Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Četvrtak 15.05.2014.
22:32
Blic A
- Posao mu je da nervira ljude. Takvim klovnovima treba odgovarati istom merom - kaže Basesku o Dmitriju Rogozinu.
Četvrtak 15.05.2014.23:54
Rumuni su nam uvek bili prijateljska nacija i jedina nacija u okruzenju s kojom nismo ratovali (direktno), '41 Nemci su im dodelili Banat no oni nisu hteli da okupiraju ni jedan dio Srpske teritorije pa je taj dio bio pod Nemackom vojnom upravom.
Četvrtak 15.05.2014.23:59
Sto se Rogozina tice, ako narod zeli mozete ga staviti za predsednika Srbije ili cara, medjutim kao ambasador nije me bas odusevio- ore svega celo vreme gura prste u nasu politiku daje raznorazne izjave o temama o kojim se amasador ne bi trebao mesati, i u svakoj drugoj zemlji ne bi se tako ponasao, medjutim cinjenica da se tako ponasa pokazuje koliko je drzava u losoj situaciji- vlast ne sme ni da pisne, jer se boji da ce ostati bez kredita i nekih drugih olaksica.
Petak 16.05.2014.01:01
Ali mi nismo "svaka druga zemlja", ni po nasim tradicionalnim vezama sa Rusijom, ni po konkretnoj situaciji (peta kolona na vlasti, koja radi na stetu zemlje). Kamo srece da ih je vise na takav nacin "guralo prste" u "nasu politiku". Mozda bi se narod najzad trgao i poslao ove koji ga za racun zapada ugrobaruju u 3pm.
Petak 16.05.2014.01:19
U politickim krugovima kad se ambasadori mesaju u politiku drzave to je znak nepostovanja prema drzavi, postoje odredjeni diplomatski kanali kojim se "razmenjuju" informacije. Nemoj me pogresno svatiti, i ja imam odredjenih simpatija prema Rusima- ali sto se tradicionalnih veza tice izmedju Rusije i Srbije tice- malo je preterano. Npr postoji stara uzrecica: Na Balkanu su 3 neuzvracene ljubavi: Srpska prema Rusiji, Ruska prema Bugarskoj i Bugarska prema Nemackoj. I treba dodati da su upravo Rusi proglasili C.G pravoslavnu crkvu i priznali metropolita (usprkos protivljenjima i Srba i ostalih), i bili su protivnici ujedinjenja Srbije i CG jer su videli CG kao satelita na Balkanu uz Bugare
Petak 16.05.2014.03:02
Nepostovanje ove drzave (vlasti) je postovanje naroda Srbije. To sto je rekao van diplomatskih "dobrih manira" i protokola bilo je za dobro naroda Srbije, i to je jedino sto je bitno. Ja mu skidam kapu za to, a ti kako hoces. Kao i mnogi drugi, brkas dve stvari: zvanicnu politiku, i narode. Ruski politicari su neretko sracunato postupali na stetu sopstvenog naroda. Zasto bi bili bolji prema srpskom? Treba li da kazemo nesto o srpskim politicarima? Trenutno su ruski politicari bolji za nas nego nasi sopstveni. Politika je (dalje se zvizdi), i to svi znamo. Ono sto je iznad toga je istorijska, jezicka i kulturna povezanost dva naroda, koja nam danas prosto natura zajednicki interes u opstanku
Petak 16.05.2014.03:28
Narod Srbije je po rezultatima na izborima najvise poverenja dao sadasnjoj garnituri, ne kazem da ih podrzavam- ali cinjenica je da su legitimno izabrani- pa samim tim sluzbenici ambasada ukljucujuci i Rusiju to treba da imaju u vidu; i u svakom slucaju Rogozin se u ovom trenutku ponasa isto kao i Americki kauboji. Sto se tice jezicke i "kulturne povezanosti"- vise smo povezani s nekim drugim narodima nego s Rusima, pa ne vidim zasto sad moram bas Rusima da klimamo glavom i da jedemo kao pavijani sve sto im se baci. "Ruski politicari su neretko sracunato postupali na stetu sopstvenog naroda" - veca istina nije recena na ovom forumu, a i kod Petra Velikog je oko 1/4 Rusa umrlo od gladi.
Petak 16.05.2014.08:43
To sto je manje od trecine glasaca u Srbiji glasalo za Vucica i slicne ni po cemu ne dokazuje da se narod Srbije odrekao svog tradicionalnog prijateljstva prema Rusima. Tim pre sto Vucic nikad nije postavio svoju politiku kao "za zapad i snjim protiv Rusije" nego, naprotiv, i zapad i Rusija. S kojim si ti to narodima vise povezan? Cisto radoznao, jer se u tvojim recima nepogresivo pomalja glava jos jednog rusomrzca.
Subota 17.05.2014.00:44
S kojim si ti to narodima vise povezan je netacno pitanje- trebao si reci s kojim je narodima Srbija vise povezana jezicki i kulturoloski- a odgovorio bih ti pre svega s Crnogorcima s kojima delimo istoriju, i zapravo se moze reci da smo jedan narod. Jezicki- juzno-slovenski jezici su nam svi blizi nego Ruski, kulturno su nam takodje blizi juznoslovenski narodi. Takodje Rusima su blizi Belorusi, a i Ukrajinci kako jezicki tako i kulturoloski. A sto se politicki tice- tu je totalno druga perspektiva, a i tu nam Rusi nisu bili najveci saveznici, vec opet Crnogorci. Inace, nisam "Rusomrzac"- vev pokusavam da gledam realno pa se Rusofilima cinim kao Rusofob, a Rusofobima se cinim kao Rusofil.
Petak 16.05.2014.04:45
Jeste to si dobro rekao; ali ovaj gore stao na stranu sotone i onda mu smeta Rogozin koji priča ono što misli! Šta je ovaj Basesku rekao i uradio čovečno da može da pljuje i prlja onoga koji je mnogo čovječniji od njega!? Onaj narod treba da se brine ako njegove vođe pomažu onima koji su krenuli u osvajanje svjeta; a to nisu Rusi nego šiljati krstaši! Rumunski političari rade i pričaju ono što Rusima smeta; zato je Rogozin mnogo više u pravu nego ova marioneta!
Subota 17.05.2014.01:04
Tvoje glediste je dosta interesantno, ali problem je sto obadvojica gledamo na stvari drugacije, tako da bi bilo tesko da se raspravljamo- tako recimo na temu Rogozina- moguce je da je on dobar covek, medjutim kao ambasador mislim da ima neprimerene izjave i da mu nedostaje strpljenja i smirenosti i same taktike koja je potrebna za politicara. A, sto se religije tice i dobrog coveka- po mom misljenju tu bih izdvojio Patrijarha Pavla- on je po meni olicenje onoga sto bi dobar i religiozan covek trebao biti. I kad je davao izjave uvek su bile promisljene i apsolutno nikad nije pozivao na mrznju i osvetu. - "Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi"
Četvrtak 15.05.2014.22:59
Ови Румуни баш решили да изгину к'о Власи на варваринском рингишпилу.
Četvrtak 15.05.2014.23:16
Румуни покушавају да буду"већи католици од Папе",спроводећи санкција над Русијом.Живе у илузији да би САД ушле у нуклеарни рат са Русијом због њих,уместо да седну са Русијом за сто и договоре се о подели Молдавије.Овако слепо подржавају САД,омогућавањем постављања елемената ракетног штита и непотребним провоцирањем Руса,себе су довели у положај примарне мете у случају већег сукоба,после чега Румуније више не би било.Било какво провоцирање Русије која им је на самим вратима имало би фаталне последице по Румуне.Са Русима не треба нико да се качи.Рогозин жели увек правда да победи.
Petak 16.05.2014.00:04
S jedne strane slazem se da bi bilo najbolje da Rumuni sednu za stol i dogovore se s Rusima, ali u realnosti Rumuni su isuvise mali faktor da bi radili stvari na svoju ruku, vec moraju da slede zvanicnu politiku. Ne bih rekao da je Rusija pred vratima Rumunima, i takodje izuzetno je mala sansa da bi Rusi napali Rumuniju. Jednostavno rat izmedju NATO i Rusije nije pozeljan nikome posto bi to dovelo do katastrofe.
Četvrtak 15.05.2014.23:23
Prosto ne vjerovatno koliko je Basesku iznerviran počele da mu Američke nočanice ne prijaju.
Petak 16.05.2014.00:21
треба му скратити језик! одмах га завести као "непожељна особа" у русији и овде, док не цркне!
Petak 16.05.2014.00:22
Ovaj Basesku isti Rade Jorović jbt.I zamisli da ti Rade Jorović kaže da si dvosrka luda.Taman da se besiš od muke. Baseskuove Informacije radi:Rumune i Bugare Crvena Armija nije zarobljavala kod Staljingrada.Streljani su na licu mesta kao poslednja izdajnička pseta.
Petak 16.05.2014.00:37
Tvoje informacije su netacne, Bugari nisu hteli da ratuju protiv Rusa i nisu isli na istocni front, samim tim ih nisu mogli ni zarobljavati. Sto se Rumuna tice, kod Staljingrada su imali izuzetno velike gubitke, zarobljeno ih je oko 3 000, a u celom Sovjetskom Savezu je bilo oko 150 000 Rumunskih zarobljenika, 1944 vecina njih se prikljucila Crvenoj Armiji i ucestvovali su u daljnim borbama pod Sovjetskom komandom.
Subota 17.05.2014.00:59
A tvoje iformacije radi (pošto vidim da si završio višu kalemarsku u Oradea Mare): Na istočnom frontu Rumuni su učestvovali masovno sa regularnom vojskom a Bugari i Hrvati samo sa dobrovoljcima. Rumuniju (Vlaška kneževina) i Bugarsku stvorila je carska Rusija u ratovima protiv Turske.Da nije bilo toga danas bi ta gospoda pratila turske sapunjare bez titla i petkom obavezno pravac džamija.
Subota 17.05.2014.01:15
Opet su ti informacije netacne- Bugarska se spominje kao prva Slavenska drzava na Balkanu (mada ko su Slaveni na Balkanu nije bas rascisceno), postali su Turski vazali nesto pre Kosovskog boja ( ne secam se tacnog datuma). Nezavisnost jesu dobili uz pomoc Rusije koja ih je videla kao glavnog satelita na Balkanu. Rumunija je pak nastala kad su se ujedinile Moldavija i Vlaska i delovi Transilvanije- tako da Rumunsku istoriju moras gledati i kroz istoriju tih pokrajina. Samo poreklo Rumuna je dosta misteriozno kao i kod svih ostalih Balkanskih naroda, no cini se da su relativno bliski ostalim Balkanskim narodima (izuzev Grka i Albanaca koji imaju drugo poreklo).
Subota 17.05.2014.01:22
A sto se tice Bugarskih dobrovoljaca na istocnom frontu- nije ih bilo. Nemci su vrlo bili ljuti na Bugare i vrsili su pritiske, na kraju je poslana manja grupa bolnicara- tako da nije bilo ni jedne borbene jedinice Bugara koji su se borili protiv Rusa, jer ipak su Rusi ipak uvek bili blagonakloni prema Bugarima- nekad i na stetu Srba.
Subota 17.05.2014.03:56
Ako se već frljamo istorijom:Govorim o savremenim državama ne o srednjovekovnim.Prva slovenska država na jugu je (kol'ko ja znam) Hrvatska al' je rano i pandrknula.Bugarska je nastala nešto kasnije i nije bila slovenska već su je osnovali stari Bugari iz centralne Azije koji su kasnije brzo asimilovani u slovensko more.Današnji bugari su sloveni i pišu ruskom ćirilicom.Srpska ćirilica je reformisana u skladu sa pravilom jedno slovo=jedan glas.Naziv "rumuni" je izmišljen i znači rimljani.Jezik je romanizovan ali im je genetika 80% slovenska.(Na rumunskom npr da=da ,ne=nu). Međutim činjenica je da od susednih naroda srbi nikad u istoriji nisu ratovali samo sa rumunima.
Petak 16.05.2014.00:31
треба му скратити језик! одмах га завести као "непожељна особа" у русији и овде, док не цркне!
Petak 16.05.2014.02:07
U pravu si, Rogozinu treba skratiti jezik, posto stalno klepece gluposti i steti svima- ukljucujuci i Rusiji jer od nekadasnjih saveznika pravi neprijatelje glupavim izjavama- da ce leteti bombarderima iznad Rumunije- ako ista drugo Basesku je bio blag, i dobro je proigrao loptu- jer nije bacio krivicu na Rusiju vec na samog Rogozina. A sto se tice ove oblasti Pridnjestrovlje- sumnjam da ce se Rusi izlagati ikakvim opasnostima zbog tako male oblasti, tako da dzabe Rogozin nosi potpise u Moskvu.
Petak 16.05.2014.09:09
Да,да...није само глава сад је и цело дупе изашло на видало! Еразмо, Рогозин је пријатељ Срба и то је факат! Русија САДА показује много више бриге и љубави за нас ( да, да, баш љубави ) него у време Јелцина. Наравно да је реч о Путину и да је све то његово дело. У том светлу све Рогозинове речи размењене са Румунима његова су ствар и ми немамо разлога ( а не би требали да имамо ни образа ) да га преслишавамо. Са Румунима нисмо ратовали али САДА су пружили логистичку подршку НАТО-у код бомбардовања Србије и ја ту никаквог пријатељства не видим више.
Subota 17.05.2014.00:21
Pa i Grci su pruzili logisticku podrsku NATO-u, nije da su hteli, narod je bio protiv isto kao i u Rumuniji i Bugarskoj i jos nekim zemljama. Ako cemo ici tom logikom onda mozemo zabunkerisati granice i prestati da komuniciramo sa ostatkom sveta, posto nam se svako na neki nacin zamerio- Rusi su naoruzavali Hrvate, dali Tudjmanu orden itd. Ako mozemo oprostiti Rusim jer su nam sada prijatelji- zasto ne bi i Rumunima?

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)