Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 10.09.2014.
08:13
D. Lj. Joksić - Vesti A
Dani kada se i u Republici Makedoniji slavila pobeda partizana i oslobodilačka borba od fašizma, odavno su postali prošlost. Sada su došle nove generacije, na scenu je stupila nova ideologija, smrtnosni amalgam totalitarizma, nacionalizma, rasizma i populizma, koji slobodoumni ljudi i intelektualci bez straha jednostavno nazivaju njegovim pravim imenom - fašizam.
Sreda 10.09.2014.08:50
Prateći ovaj feljton, na kraju ispadne najtužnije to, što južnoslovenski narodi (bez Bugara u ovom slučaju) se pretvaraju upravo u rukavce onog mulja i blata koje je evropa distribuirala ovamo u najmanje poslednjih 100 g., a protiv kojeg su imali najuspešnije pokrete. Potrebno nam je svima buđenje, ali nikako u svrhu nekih novih ujedinjavanja. Prosto, naredne generacije ne zaslužuju takvu kaznu.
Sreda 10.09.2014.11:00
Ne verovatno je koliko je visedecenijsko komunisticko ispiranje mozga ostavilo traga u razmisljanjima prosecnih intelektualaca. Zali se za jednim totalitarnim (komunistickim) sistemom, koji nije pobedio do tada ne postojeci fasisticki, vec demokratski sistem parlamentarne monarhije Kraljevine Jugoslavije. Prenebregava se cinjenica da su komunisticki i fasisticko-ustaski pokret, tesno saradjivali pre i za vreme drugog svetskog rata na obaranju mlade demokratije u Kraljevini Jugoslaviji. Ustaski je na kratko izgubio, a drugi nije pobedio prvi koji kao fasisticki jedini organizovano delovao u vidu NDH, vec je isterao demokratski sistem, koji je do pocetka 2 svetskog rata bio drzavno uredjenje.
Sreda 10.09.2014.11:23
Antifasizam kao pojam, se moze vezivati samo za zemlje koje su imale iskustvo fasisticke diktature na vlasti. Antifasisti su po logici stvari bili svi pokreti i ideologije, koje su bile na meti udara fasisticke diktature, ne retko sa popuno razlicitim programima i ciljevima. Dakle od liberalnih i konzervativnih demokrata, pa do umerenih socijalista, marksista, komunista itd. Prema tome na prostorima bivse Jugoslavije nije bilo antifasisticke borbe, jer do tada nije bilo fasistickog drzavnog uredjenja, vec borba protiv okupatora koji je dolazio iz zemalja sa fasistickim uredjenjem ili diktaturom na vlasti, jer okupator je okupator, bez obzira kakav predznak ima.
Sreda 10.09.2014.11:47
Antidrzavni i antidemokratski totalitarni pokreti u Kraljevini Jugoslaviji, poput nacinalisticko-fasistickog ustaskog pokreta i internacionalno komunistickog pokreta imali su isti cilj, a to je rusenje mlade Jugoslovenske demokratije i uspostavu svoje diktature. Ustaskom je to poslo odmah za rukom po dolasku fasista na Balkan, dok su komunisti zajedno sa predratnim saveznicima ustasama bili uglavnom orijentisani na borbi protiv vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su prvi poveli borbe protiv nemackog okupatora. Nakon zavrsetka rata i uspostave komunisticke diktature, isterali smo demokratiju i slavili pobedu totalitarnog rezima nad predratno demokratskim, u vidu pobede nad okupatorom.
Sreda 10.09.2014.13:08
haha "demokratski sistem parlamentarne demokracije Kraljevine Jugoslavije" A sta je 6. sijecanjskom/januarskom diktaturom ?? To se ne radi u demokracijama ni pod kojim razlogom, atentat na Radica u skupstini ?? Atentat na neistomisljenika ne prolazi u demokraciji, oktroirani ustav Karađorđevica, kako kralj pored parlamenta i naroda moze nametnuti ustav ?? Kraljevina Jugoslavija je bila sve samo ne demokracija. Ajde sad da vidim kakva ces mi obrazlozenja dati ? HAHHA
Sreda 10.09.2014.11:52
Прво су ове људе из Македоније убедили да сунек асамостална нација, али не зато што је то тако већ да их одвоје од Срба. Тако су убедили и Црногорце и муслимане као део откидања дела по дела од Српског националног бића. Следећа фаза је такође завршена, а то је довођење Шиптара на власт. Последња фаза је да се до Вардара да Бугарима, а од Вардара западно великој Албанији, а као награду з ањихву верност НАТО и УСА. Тада ће ваљда схватити ушта су се уплели. Као када домаћин на селу купи упролеће прасе и храни га, доводи ветеринара, мази га и то све до Митровдана када схвати одакле толика пажња.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)