Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 25.04.2014.
21:06
Beta A
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će narednih nedelja biti usvojen budžet prestonice s ciljem da se konsoliduju gradske finansije.
Petak 25.04.2014.21:19
Moze da mi stegne ****!!! Nisam se ja zaduzivao, prodavao drzavna preduzeca, posto ih prvo upropastim. Nisam ja taj koji je pustio strane banke u zemlju, strane globaliste i robovlasnike. Ja uvek mogu da posadim za sebe, ja gladan necu biti kada rafovi marketa budu prazni. A za one koji su pobegli u gradove, bas me briga. Voleo bih da vidim kakav je paradajiz iz saksije na terasi oblakodera?!
Petak 25.04.2014.21:27
Који каиш ?!? На српском каишу нема више рупица . Већина становника Србије је стегло каиш одавно, и једва преживљава да би новац трошили углавном на плаћање рачуна и хране. Укидање субвенција јавним предузећима вероватно би довело до још подизања цена рачуна. Значи најсиромашнијима следи да стегну каиш око свог врата, да би елита и даље живела као бубрег у лоју. Народ треба да узме тај каиш да извуче из панталоне и крене да удара по политичарима .
Subota 26.04.2014.10:23
Храна у Србији, судећи према европској статистици, јефтинија је скоро за трећину него у ЕУ. Исто, али и више, плаћамо одећу, обућу и технику, али све то од значајно мањих зарада од остатка Европе.Грађани Србије купују по ценама сличним онима у околним државама. У региону, храна је од наше јефтинија у Македонији, Бугарској и Албанији, а нешто скупља је у Црној Гори, Хрватској и Словенији.Хлеб и житарице наши потрошачи, према подацима Евростата, плаћају чак 36 одсто мање од просечног Европљанина, алкохол је јефтинији за петину, цигарете коштају у просеку чак 70 одсто мање, а јефтинији су и млеко, сир и јаја.
Subota 26.04.2014.10:25
Ипак, да би слика о ценама прехрамбених производа и стандарду грађана била потпуна, веома је значајан и податак да просечна српска породица за храну потроши више од 40 одсто месечног буџета, док се у развијеним земљама та цифра креће између 10 и 15 процената.Осим тога, у целој тој рачуници недостаје и податак о просечним платама у Србији, које су неколико пута ниже од европских и додајем да се не може говорити о просечној плати а да се не узме у обзир колико у појединим градовима и општинама има незапослених.
Subota 26.04.2014.10:27
Мени ови подаци говоре да би у Србији јако лепо живео један Швеђанин, или Немац и Аустријанац. Наравно, с платама које зарађују у својим домовинама. Не с нашим зарадама.Србија је по ценама основних животних намирница при врху међу државама у транзицији, док се по цени рада налази на зачељу. По зарадама смо бољи једино од Македонаца, док за осталима заостајемо знатно више него ценовници наших трговина.Док просечна плата у Србији износи око 400 евра, у Хрватској је 730, у Словенији готово 1.000 евра, а у земљама западне Европе просечне зараде иду и до 4.500 евра.
Subota 26.04.2014.10:27
Ако је веровати европској статистици, овдашњи стандард чувају енергенти – струја, гас и друга горива, чије су цене 40 одсто ниже од просечних цена у ЕУ, а дупло је јефтинији и јавни превоз. С друге стране, код нас је знатно скупља техничка опрема, али и одећа, обућа и намештај.Да је грађанима Србије све теже да изађу на крај с дневним трошковима показује и податак да све више њих купује намирнице трговачких робних марки које су и до 30 одсто јефтиније од брендиране робе.
Subota 26.04.2014.10:31
Прописи Еврпске уније, који забрањују Србији да чак и превози свеже месо преко територије њених држава чланица, озбиљно угрожава нашу прехрамбену индустрију, упозоравају аграрни стручњаци. Због тога би Министарство пољопривреде требало да тражи од Брисела да их мења, јер ће тако наши произвођачи свињетину са знатно мањим трошковима извозити у Русију.Наиме, ЕУ не дозвољава увоз свиња из земаља у којима се те животиње вакцинишу од свињске куге, што је случај и са Србијом. Истовремено забрањен је и транспорт таквог меса преко ЕУ.
Subota 26.04.2014.10:32
Са друге стране, Русија је недавно забранила увоз свињетине и јунетине из ЕУ и САД на најмање годину дана, чиме је створена шанса нашим произвођачима да у ту земљу увозе месо у још већем обиму. Међутим, и у том случају Брисел прави проблеме, јер због поменутих прописа роба мора знатно дуже да се превози до Русије, што значајно поскупљује и транспорт.Доктор пољопривредних наука Миливоје Ћосић истиче да ЕУ таквим актима директно угрожава извоз свињетине из Србије на друга тржишта.
Subota 26.04.2014.10:33
Ако хоће да извозе у Русију, нашим произвођачима је уместо два потребно 45 дана, јер не могу да превозе робу преко Бугарске и Румуније, него морају да иду преко Луке „Бар“. То је за много њих скупље. Очигледно је да се ЕУ овако штити од конкуренције у свом дворишту, али и на другим тржиштима – каже Ћосић.Он додаје да би министарство пољупривреде морало да тражи да се укине забрана ЕУ, бар кад је реч о транспорту. Према његовој рачуници, ако би била укинута забрана, Србија би могла да извози око 100.000 тона свињског меса годишње, што је дупло више него сад.
Subota 26.04.2014.10:33
Већ имамо фарме и све што је потребно за извоз свиња. На руско тржиште годишње се увезе око 560.000 тона свињског меса, а ако унапредимо производњу могли бисмо да извеземо бар петину од тога. Најмање 12.000 домаћинстава учествовало би у овом послу, покренула би се ратарска, транспортна и прехрамбена индустрија, али и шпедиција и индустрија амбалаже – закључује Ћосић.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)