиона и тенкова може да „доведе до још већег насиља и да не буде ни од какве помоћи”, дотле најутицајнији амерички медији и даље портретишу Русију као америчког хладноратовског непријатеља. „Зашто Руси мрзе Америку? Поново”, наслов је текста у „Њујорк тајмсу” о томе како Руси мрзе САД онако како су их мрзели за време идеолошког сукоба СССР-а и САД. Ауторка, која је раније била дописница из Москве, проналази одговор у „ресантиману”, дуго гајеној зависти и мржњи коју један човек или група осећају према ономе у коме виде узрок својих невоља. Подсећа да је управо то осећање и довело до фашизма у Немачкој и устврђује да је руска мржња усмерена ка „Украјини, хомосексуалцима, млечним производима из Европе и изнад свега према САД”. Занимљиво, новинарка чувеног „Тајмса” и некадашња дописница из Русије, не наводи да је разлог антиамеричког сентимента можда то што су САД Русији увеле санкције и што је под америчким притиском исто урадила и ЕУ, а што је довело до пада БДП-а и вредности рубље као и до пораста инфлације. Такође, нема ни речи о стигматизацији Русије и демонизацији председника Владимира Путина у западним медијима, при чему се он стално пореди са Хитлером а његова влада са стаљинистичким режимом. И овај текст је још једном ставио Путина у исти кош са Хитлером, цитирајући Лева Гуткова, директора московског Аналитичког центра „Левада” који каже да се због противљења присаједињења Крима осећа као „Јеврејин у Хитлеровој Немачкој”. Истина, текст наводи да је ранија негативна осећања Русији према Америци изазвало НАТО бомбардовање Србије 1999. и инвазија на Ирак 2003.
Ponedeljak 21.09.2015.18:34
Према истраживању поменуте „Леваде”, чак 81 одсто Руса има негативан став према САД, што је највећи постотак још од краја осамдесетих. Према њиховом испитивању јавног мњења, антиамеричка осећања су се будила сваки пут када би Кремљ и Бела кућа били на супротстављеним странима у неком сукобу, као на пример у Грузији. У Украјини, САД подржавају прозападну владу у Кијеву која је свргнула проруског председника и обећала улазак у ЕУ и НАТО. Руси су на извлачење Украјине из њихове „интересне зоне” одговорили одвајањем црноморског полуострва од Кијева и подршком проруским побуњеницима на истоку земље који не желе удаљавање Украјине од Москве. Грађански рат у Сирији још један је камен спотицања у односима између две земље јер Москва подржава Асада, кога САД желе да уклоне, мада су обе владе изјављивале да би тамо могле чвршће да сарађују у борби против заједничког непријатеља – Исламске државе (ИД). САД су прве објавиле рат исламистима и почеле бомбардовање њихових положаја да би помогле другим сиријским милитантима који се боре како против џихадиста тако и против владе из Дамаска. Док Вашингтон и сам наоружава и обучава ратнике од којих очекује да се боре са ИД, дотле се противи руском наоружавању и обучавању владине војске која се исто тако бори против сунитских екстремиста. Амерички медији интензивно пишу о „нелегитимној” изградњи руске базе у средоземном граду Латакији, под контролом владе у Дамаску, и исто тако нелегитимном руском уласку у рат у Сирији и слању руских војника на терен, мада је Америка већ одавно у том истом рату, баш као и у суседном Ираку где повећава број враћених војника.
Ponedeljak 21.09.2015.18:35
Исти проблем из другог угла А како Русија види пораст антиамеричких осећања међу Русима? Питали смо Љубинку Милинчић, уредницу српског издања информативног сајта „Спутник”, медија који је Москва покренула да би ширила руско виђење света. „Антиамеричко расположење је евидентно, али са дебелим разлозима. То да су САД и НАТО дошли до руских граница, то није руска пропаганда, већ чињеница. Није руска пропаганда измислила већ је сам Кијев казао да ће Украјина ући у НАТО, што су Руси покушали да спрече, да им НАТО база не би била на граници, а америчка Шеста флота у Севастопољу. Било би занимљиво да видимо како би САД реаговале када би Руси направили војну базу са мексичке стране на америчко-мексичкој граници. Већ смо видели како је Америка реаговала када су Руси имали такав договор са Кубом. Санкције забрањују Русији да послује са светом, и то се непосредно одражава на грађане Русије ”, објашњава Милинчићева. Онда додаје да ако постоји земља која је раширених руку дочекала Запад, онда је то била Русија после распада СССР-а јер су Руси желели све америчке производе који су им дотад били недоступни. Додаје и да просечан Рус ни данас неће да бојкотује америчке производе нити да има негативна осећања према Американцу кога сретне на улици, али да схвата да је Америка узрок његових невоља. „Америка је руско отварање према Западу доживела као руско пристајање да се Москва понаша по диктату САД, али то је врло тешко остварити у тако великој земљи као што је Русија.” И непосредно после инвазија на Ирак и Авганистан, Американци су имали обичај да се наивно питају зашто их свет толико мрзи када они само свима желе добро. А питају ли се Руси зашто њих Американци не воле? „Руси се питају зашто су на Западу проглашени за негативце и знају да је одговор: ’Боје нас се и зато нас не воле’.”
Ponedeljak 21.09.2015.18:36
Америка и Русија, ко кога више мрзи Обама је годину дана избегавао сусрет са Путином из страха да би њихов састанак учврстио Путинов статус светског играча Сарадња ради постизања иранског споразума о нуклеарном програму и заједнички непријатељ у Сирији накратко су побудили наду да би САД и Москва могле да побољшају односе, нагло погоршане после избијања украјинске кризе и руске анексије Крима. Да до отопљавања ипак још за неко време неће доћи, показало се ових дана са јачањем руског војног присуства у Сирији и оснажене намере Кремља да подржи Башара ел Асада, кога Вашингтон жели да помери са места председника Сирије. Барак Обама је годину дана избегавао да се сусретне у четири ока са Владимиром Путином, али је сада стигла вест да ће се двојица лидера вероватно сусрести у седишту УН у Њујорку касније овог месеца. Биће то још једна прилика да разговарају о ратовима у Сирији и Украјини, због којих су њихови односи враћени на ниво из времена СССР-а.
Ponedeljak 21.09.2015.18:36
Како пишу тамошњи медији, Обама се плаши да би његов сусрет са Путином не само извукао Русију из изолације у коју је Америка гура, већ би и оснажио Путинов статус светског играча и то на тренутно најважнијој, сиријској сцени. Председнику се не саветује ни да после непопуларних преговора са Иранцима и Кубанцима започне интензивну сарадњу са још једним америчким непријатељем, Русијом. Док државни секретар Џон Кери поручује руском колеги Сергеју Лаврову да слање руских војника, авиона и тенкова може да „доведе до још већег насиља и да не буде ни од какве помоћи”, дотле најутицајнији амерички медији и даље портретишу Русију као америчког хладноратовског непријатеља. „Зашто Руси мрзе Америку? Поново”, наслов је текста у „Њујорк тајмсу” о томе како Руси мрзе САД онако како су их мрзели за време идеолошког сукоба СССР-а и САД. Ауторка, која је раније била дописница из Москве, проналази одговор у „ресантиману”, дуго гајеној зависти и мржњи коју један човек или група осећају према ономе у коме виде узрок својих невоља. Подсећа да је управо то осећање и довело до фашизма у Немачкој и устврђује да је руска мржња усмерена ка „Украјини, хомосексуалцима, млечним производима из Европе и изнад свега према САД”. Занимљиво, новинарка чувеног „Тајмса” и некадашња дописница из Русије, не наводи да је разлог антиамеричког сентимента можда то што су САД Русији увеле санкције и што је под америчким притиском исто урадила и ЕУ, а што је довело до пада БДП-а и вредности рубље као и до пораста инфлације. Такође, нема ни речи о стигматизацији Русије и демонизацији председника Владимира Путина у западним медијима, при чему се он стално пореди са Хитлером а његова влада са стаљинистичким режимом. И овај текст је још једном ставио Путина у исти кош са Хитлером, цитирајући Лева Гуткова, директора московског Аналитичког центра „Левада” који каже да се због противљења присаједињења Крима осећа као „Јеврејин у Хитлеровој Немачкој”. Истина, текст наводи да је ранија негативна осећања Русији према Америци изазвало НАТО бомбардовање Србије 1999. и инвазија на Ирак 2003.
Ponedeljak 21.09.2015.18:36
Према истраживању поменуте „Леваде”, чак 81 одсто Руса има негативан став према САД, што је највећи постотак још од краја осамдесетих. Према њиховом испитивању јавног мњења, антиамеричка осећања су се будила сваки пут када би Кремљ и Бела кућа били на супротстављеним странима у неком сукобу, као на пример у Грузији. У Украјини, САД подржавају прозападну владу у Кијеву која је свргнула проруског председника и обећала улазак у ЕУ и НАТО. Руси су на извлачење Украјине из њихове „интересне зоне” одговорили одвајањем црноморског полуострва од Кијева и подршком проруским побуњеницима на истоку земље који не желе удаљавање Украјине од Москве. Грађански рат у Сирији још један је камен спотицања у односима између две земље јер Москва подржава Асада, кога САД желе да уклоне, мада су обе владе изјављивале да би тамо могле чвршће да сарађују у борби против заједничког непријатеља – Исламске државе (ИД). САД су прве објавиле рат исламистима и почеле бомбардовање њихових положаја да би помогле другим сиријским милитантима који се боре како против џихадиста тако и против владе из Дамаска. Док Вашингтон и сам наоружава и обучава ратнике од којих очекује да се боре са ИД, дотле се противи руском наоружавању и обучавању владине војске која се исто тако бори против сунитских екстремиста. Амерички медији интензивно пишу о „нелегитимној” изградњи руске базе у средоземном граду Латакији, под контролом владе у Дамаску, и исто тако нелегитимном руском уласку у рат у Сирији и слању руских војника на терен, мада је Америка већ одавно у том истом рату, баш као и у суседном Ираку где повећава број враћених војника.
Ponedeljak 21.09.2015.18:37
Исти проблем из другог угла А како Русија види пораст антиамеричких осећања међу Русима? Питали смо Љубинку Милинчић, уредницу српског издања информативног сајта „Спутник”, медија који је Москва покренула да би ширила руско виђење света. „Антиамеричко расположење је евидентно, али са дебелим разлозима. То да су САД и НАТО дошли до руских граница, то није руска пропаганда, већ чињеница. Није руска пропаганда измислила већ је сам Кијев казао да ће Украјина ући у НАТО, што су Руси покушали да спрече, да им НАТО база не би била на граници, а америчка Шеста флота у Севастопољу. Било би занимљиво да видимо како би САД реаговале када би Руси направили војну базу са мексичке стране на америчко-мексичкој граници. Већ смо видели како је Америка реаговала када су Руси имали такав договор са Кубом. Санкције забрањују Русији да послује са светом, и то се непосредно одражава на грађане Русије ”, објашњава Милинчићева. Онда додаје да ако постоји земља која је раширених руку дочекала Запад, онда је то била Русија после распада СССР-а јер су Руси желели све америчке производе који су им дотад били недоступни. Додаје и да просечан Рус ни данас неће да бојкотује америчке производе нити да има негативна осећања према Американцу кога сретне на улици, али да схвата да је Америка узрок његових невоља. „Америка је руско отварање према Западу доживела као руско пристајање да се Москва понаша по диктату САД, али то је врло тешко остварити у тако великој земљи као што је Русија.” И непосредно после инвазија на Ирак и Авганистан, Американци су имали обичај да се наивно питају зашто их свет толико мрзи када они само свима желе добро. А питају ли се Руси зашто њих Американци не воле? „Руси се питају зашто су на Западу проглашени за негативце и знају да је одговор: ’Боје нас се и зато нас не воле’.”
Ponedeljak 21.09.2015.18:37
Америка и Русија, ко кога више мрзи Обама је годину дана избегавао сусрет са Путином из страха да би њихов састанак учврстио Путинов статус светског играча Сарадња ради постизања иранског споразума о нуклеарном програму и заједнички непријатељ у Сирији накратко су побудили наду да би САД и Москва могле да побољшају односе, нагло погоршане после избијања украјинске кризе и руске анексије Крима. Да до отопљавања ипак још за неко време неће доћи, показало се ових дана са јачањем руског војног присуства у Сирији и оснажене намере Кремља да подржи Башара ел Асада, кога Вашингтон жели да помери са места председника Сирије. Барак Обама је годину дана избегавао да се сусретне у четири ока са Владимиром Путином, али је сада стигла вест да ће се двојица лидера вероватно сусрести у седишту УН у Њујорку касније овог месеца. Биће то још једна прилика да разговарају о ратовима у Сирији и Украјини, због којих су њихови односи враћени на ниво из времена СССР-а.
Ponedeljak 21.09.2015.18:37
Како пишу тамошњи медији, Обама се плаши да би његов сусрет са Путином не само извукао Русију из изолације у коју је Америка гура, већ би и оснажио Путинов статус светског играча и то на тренутно најважнијој, сиријској сцени. Председнику се не саветује ни да после непопуларних преговора са Иранцима и Кубанцима започне интензивну сарадњу са још једним америчким непријатељем, Русијом. Док државни секретар Џон Кери поручује руском колеги Сергеју Лаврову да слање руских војника, авиона и тенкова може да „доведе до још већег насиља и да не буде ни од какве помоћи”, дотле најутицајнији амерички медији и даље портретишу Русију као америчког хладноратовског непријатеља. „Зашто Руси мрзе Америку? Поново”, наслов је текста у „Њујорк тајмсу” о томе како Руси мрзе САД онако како су их мрзели за време идеолошког сукоба СССР-а и САД. Ауторка, која је раније била дописница из Москве, проналази одговор у „ресантиману”, дуго гајеној зависти и мржњи коју један човек или група осећају према ономе у коме виде узрок својих невоља. Подсећа да је управо то осећање и довело до фашизма у Немачкој и устврђује да је руска мржња усмерена ка „Украјини, хомосексуалцима, млечним производима из Европе и изнад свега према САД”. Занимљиво, новинарка чувеног „Тајмса” и некадашња дописница из Русије, не наводи да је разлог антиамеричког сентимента можда то што су САД Русији увеле санкције и што је под америчким притиском исто урадила и ЕУ, а што је довело до пада БДП-а и вредности рубље као и до пораста инфлације. Такође, нема ни речи о стигматизацији Русије и демонизацији председника Владимира Путина у западним медијима, при чему се он стално пореди са Хитлером а његова влада са стаљинистичким режимом. И овај текст је још једном ставио Путина у исти кош са Хитлером, цитирајући Лева Гуткова, директора московског Аналитичког центра „Левада” који каже да се због противљења присаједињења Крима осећа као „Јеврејин у Хитлеровој Немачкој”. Истина, текст наводи да је ранија негативна осећања Русији према Америци изазвало НАТО бомбардовање Србије 1999. и инвазија на Ирак 2003.
Ponedeljak 21.09.2015.18:38
Према истраживању поменуте „Леваде”, чак 81 одсто Руса има негативан став према САД, што је највећи постотак још од краја осамдесетих. Према њиховом испитивању јавног мњења, антиамеричка осећања су се будила сваки пут када би Кремљ и Бела кућа били на супротстављеним странима у неком сукобу, као на пример у Грузији. У Украјини, САД подржавају прозападну владу у Кијеву која је свргнула проруског председника и обећала улазак у ЕУ и НАТО. Руси су на извлачење Украјине из њихове „интересне зоне” одговорили одвајањем црноморског полуострва од Кијева и подршком проруским побуњеницима на истоку земље који не желе удаљавање Украјине од Москве. Грађански рат у Сирији још један је камен спотицања у односима између две земље јер Москва подржава Асада, кога САД желе да уклоне, мада су обе владе изјављивале да би тамо могле чвршће да сарађују у борби против заједничког непријатеља – Исламске државе (ИД). САД су прве објавиле рат исламистима и почеле бомбардовање њихових положаја да би помогле другим сиријским милитантима који се боре како против џихадиста тако и против владе из Дамаска. Док Вашингтон и сам наоружава и обучава ратнике од којих очекује да се боре са ИД, дотле се противи руском наоружавању и обучавању владине војске која се исто тако бори против сунитских екстремиста. Амерички медији интензивно пишу о „нелегитимној” изградњи руске базе у средоземном граду Латакији, под контролом владе у Дамаску, и исто тако нелегитимном руском уласку у рат у Сирији и слању руских војника на терен, мада је Америка већ одавно у том истом рату, баш као и у суседном Ираку где повећава број враћених војника.
Ponedeljak 21.09.2015.18:38
Исти проблем из другог угла А како Русија види пораст антиамеричких осећања међу Русима? Питали смо Љубинку Милинчић, уредницу српског издања информативног сајта „Спутник”, медија који је Москва покренула да би ширила руско виђење света. „Антиамеричко расположење је евидентно, али са дебелим разлозима. То да су САД и НАТО дошли до руских граница, то није руска пропаганда, већ чињеница. Није руска пропаганда измислила већ је сам Кијев казао да ће Украјина ући у НАТО, што су Руси покушали да спрече, да им НАТО база не би била на граници, а америчка Шеста флота у Севастопољу. Било би занимљиво да видимо како би САД реаговале када би Руси направили војну базу са мексичке стране на америчко-мексичкој граници. Већ смо видели како је Америка реаговала када су Руси имали такав договор са Кубом. Санкције забрањују Русији да послује са светом, и то се непосредно одражава на грађане Русије ”, објашњава Милинчићева. Онда додаје да ако постоји земља која је раширених руку дочекала Запад, онда је то била Русија после распада СССР-а јер су Руси желели све америчке производе који су им дотад били недоступни. Додаје и да просечан Рус ни данас неће да бојкотује америчке производе нити да има негативна осећања према Американцу кога сретне на улици, али да схвата да је Америка узрок његових невоља. „Америка је руско отварање према Западу доживела као руско пристајање да се Москва понаша по диктату САД, али то је врло тешко остварити у тако великој земљи као што је Русија.” И непосредно после инвазија на Ирак и Авганистан, Американци су имали обичај да се наивно питају зашто их свет толико мрзи када они само свима желе добро. А питају ли се Руси зашто њих Американци не воле? „Руси се питају зашто су на Западу проглашени за негативце и знају да је одговор: ’Боје нас се и зато нас не воле’.”
Ponedeljak 21.09.2015.18:38
Америка и Русија, ко кога више мрзи Обама је годину дана избегавао сусрет са Путином из страха да би њихов састанак учврстио Путинов статус светског играча Сарадња ради постизања иранског споразума о нуклеарном програму и заједнички непријатељ у Сирији накратко су побудили наду да би САД и Москва могле да побољшају односе, нагло погоршане после избијања украјинске кризе и руске анексије Крима. Да до отопљавања ипак још за неко време неће доћи, показало се ових дана са јачањем руског војног присуства у Сирији и оснажене намере Кремља да подржи Башара ел Асада, кога Вашингтон жели да помери са места председника Сирије. Барак Обама је годину дана избегавао да се сусретне у четири ока са Владимиром Путином, али је сада стигла вест да ће се двојица лидера вероватно сусрести у седишту УН у Њујорку касније овог месеца. Биће то још једна прилика да разговарају о ратовима у Сирији и Украјини, због којих су њихови односи враћени на ниво из времена СССР-а.
Ponedeljak 21.09.2015.18:39
Како пишу тамошњи медији, Обама се плаши да би његов сусрет са Путином не само извукао Русију из изолације у коју је Америка гура, већ би и оснажио Путинов статус светског играча и то на тренутно најважнијој, сиријској сцени. Председнику се не саветује ни да после непопуларних преговора са Иранцима и Кубанцима започне интензивну сарадњу са још једним америчким непријатељем, Русијом. Док државни секретар Џон Кери поручује руском колеги Сергеју Лаврову да слање руских војника, авиона и тенкова може да „доведе до још већег насиља и да не буде ни од какве помоћи”, дотле најутицајнији амерички медији и даље портретишу Русију као америчког хладноратовског непријатеља. „Зашто Руси мрзе Америку? Поново”, наслов је текста у „Њујорк тајмсу” о томе како Руси мрзе САД онако како су их мрзели за време идеолошког сукоба СССР-а и САД. Ауторка, која је раније била дописница из Москве, проналази одговор у „ресантиману”, дуго гајеној зависти и мржњи коју један човек или група осећају према ономе у коме виде узрок својих невоља. Подсећа да је управо то осећање и довело до фашизма у Немачкој и устврђује да је руска мржња усмерена ка „Украјини, хомосексуалцима, млечним производима из Европе и изнад свега према САД”. Занимљиво, новинарка чувеног „Тајмса” и некадашња дописница из Русије, не наводи да је разлог антиамеричког сентимента можда то што су САД Русији увеле санкције и што је под америчким притиском исто урадила и ЕУ, а што је довело до пада БДП-а и вредности рубље као и до пораста инфлације. Такође, нема ни речи о стигматизацији Русије и демонизацији председника Владимира Путина у западним медијима, при чему се он стално пореди са Хитлером а његова влада са стаљинистичким режимом. И овај текст је још једном ставио Путина у исти кош са Хитлером, цитирајући Лева Гуткова, директора московског Аналитичког центра „Левада” који каже да се због противљења присаједињења Крима осећа као „Јеврејин у Хитлеровој Немачкој”. Истина, текст наводи да је ранија негативна осећања Русији према Америци изазвало НАТО бомбардовање Србије 1999. и инвазија на Ирак 2003.
Ponedeljak 21.09.2015.18:39
Према истраживању поменуте „Леваде”, чак 81 одсто Руса има негативан став према САД, што је највећи постотак још од краја осамдесетих. Према њиховом испитивању јавног мњења, антиамеричка осећања су се будила сваки пут када би Кремљ и Бела кућа били на супротстављеним странима у неком сукобу, као на пример у Грузији. У Украјини, САД подржавају прозападну владу у Кијеву која је свргнула проруског председника и обећала улазак у ЕУ и НАТО. Руси су на извлачење Украјине из њихове „интересне зоне” одговорили одвајањем црноморског полуострва од Кијева и подршком проруским побуњеницима на истоку земље који не желе удаљавање Украјине од Москве. Грађански рат у Сирији још један је камен спотицања у односима између две земље јер Москва подржава Асада, кога САД желе да уклоне, мада су обе владе изјављивале да би тамо могле чвршће да сарађују у борби против заједничког непријатеља – Исламске државе (ИД). САД су прве објавиле рат исламистима и почеле бомбардовање њихових положаја да би помогле другим сиријским милитантима који се боре како против џихадиста тако и против владе из Дамаска. Док Вашингтон и сам наоружава и обучава ратнике од којих очекује да се боре са ИД, дотле се противи руском наоружавању и обучавању владине војске која се исто тако бори против сунитских екстремиста. Амерички медији интензивно пишу о „нелегитимној” изградњи руске базе у средоземном граду Латакији, под контролом владе у Дамаску, и исто тако нелегитимном руском уласку у рат у Сирији и слању руских војника на терен, мада је Америка већ одавно у том истом рату, баш као и у суседном Ираку где повећава број враћених војника.
Ponedeljak 21.09.2015.18:40
Исти проблем из другог угла А како Русија види пораст антиамеричких осећања међу Русима? Питали смо Љубинку Милинчић, уредницу српског издања информативног сајта „Спутник”, медија који је Москва покренула да би ширила руско виђење света. „Антиамеричко расположење је евидентно, али са дебелим разлозима. То да су САД и НАТО дошли до руских граница, то није руска пропаганда, већ чињеница. Није руска пропаганда измислила већ је сам Кијев казао да ће Украјина ући у НАТО, што су Руси покушали да спрече, да им НАТО база не би била на граници, а америчка Шеста флота у Севастопољу. Било би занимљиво да видимо како би САД реаговале када би Руси направили војну базу са мексичке стране на америчко-мексичкој граници. Већ смо видели како је Америка реаговала када су Руси имали такав договор са Кубом. Санкције забрањују Русији да послује са светом, и то се непосредно одражава на грађане Русије ”, објашњава Милинчићева. Онда додаје да ако постоји земља која је раширених руку дочекала Запад, онда је то била Русија после распада СССР-а јер су Руси желели све америчке производе који су им дотад били недоступни. Додаје и да просечан Рус ни данас неће да бојкотује америчке производе нити да има негативна осећања према Американцу кога сретне на улици, али да схвата да је Америка узрок његових невоља. „Америка је руско отварање према Западу доживела као руско пристајање да се Москва понаша по диктату САД, али то је врло тешко остварити у тако великој земљи као што је Русија.” И непосредно после инвазија на Ирак и Авганистан, Американци су имали обичај да се наивно питају зашто их свет толико мрзи када они само свима желе добро. А питају ли се Руси зашто њих Американци не воле? „Руси се питају зашто су на Западу проглашени за негативце и знају да је одговор: ’Боје нас се и зато нас не воле’.”
Ponedeljak 21.09.2015.18:40
Америка и Русија, ко кога више мрзи Обама је годину дана избегавао сусрет са Путином из страха да би њихов састанак учврстио Путинов статус светског играча Сарадња ради постизања иранског споразума о нуклеарном програму и заједнички непријатељ у Сирији накратко су побудили наду да би САД и Москва могле да побољшају односе, нагло погоршане после избијања украјинске кризе и руске анексије Крима. Да до отопљавања ипак још за неко време неће доћи, показало се ових дана са јачањем руског војног присуства у Сирији и оснажене намере Кремља да подржи Башара ел Асада, кога Вашингтон жели да помери са места председника Сирије. Барак Обама је годину дана избегавао да се сусретне у четири ока са Владимиром Путином, али је сада стигла вест да ће се двојица лидера вероватно сусрести у седишту УН у Њујорку касније овог месеца. Биће то још једна прилика да разговарају о ратовима у Сирији и Украјини, због којих су њихови односи враћени на ниво из времена СССР-а.
Ponedeljak 21.09.2015.18:40
Како пишу тамошњи медији, Обама се плаши да би његов сусрет са Путином не само извукао Русију из изолације у коју је Америка гура, већ би и оснажио Путинов статус светског играча и то на тренутно најважнијој, сиријској сцени. Председнику се не саветује ни да после непопуларних преговора са Иранцима и Кубанцима започне интензивну сарадњу са још једним америчким непријатељем, Русијом. Док државни секретар Џон Кери поручује руском колеги Сергеју Лаврову да слање руских војника, авиона и тенкова може да „доведе до још већег насиља и да не буде ни од какве помоћи”, дотле најутицајнији амерички медији и даље портретишу Русију као америчког хладноратовског непријатеља. „Зашто Руси мрзе Америку? Поново”, наслов је текста у „Њујорк тајмсу” о томе како Руси мрзе САД онако како су их мрзели за време идеолошког сукоба СССР-а и САД. Ауторка, која је раније била дописница из Москве, проналази одговор у „ресантиману”, дуго гајеној зависти и мржњи коју један човек или група осећају према ономе у коме виде узрок својих невоља. Подсећа да је управо то осећање и довело до фашизма у Немачкој и устврђује да је руска мржња усмерена ка „Украјини, хомосексуалцима, млечним производима из Европе и изнад свега према САД”. Занимљиво, новинарка чувеног „Тајмса” и некадашња дописница из Русије, не наводи да је разлог антиамеричког сентимента можда то што су САД Русији увеле санкције и што је под америчким притиском исто урадила и ЕУ, а што је довело до пада БДП-а и вредности рубље као и до пораста инфлације. Такође, нема ни речи о стигматизацији Русије и демонизацији председника Владимира Путина у западним медијима, при чему се он стално пореди са Хитлером а његова влада са стаљинистичким режимом. И овај текст је још једном ставио Путина у исти кош са Хитлером, цитирајући Лева Гуткова, директора московског Аналитичког центра „Левада” који каже да се због противљења присаједињења Крима осећа као „Јеврејин у Хитлеровој Немачкој”. Истина, текст наводи да је ранија негативна осећања Русији према Америци изазвало НАТО бомбардовање Србије 1999. и инвазија на Ирак 2003.
Ponedeljak 21.09.2015.18:41
Према истраживању поменуте „Леваде”, чак 81 одсто Руса има негативан став према САД, што је највећи постотак још од краја осамдесетих. Према њиховом испитивању јавног мњења, антиамеричка осећања су се будила сваки пут када би Кремљ и Бела кућа били на супротстављеним странима у неком сукобу, као на пример у Грузији. У Украјини, САД подржавају прозападну владу у Кијеву која је свргнула проруског председника и обећала улазак у ЕУ и НАТО. Руси су на извлачење Украјине из њихове „интересне зоне” одговорили одвајањем црноморског полуострва од Кијева и подршком проруским побуњеницима на истоку земље који не желе удаљавање Украјине од Москве. Грађански рат у Сирији још један је камен спотицања у односима између две земље јер Москва подржава Асада, кога САД желе да уклоне, мада су обе владе изјављивале да би тамо могле чвршће да сарађују у борби против заједничког непријатеља – Исламске државе (ИД). САД су прве објавиле рат исламистима и почеле бомбардовање њихових положаја да би помогле другим сиријским милитантима који се боре како против џихадиста тако и против владе из Дамаска. Док Вашингтон и сам наоружава и обучава ратнике од којих очекује да се боре са ИД, дотле се противи руском наоружавању и обучавању владине војске која се исто тако бори против сунитских екстремиста. Амерички медији интензивно пишу о „нелегитимној” изградњи руске базе у средоземном граду Латакији, под контролом владе у Дамаску, и исто тако нелегитимном руском уласку у рат у Сирији и слању руских војника на терен, мада је Америка већ одавно у том истом рату, баш као и у суседном Ираку где повећава број враћених војника.
Ponedeljak 21.09.2015.18:41
Исти проблем из другог угла А како Русија види пораст антиамеричких осећања међу Русима? Питали смо Љубинку Милинчић, уредницу српског издања информативног сајта „Спутник”, медија који је Москва покренула да би ширила руско виђење света. „Антиамеричко расположење је евидентно, али са дебелим разлозима. То да су САД и НАТО дошли до руских граница, то није руска пропаганда, већ чињеница. Није руска пропаганда измислила већ је сам Кијев казао да ће Украјина ући у НАТО, што су Руси покушали да спрече, да им НАТО база не би била на граници, а америчка Шеста флота у Севастопољу. Било би занимљиво да видимо како би САД реаговале када би Руси направили војну базу са мексичке стране на америчко-мексичкој граници. Већ смо видели како је Америка реаговала када су Руси имали такав договор са Кубом. Санкције забрањују Русији да послује са светом, и то се непосредно одражава на грађане Русије ”, објашњава Милинчићева. Онда додаје да ако постоји земља која је раширених руку дочекала Запад, онда је то била Русија после распада СССР-а јер су Руси желели све америчке производе који су им дотад били недоступни. Додаје и да просечан Рус ни данас неће да бојкотује америчке производе нити да има негативна осећања према Американцу кога сретне на улици, али да схвата да је Америка узрок његових невоља. „Америка је руско отварање према Западу доживела као руско пристајање да се Москва понаша по диктату САД, али то је врло тешко остварити у тако великој земљи као што је Русија.” И непосредно после инвазија на Ирак и Авганистан, Американци су имали обичај да се наивно питају зашто их свет толико мрзи када они само свима желе добро. А питају ли се Руси зашто њих Американци не воле? „Руси се питају зашто су на Западу проглашени за негативце и знају да је одговор: ’Боје нас се и зато нас не воле’.”
Ponedeljak 21.09.2015.18:41
Америка и Русија, ко кога више мрзи Обама је годину дана избегавао сусрет са Путином из страха да би њихов састанак учврстио Путинов статус светског играча Сарадња ради постизања иранског споразума о нуклеарном програму и заједнички непријатељ у Сирији накратко су побудили наду да би САД и Москва могле да побољшају односе, нагло погоршане после избијања украјинске кризе и руске анексије Крима. Да до отопљавања ипак још за неко време неће доћи, показало се ових дана са јачањем руског војног присуства у Сирији и оснажене намере Кремља да подржи Башара ел Асада, кога Вашингтон жели да помери са места председника Сирије. Барак Обама је годину дана избегавао да се сусретне у четири ока са Владимиром Путином, али је сада стигла вест да ће се двојица лидера вероватно сусрести у седишту УН у Њујорку касније овог месеца. Биће то још једна прилика да разговарају о ратовима у Сирији и Украјини, због којих су њихови односи враћени на ниво из времена СССР-а.
Ponedeljak 21.09.2015.18:42
Како пишу тамошњи медији, Обама се плаши да би његов сусрет са Путином не само извукао Русију из изолације у коју је Америка гура, већ би и оснажио Путинов статус светског играча и то на тренутно најважнијој, сиријској сцени. Председнику се не саветује ни да после непопуларних преговора са Иранцима и Кубанцима започне интензивну сарадњу са још једним америчким непријатељем, Русијом. Док државни секретар Џон Кери поручује руском колеги Сергеју Лаврову да слање руских војника, авиона и тенкова може да „доведе до још већег насиља и да не буде ни од какве помоћи”, дотле најутицајнији амерички медији и даље портретишу Русију као америчког хладноратовског непријатеља. „Зашто Руси мрзе Америку? Поново”, наслов је текста у „Њујорк тајмсу” о томе како Руси мрзе САД онако како су их мрзели за време идеолошког сукоба СССР-а и САД. Ауторка, која је раније била дописница из Москве, проналази одговор у „ресантиману”, дуго гајеној зависти и мржњи коју један човек или група осећају према ономе у коме виде узрок својих невоља. Подсећа да је управо то осећање и довело до фашизма у Немачкој и устврђује да је руска мржња усмерена ка „Украјини, хомосексуалцима, млечним производима из Европе и изнад свега према САД”. Занимљиво, новинарка чувеног „Тајмса” и некадашња дописница из Русије, не наводи да је разлог антиамеричког сентимента можда то што су САД Русији увеле санкције и што је под америчким притиском исто урадила и ЕУ, а што је довело до пада БДП-а и вредности рубље као и до пораста инфлације. Такође, нема ни речи о стигматизацији Русије и демонизацији председника Владимира Путина у западним медијима, при чему се он стално пореди са Хитлером а његова влада са стаљинистичким режимом. И овај текст је још једном ставио Путина у исти кош са Хитлером, цитирајући Лева Гуткова, директора московског Аналитичког центра „Левада” који каже да се због противљења присаједињења Крима осећа као „Јеврејин у Хитлеровој Немачкој”. Истина, текст наводи да је ранија негативна осећања Русији према Америци изазвало НАТО бомбардовање Србије 1999. и инвазија на Ирак 2003
Ponedeljak 21.09.2015.18:42
Према истраживању поменуте „Леваде”, чак 81 одсто Руса има негативан став према САД, што је највећи постотак још од краја осамдесетих. Према њиховом испитивању јавног мњења, антиамеричка осећања су се будила сваки пут када би Кремљ и Бела кућа били на супротстављеним странима у неком сукобу, као на пример у Грузији. У Украјини, САД подржавају прозападну владу у Кијеву која је свргнула проруског председника и обећала улазак у ЕУ и НАТО. Руси су на извлачење Украјине из њихове „интересне зоне” одговорили одвајањем црноморског полуострва од Кијева и подршком проруским побуњеницима на истоку земље који не желе удаљавање Украјине од Москве. Грађански рат у Сирији још један је камен спотицања у односима између две земље јер Москва подржава Асада, кога САД желе да уклоне, мада су обе владе изјављивале да би тамо могле чвршће да сарађују у борби против заједничког непријатеља – Исламске државе (ИД). САД су прве објавиле рат исламистима и почеле бомбардовање њихових положаја да би помогле другим сиријским милитантима који се боре како против џихадиста тако и против владе из Дамаска. Док Вашингтон и сам наоружава и обучава ратнике од којих очекује да се боре са ИД, дотле се противи руском наоружавању и обучавању владине војске која се исто тако бори против сунитских екстремиста. Амерички медији интензивно пишу о „нелегитимној” изградњи руске базе у средоземном граду Латакији, под контролом владе у Дамаску, и исто тако нелегитимном руском уласку у рат у Сирији и слању руских војника на терен, мада је Америка већ одавно у том истом рату, баш као и у суседном Ираку где повећава број враћених војника.
Ponedeljak 21.09.2015.18:42
Исти проблем из другог угла А како Русија види пораст антиамеричких осећања међу Русима? Питали смо Љубинку Милинчић, уредницу српског издања информативног сајта „Спутник”, медија који је Москва покренула да би ширила руско виђење света. „Антиамеричко расположење је евидентно, али са дебелим разлозима. То да су САД и НАТО дошли до руских граница, то није руска пропаганда, већ чињеница. Није руска пропаганда измислила већ је сам Кијев казао да ће Украјина ући у НАТО, што су Руси покушали да спрече, да им НАТО база не би била на граници, а америчка Шеста флота у Севастопољу. Било би занимљиво да видимо како би САД реаговале када би Руси направили војну базу са мексичке стране на америчко-мексичкој граници. Већ смо видели како је Америка реаговала када су Руси имали такав договор са Кубом. Санкције забрањују Русији да послује са светом, и то се непосредно одражава на грађане Русије ”, објашњава Милинчићева. Онда додаје да ако постоји земља која је раширених руку дочекала Запад, онда је то била Русија после распада СССР-а јер су Руси желели све америчке производе који су им дотад били недоступни. Додаје и да просечан Рус ни данас неће да бојкотује америчке производе нити да има негативна осећања према Американцу кога сретне на улици, али да схвата да је Америка узрок његових невоља. „Америка је руско отварање према Западу доживела као руско пристајање да се Москва понаша по диктату САД, али то је врло тешко остварити у тако великој земљи као што је Русија.” И непосредно после инвазија на Ирак и Авганистан, Американци су имали обичај да се наивно питају зашто их свет толико мрзи када они само свима желе добро. А питају ли се Руси зашто њих Американци не воле? „Руси се питају зашто су на Западу проглашени за негативце и знају да је одговор: ’Боје нас се и зато нас не воле’.”

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)