Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 29.07.2015.
09:02
alo.rs A
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora Srbije, izjavila je za časopis "Vijenac", koji izdaje Matica hrvatska, da je cela srpska istorija "jedna velika laž".
Sreda 29.07.2015.09:07
Pu semenku ti jebbem, a ti znas celu istoriju Srbstva jer si zivela u otomanskom carstvu pa si videla. Idi se kurrvaj ko sve normalne politicarke i nemoj ovde da prosipas brabbonjke, seme ti jebbem!
Sreda 29.07.2015.23:32
svojevremeno je goran svilanovic,dok je bio ministar spoljnih poslova,dao intervju naRTS-u ukomese divi liku idelu OVOG bica.inace za njegovogmandata jedoslo do martovskog pogromasrba na kosovu i on je iscitao razvodnjenu izjavu u UN o nekakvoj zabrinutosti.polusipak vuciqi&Co su saizvrsioci i podstrekaci ovakvih antisrba.
Sreda 29.07.2015.23:32
svojevremeno je goran svilanovic,dok je bio ministar spoljnih poslova,dao intervju naRTS-u ukomese divi liku idelu OVOG bica.inace za njegovogmandata jedoslo do martovskog pogromasrba na kosovu i on je iscitao razvodnjenu izjavu u UN o nekakvoj zabrinutosti.polusipak vuciqi&Co su saizvrsioci i podstrekaci ovakvih antisrba.
Sreda 29.07.2015.09:12
СРПСКИ МИТОЛОШКИ РЕЧНИК - БАБА РОГА је персонификовано страшило у виду крезубе бабе наказног лица и с рогом на глави. Она купи несташну децу и одводи је у свој стан. Њоме се плаше мала деца.
Sreda 29.07.2015.09:23
СРПСКИ МИТОЛОШКИ РЕЧНИК - ВЕШТИЦА је жена која помоћу извесних средстава (мазањем „машћу") може да се претвори у лептира или црну птицу (кокош, ћурку, и кучку) и да лети ноћу куд год зажели. По другом веровању, из жене-вештице, док спава, излети „дух" у облику једне од поменутих животиња и лута (лети). Вештица се скоро редовно замишља као стара и ружна жена, а и у првом и у другом облику наноси зло људима. У Херцеговини се веровало да вештица постане она жена која се „зачедила у зли час или уочи каквог великог празника", али може је томе научити каква стара вештица у току свог живота. Рађа се у крвавој кошуљици (плаценти), али вештица постане тек кад остари, а као млада је мора (в. мора). Вештица највише напада људе, а особито младу и напредну децу и „изеде" их. То чини обично тако што некаквом „чудотворном" шипком отвори груди и извади срце, које поједе док дете или одрастао човек спава. Они које је вештица „појела" умру одмах или живе неко време, односно како им је досудила док је јела срце, и умиру онаквом смрћу какву им је наменила. У многим крајевима, а посебно у Црној Гори и Херцеговини, верује се да вештица може наносити зло и уништавати само своје сународнике и пријатеље, а да непријатељима и потпуно туђим особама не може ништа нажао учинити. Народна пословица вели: „Куд ће вештица него у свој род",
Sreda 29.07.2015.09:32
СРПСКИ МИТОЛОШКИ РЕЧНИК - МЕТЛА је атрибут вештица и мòра и њихова супституција. Јашу је вештице место коња када полазе на састанке. Демонска снага метле преноси се на децу нехотичним или намерним ударом. По веровању, чим се дете удари метлом, оно престаје да расте. Када се то догоди, пљуне се преко метле а она се изгази. Младић и девојка се не ударају метлом, јер се неће моћи оженити, односно удати. Метлом се замахује на породиљу, да би се лакше породила. Стара метла не уноси се у нову кућу, да не би сметала домаћем животу. Она се не употребљава док је мртвац у кући, да се не омете кућна срећа. Метла је корисна у домаћем животу. Њоме се брише нечистоћа, па се сматра за чувара здравља. Зато се стара метла не гори, а ко то учини, заболеће га зуб. Када је породиља принуђена да за часак напусти дете, она га покрије метлом, да га сачува од демона. У Заглавку, чим се дете роди, принесу поред њега и породиље разна сечива и метлу. Испод болесника положи се метла, да га чува од мòра
Sreda 29.07.2015.09:37
СРПСКИ МИТОЛОШКИ РЕЧНИК - ПРОКЛЕТА ЈЕРИНА, жена деспота Ђурђа (владао 1427—1457), Гркиња, од рода Кантакузина, удата 1414, у време када је српски народ преживљавао и очекивао тешке дане пред навалом Турака: кулучио на подизању утврђења за одбрану, ишао у борбе против својих суседа хришћана на страни Турака, итд. Њеној, тобож обесној, вољи народ приписује подизање нових и оправљање старих градина у деспотовини: Смедеревског града, Жрнова (Авале) код Београда, Словца код Ваљева, Ждрела на Млави, Жупањца у Левчу, Брвеника на Ибру и многих других, па и неких у пограничним крајевима Црне Горе, северне Арбаније и Румуније. Мучно су се подизала та утврђења, сва о народном „круху и руху", камење се додавало из руке у руку или се преносило на јарчевима. Све своје невоље народ је касније приписао недужној Јерини, која је с народом очекивала свиреп бич завојевача и доживела да види своја два сина које су Турци ослепили. Сви напори да се народ одупре Турцима били су узалудни, а затим је и њена политичка склоност да се повинује завојевачу појачала мржњу народа, који ју је драстично назвао Проклета Јерина: „Зло чинила Ђурђева Јерина, зло чинила, горе дочекала." 259 Предања је приказују у најцрњим бојама. Под градом Јелечом, на Рогозни, показују се два места: на једном је седела Јеринина сестра Јелица и ту ниче бујна трава, а на другом Јерина, где је трава стално спржена. За планину Тикву, која је у саставу гружанско-левчких планина, казује се да је добила име по глави коју је одсекла Јерина своме зету. Због тобож почињених недаћа народу, Јерина и њен муж Ђурађ везани су „леђа уз леђа" и бачени у море у коме и сада живе. Тек кад буду ослобођени почињених дела и других испаштања, окренуће се једно другом.
Sreda 29.07.2015.09:52
"Srbija nema pravog pristupa delu istorije koji se odnosi na Otomansku imperiju." ? Za razliku od dotične osobe koja isti ima pošto je prethodno odgledala Kosovski boj i potonje događaje sa obližnjeg brežuljka ?
Sreda 29.07.2015.17:04
Хаха, ма-му ти пацовску лажљиву и превртљиву! Теби као конвертиту више одговара таква "истина" од твога газде! Али ниси ти ни близу истине и сама знаш!
Sreda 29.07.2015.17:37
Ova spodoba je slučaj za tajne sluzbe,ali najmanje treba kriviti nju! Oni koji joj dozvoljavaju pljuvanje po zakonima republike su 100 puta gori. Sa moje strane,zelim joj sto skoriji susret sa koleginicom Politkovskajom, a u interesu drzave i naroda. U Rusiji,a i u Americi,sve NVO moraju da poloze racune ko,i odakle ih se plaća.
Četvrtak 15.10.2015.20:37
Jebbem ti najjku,oca,sestru,brata,dete ti jebbem,jebbem ti krrv pogganu-dobro da te nadjoh da te pljuunem u to djjavolsko lice.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)