Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Subota 01.02.2014.
21:51
Srna A
Proslavljenom srpskom i svetskom režiseru Emiru Kusturici večeras je, na svečanoj ceremoniji u amfiteatru Filmske akademije u Briselu, uručena nagrada za životno delo "Margit".
Subota 01.02.2014.22:01
Znamo mi koga Brisel sve nagradjuje.Ovaj"srbski" (kako ga neki zovu)reziser jos nije uspeo da napravi film o stradanju Srba,bar u ovom poslednjem stradanju bilo je moguce to uraditi,a posto nije ,a bavi se ostalim zavrzlamama,tu je Odmah nagrada iz Brisela.Nagradu ce tu dobiti i ovi sto stalno trckaraju u Brisel i potpisuju,kojekakve ugovore i to nista Narod ne pitajuci.zato nagrade.
Subota 01.02.2014.22:56
A pa nemoj tako. Onda sam ja neobavesten. Neko ce pomisliti da nije snimio film o Jasenovcu, Staroj gradisci, Jadovnu, Oluji i Bljesku. Da kao ni ostali srpski reziseri nije snimio film ni o Caru Dusanu ni o Despotu Stefanu. I bio bi bas isti kao svi ostali da nas nije prikazao kao komuniste i najcrnje Cigane u filmovima za koje ga je Evropa nagradjivala. Naravno, ako ja gresim, Brisel ne gresi. A za istinski najbolje srpske filmove poput Marsa na Drinu, Evropa nam rekla isto sto i onda kad smo za nju ginuli na toj istoj Drini - da smo teroristi. Treba li reci da Zika Mitrovic od Evrope ni pohvalu nije dobio. Molim vas, nikako nemojte da mi zamerite i slobodno me ispravite ako sam pogresio.
Nedelja 02.02.2014.03:08
А зар нисмо комунисти и најцрњи цигани, у чему нас је то унизио Кустурица? Зашто баш он да снима о Јасеновцу и осталим стратиштима?
Nedelja 02.02.2014.09:47
svaka chast ozrenac...pogotovu shto nagrada nije sa iste "adrese" na koju oni misle.emir je veci srbin od vecine ovde koji su na rechima "jaki".recite mi shta ste vi uradili za srbiju i ako ste neshto uradili kako to da niko nije chuo za to??? P.S:ochekujem da me pitate shta sam ja uradio za srbiju.
Nedelja 02.02.2014.13:35
Ne zameri ali ja imam jedno drugo pitanje posto mi se cini da meris Srpstvo po cuvenju. Svi su culi sta je Sultan Murat uradio za Srbiju pa mi ti molim te objasni da li ga time smatras vecim Srbinom od sebe?
Nedelja 02.02.2014.13:54
У оваквом тешком времену да би био патриота је довољно и не урадити ништа против своје земље.
Nedelja 02.02.2014.13:30
Oprosti ali za mene nismo ni komunisti ni Cigani a za Evropu jesmo. Valjda ga zato i nagradjuje njen centar. Njegovo prikazivanje naseg naroda u filmovima koje je snimao se poklapa sa holivudskim stereotipom Arapa - crni, prljavi, primitivni ... i vidi cuda, americko-evropska dugorocna kampanja prema Srbiji se manje-vise poklapa sa onim prema Avganistanu i Iraku. Danas se svi bunimo kada nas tako prikazuje Holivud, ali nam ne smeta sto je to uglavnom zapoceo bas taj najveci srpski reziser. Eto mozda je tu odgovor zasto bi bas on trebao da snimi i neki film gde Srbi nisu takvi, jer je najveci. Molim te da mi ne zameris ako gresim. Pozdrav Ozrene!
Nedelja 02.02.2014.13:51
ја само кажем да се по многим аспектима поклапамо са идеологијом комунизма ( јесмо ли прогонили епископе, рушили своје цркве?) и са циганским менталитетом, мада не сматрам да је Кустурица снимао о нама све те филмове, мсм. по чему је ``дом за вјешање`` филм о Србима, а што ће неки тамо странци помислити да су у том филму Срби, ма знаш како ми је стало до тога...него ја сам више за то да се ми уистину удаљимо од таквог менталитета, а то можемо ако радимо на себи да се стално уздижемо како културно тако и вјерски...моје је мишљење да смо управо ту заказали. Жив био Милошу!
Nedelja 02.02.2014.14:20
Tebi nije stalo a nije ni meni ali za Srbiju jeste bitno. Zamisli da ti je jedan od komsija poznati narkodiler. Pa taj da krene na suvo da kolje po kuci, ni jedan razuman komsija prstom mrdno ne bi, pozvao bi telefonom pandure. Tako su Evropljani gledali na nas posle ovih filmova (ko ih smirgla takve, nek se pobiju medjusobno a ako ne onda ih treba dokusuriti) i ti filmovi jesu deo propagandog kolaza u kampanji ratova 90ih koje je pokrenuo zapad. Politicka i medijska propaganda se uce na zapadnim univerzitetima na najprestiznijem i najdelikatnijem nivou. Po Evropi pa cak i u Grckoj niko verovao nije da sam Srbin jer nisam crn, kazu gledali smo vase filmove gde svi tamnoputi ko Indijci.
Nedelja 02.02.2014.14:31
Da li je on to radio svesno ili nesvesno, to je druga prica u kojoj bi trebali da procenimo nivo njegove pronicljivosti i inteligencije, sto je stvar stava. U pravu si za auto-destruktivnost u nasoj nacionalnoj svesti ali valja reci da nam je pre toga ova svest sistematski unistavana spolja citavih sto godina. Spolja je tako zaustavljen jedan Mars na Drinu, remek delo Zike Mitrovica, dok je takodje spolja pusten a onda nagradjen i dizan u nebesa jedan komuno-ciganski kolaz Emira Kusturice. A filmovi kao sto su Banovic Strahinja i Boj na Kosovu su od kad je taj Brisel dosao u Srbiju gotovo zabranjeni i u samoj Srbiji. Pozdrav i ne zameri matorom.
Nedelja 02.02.2014.15:04
Могуће да си у праву, али моје је мишљење да је филм нешто апстрактно, и да кроз таква играна остварења не можемо побољшати имиџ, а још мање наше стање духа. Кажем ти да имиџ изграђујемо ми сами а не режисери, по мом мишљењу више нам штете полуписмене дипломате које шаљемо по свијету него Кустурице и остали режисери...уосталом ђшта би требало рећи за Срђана Драгојевића, иако ти је то узречица, ником не замјерим на овом сајту, теби ни најмање.
Nedelja 02.02.2014.21:20
Sad 'tedo da ti kazem ne zameri na uzrecici a onda sam shvatio da je u pitanju upravo ona. Moze se reci da je film apstraktan kao i svaka druga umetnost ali da film nije propaganda, pa snimio bi Holivud i koji pro-srpski film ili pro-arapski. Da imidz mozemo da izgradimo bilo kako drugacije nego kroz pomenutu propagandu, ne bi prijatelju moj svi od Dzona Grirsona do Ajzenstajna, od Vertova do Gebelsa i od Leni Rifenstal do Spilberga trosili bilione na filmsku propagandu. Da nije tako, Srbi bi danas imali svetski imidz slobodarskog naroda a Amerikanci genocidnog jer oni pocinise najveci genocid u istoriji covecanstva a mi bas ni jedan, vec naprotiv bejasmo njegove zrtve.
Nedelja 02.02.2014.14:34
Zato sto je rat krenuo posle i za vreme prikazivanja njegovih filmova po evropskim bioskopima. Zamisli da je samo jedan od njih bio o Jasenovcu, kako bi se taj rat zavrsio.
Nedelja 02.02.2014.15:08
Јасеновац је наша Голгота, ћутали смо много година о њему, пуштајући да други причају о томе и дан данас кости вриште са стратишта да неко о њима проговори, па не очекујемо ваљда од Емира да то уради?
Nedelja 02.02.2014.21:37
Jasenovac jeste bio nasa golgota ali i uzrok poslednjih ratova, da je to bilo poznato na malo opstijem nivou, rata bilo ne bi, bar ne ovakvog a najmanje sa ovakvom zavrsnicom. Meni je interesantno da kad treba da se slozimo da je Kusturica veliki srpski reziser onda je to logicno ali kad pomislimo da bi upravo zbog toga trebao da snimi veliki srpski film onda to nije logicno ali jeste logicno da napravi serijal u kom kao srpski film salje u svet Cigane cergare, preprodavce dece i zatucane i maliciozne komuniste crnje od svakog Iranca. Nemam ni defanzivan ni ofanzivan stav prema Kusturici, ovo su prosto moje dileme. Veliki pozdrav Ozrene!
Nedelja 02.02.2014.09:49
Nemoguce je naci sponzore za snimanje nasih istorijskih dogadjaja u kojima se velica Srbija i nashi slavni ljudi. Zapad to zabranjuje, jer zele da nestanemo sa lica zemlje, prvo fizicki a zatim i duhovno da nas zatru na cemu ogromno rade i u tome im pomaze svaka nasha Vlada, osim kad je bio DSS na vlasti!
Nedelja 02.02.2014.18:32
kriticari Kusturicinog filmskog stvaralastva kao i njegovih kulturno-drustvenih angazmana u Srbiji i za Srbiju cine nazalost netacnim argumentima a jos manje objektivnim tumacenjima.
Nedelja 02.02.2014.20:34
Неки се бране да Срби нису комуњаре; јесу и то оне нејгоре врсте. Ево само једног примера од кога ме мука мучи: Фудбалски тимови: Загреб: "Динамо" Сплит: "Хајдук" Ријека: "Ријека" Мостар: "Вележ" Сарајево: "Сарајево" и "Железничар" Цетиње: "Будућност" Љубљана; "Олимпија" Скопље: "Вардар" Суботица: "Спартак" итд. Београд: "Црвена Звезда" бивши "Грађански", "Партизан" и "ОФК" Београд, бивши најстарији фудбалски клуб у Београду који звао "БСК" Београдски Спортски Клуб. А, ви вређате Кустурицу који је за Србију урадио више него и један од вас, чак се и вратио у своју Веру и узео српско Име. Његови су филмови пародија на оно што се радило у комунистичкој Југославији само ви то не разумете,
Nedelja 02.02.2014.21:41
To sto se vratio u 'svoju veru' je uradio za sebe, ne za Srbiju. Bar tako kaze ako se ne varam. A dobro je da uvek ima neko kao ti ko razume bolje i suvislije od ostalih. Jos samo kada bi umeo da objasnis o cemu pricas, jer ovo sto si napisao sveukupno daje smisao verovatno samo tebi.
Nedelja 02.02.2014.22:50
Videces,sad ce ovaj"nadzor" odmah argumentovano da odgovori,jedino za "C.Zvezdu" i" Partizan" u pravu je,te nazive sa pravom,morali su davno da promene.Gde jos na svetu neko nosi ime "partizan"?
Nedelja 02.02.2014.22:58
Dobro ti rece:"njegovi filmovi su parodija",pa ga jos mozes povesti kuci da ti i tamo nesto "rezira",posto je tako dobar.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)