Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 24.09.2014.
01:19
M. Stanimirović - Vesti A
Veliki ljudi i velika dela se ne zaboravljaju. U selu Volujcu, ispod Kadinjače, pored puta Užice - Bajina Bašta obnovljen je i uspravljen spomenik krajputaš srpskom seljaku i ratniku Ljubomiru Ćosiću koji je posle učešća u Prvom i Drugom balkanskom ratu, otišao i u Veliki rat umesto svoga mlađeg brata Obrada i u tom ratu poginuo, boreći se prsa u prsa sa neprijateljem u podnožju Kajmakčalana.
Sreda 24.09.2014.02:48
Od svih ratova u Velikom ratu najvise je palo Srba,ali su tada bili najveci,najjaci i najslozniji.
Sreda 24.09.2014.03:45
To su bili ljudine. Danas svako gleda da se izvuce, i cuva svoje dupe. Jedino "bratstvo" postoji u lopovluku.
Sreda 24.09.2014.06:27
da nije bilo takvih divova koji su pravili po petoro sestoro moj pokojni deda sedmoro tesko da bih se danas zvali Srbi I tesko da bih se oporavili od svih pogibenija koje smo prosli od pada na Kosovu 1389. a danas? a sutra? ko nam danas pravi decu?
Sreda 24.09.2014.08:30
"Miloš Bosić, arhijerejski namesnik užički, uputio je apel javnosti da se na stotine krajputaša u Srbiji obnove i urede uz pomoć potomaka, države i brojnih udruženja koja neguju tradicije borbe srpskog naroda za slobodu. ".... Нека је вечна Слава нашим Ратницима који су се борили за СЛОБОДУ а не за крајпуташе и захвалнице ? Тешко ми је гледати "част" коју робови указују својим прецима тако што им подижу камене плоче убеђени да су Они животе дали за парче камена...
Sreda 24.09.2014.12:08
Кад би деда Љубомир видео како му унуци и праунуци гроб ките латиницом , он би се у гробу преврнуо
Sreda 24.09.2014.12:49
Мислиш да би "писмо" био ЈЕДИНИ проблем ? Не би га мучило то што је он живот дао да му потомци живе у слободи, а они - само пар деценија касније - насмејани под туђинским јармом ? И то што је њима најважније да га се сете - каменом ? а не борбом за идеал за који Он даде главу ? нисмо ми сви заједно нашим Ђедовима ни црно испод ноктију достојни да очистимо...
Sreda 24.09.2014.15:18
".."Ja idem a ne ti, brate, ti tek očekuješ prvo dete, a ja već imam decu!...." "....Rekavši to svom bratu on je znao i osećao da bez dece ne raste kuća! On je osećao i znao da su deca slavuji u kući!..." "....Deda Obrad mi je više puta govorio plačući: "Niko nije imao takvog brata kao ja. On je i treći put otišao u rat i poginuo umesto mene!...." Pročitah ovaj tekst uz neku jezu....a sve iz divljenja i poštovanja ovakvih ljudskih veličina koje su nekada zemljom hodile i dale svoj život za bolje sjutra.....!!! A mi......???
Sreda 24.09.2014.15:35
E...da! Ovaj tekst me podsjetio i na podvig Milunke Savić koja je ošišala svoju kosu i prijavila se umjesto svog brata jedinca Milana. Učestvovala je u oba Balkanska rata 1912 i 13. Isticala se spretnošću i hrabrošću i tek ranjavanjem u Bregalničkoj bitci je otkriveno da je...ŽENA !!! Nastavila je ratovanje i u Velikom ratu učestvujući u svim važnim bitkama....Ranjavana je 9 puta.... Neškolovana i samouka MILUNKA SAVIĆ je izašla iz rata kao dvostruki nosilac francuskog ordena Legije časti, Karađorđeve zvjezde i JEDINA ŽENA NA SVJETU ODLIKOVANA FRANCUSKIM ORDENOM..RATNI KRST SA ZLATNOM PALMOM !!!
Sreda 24.09.2014.15:44
MILUNKA SAVIĆ JE JEDINA DOŽIVJELA DA PRED NJOM SKIDAJU KAPU U ZNAK POČASTI I POŠTOVANJA I U ZNAK DIVLJENJA ZA SVE ŠTO JE URADILA U VELIKOM RATU ČUVENI GENERAL FRANŠE D' EPERE I MNOGE DRUGE PROSLAVLJENE VOJSKOVOĐE !!! FRANCUZI SU JE NAZVALI SRPSKOM JOVANKOM ORLEANKOM!
Sreda 24.09.2014.15:50
Nakon Velikog rata MILUNKA je pored svoje ćerke odgajala i svoju sestru od ujaka, jednu djevojčicu siroče nađenu na željezničkoj stanici čini mi se kod Stalaća i 1 djevojčicu iz sirotišta u Dalmaciji. Živjela je teško i još nakon razvoda kao samohrana žena nije puno imala...ali je imala dušu i srce i požrtvovanost da tu sirotu djecu izvede na put !!!
Sreda 24.09.2014.16:01
Šta nam ovi svi slučajevi danas govore? Govore upravo to da mi danas...prva ja, pa ni niko ostali nije dostojan da ove HEROJE uopšte pomene !!! A ako ih i pomenemo treba da ustanemo u njihovu počast !!! Šta smo mi danas? Sebičnjaci i gramzivci, nehumani i gluvi i slijepi i prema najbližem a kamoli prema nekom drugom! Postajemo nezajažljivi...daj, daj, i nemamo mjere kad je dosta! Sve olako zaboravljamo....naročito nečije učinjeno dobro!!! I ZATO NEKA JE VJEČNA SLAVA I HVALA SVIM RATNIM HEROJIMA !!!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)