Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 21.12.2014.
07:39
M. Roknić - Vesti A
Istoričar Hrvoje Klasić spada u mlađe hrvatske intelektualce koji nisu omiljeni "širokim masama". Njegove ocene događaja iz nedavne prošlosti odudaraju od stereotipa, pa ga zapenušani "domoljubi" presreću na ulici i optužuju da je Srbin, izdajnik, prodana duša...
Nedelja 21.12.2014.09:04
Редакцијо!Претерујете са својим ограничењима!Неке ствари треба назвати правим именима!
Nedelja 21.12.2014.10:01
Kolaboracija č,e,t,nika sa snagama Osovine je tokom drugog svjetskog rata u Jugoslaviji poprimala razne forme, od nenapadanja do direktne vojne podređenosti. Jugoslovenska vojska u otadžbini je predstavljala raznorodnu formaciju sastavljenu od raznih č,e,t,ničkih grupa. Č,e,tnici u Srbiji su isprva sa partizanima učestvovali u ustanku protiv okupatora 1941, ali nakon sloma ustanka kreću u taktiziranja sa Nemcima, a okreću se borbi protiv unutrašnjih neprijatelja - partizana i drugih etničkih grupa. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (Dalmaciji, Lici, Hercegovini i delu Bosne) č,e,t,ničke jedinice od početka organizuju Italijani kao jedinice Antikomunističke dobrovoljačke milicije.[2] Proklamativno su ove jedinice bile pod Vrhovnom komandom Draže Mihailovića, ali efektivno podređene italijanskoj vojnoj komandi. Mihailovićeve č,e,t,nike je podržavala jugoslovenska vlada u izbeglištvu, podržana od Saveznika, te su č,e,tnici formalno postali deo savezničke koalicije, očekujući preuzimanje vlasti u trenutku savezničke pobede nad Nemačkom. U međuvremenu, otpor Osovini veoma je opao, a mnogi delovi JVuO su se borili zajedno sa osovinskim snagama protiv rivalske Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Nakon niza upozorenja tokom 1943, Saveznici su u decembru 1943. doneli odluku o raskidu saradnje.[3][4][5][6][7] Izbeglička vlada u kojoj je Mihailović bio ministar vojni raspuštena je u maju 1944, u avgustu je kralj Petar ukinuo njegov štab, a u septembru pozvao sve pripadnike Jugoslovenske vojske u otadžbini da se priključe Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Vikizvornik Vikizvornik ima originalan tekst povezan sa ovim člankom: Instrukcija D. Mihailovića Pavlu Đurišiću od 20.12.1941. Vikizvornik Vikizvornik ima originalan tekst povezan sa ovim člankom: Radiogramsko naređenje D. Mihailovića svim komandantima od 7.11.1943. Mihailović otkazuje poslušnost jugoslovenskom kralju, a tokom savezničke bitke bitke za Srbiju 1944. se bori na strani Wehrmachta. Č,e,tničko zbližavanje sa Nemcima kulminiralo je zajedničkim povlačenjem sa nemačkim snagama na teritorij Trećeg Rajha 1944-1945. Obzirom na formacijsku potčinjenost italijanskim ,f,a,š,ističkim snagama, faktički je netačno nazvati č,e,t,nike antif,a,šis,tičkim pokretom.
Nedelja 21.12.2014.10:39
Многе ратове на Балкану је направио запад.Никад неби Хрват напао Србина ни Србин Хрвата али западу су потребни ратови и изазива револуције.У Другом светском рату запад је створио у,с,т,а,ше и тако је почео рат.У Другом светско рату Хрватски Партизан Туђман је пуцао на у,с,т,аше и немце.Српски партизани и Српски ч,е,т,ници су међусобно пуцали један на другог.
Nedelja 21.12.2014.20:26
Sljoba ne volji chetnici, alji zato volji Shiptari pa nam dao drzavu! Sta bi mi Shiptari bez tebe Sljobo, Srbi ne telji potepau na Kosova, a ti si nas spasijo kad si potpisao Kumanoveski sporazumi i oterao Srbsku voisku od Kosova, ljubi te Shukria!!! Tvoi rodjen dan je meni drzavni praznik!
Nedelja 21.12.2014.12:22
kao sto svaki "covek" (ego), uvek nalazi opravdanje za svoja nedela, a spreman je da osudi nedela "drugih", sta ocekivati od amorfne mase pod imenom pleme, narod ili nacija, koju u principu predvode takvi "ljudi". Dok god ne spoznamo razliku izmedju ega i sustinskog vantelesnog Ja, maniplacije sacice "pastira" nad ljudskim stadom ce uvek zavrsavati ratovima.
Sreda 24.12.2014.22:13
"Žao mi je što se lako može mobilisati javnost u Hrvatskoj protiv ćirilice, gej brakova, a ne može se napraviti zapaženiji protest protiv te pljačke, korupcije." Ovo je dobro receno. Mislim da se ova konstatacija mutatis mutandis moze primeniti i za Srbiju.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)