Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 23.01.2014.
02:51
R. TASIĆ - Vesti A
Srpski režiser Emir Kusturica rekao je za "Vesti" da će dokumentarni film, koji namerava da snimi povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, tretirati sučeljavanje različitih stavova o njegovim povodima i uzrocima.
Četvrtak 23.01.2014.02:54
Odlično Kusta ume to da odradi, samo bi ga molio da ograniči broj Romskih učesnika u filmu, jer svet nakon svih njegovih filmova već ima utisak da je Srbija zemlja Roma pa im možda padne na pamet da im je i zvanično daju.
Četvrtak 23.01.2014.03:15
Dobar komentar. Samo bih dodao i to da je vecina tih filmova snimljena osamdesetih, pre ratova. Kako sam u to vreme cesto odlazio u Grcku, pitase me Grci stalno - pa zar vi Srbi niste crni ...? Mislim, Cigani? Ma reko, otkud vam to nesrecnici, a oni svi povikase u glas - Pa iz Kusturicinih filmova! To je valda reziser evropskih razmera! Dala mu Evropa Zlatnu palmu i kojecega! E vec u ostatku demokratske Evrope mi nisu tako pricali. Cutali su a medju sobom komentarisali - sta, gradjasnki ratu u SFRJ? Ma ko ih smirgla, nek se pobiju medjusobno, to su ionako obicni Cigani. To njihovi filmovi sami kazu.
Četvrtak 23.01.2014.11:50
" pitase me Grci stalno - pa zar vi Srbi niste crni ...? Mislim, Cigani? " - možda su Grci u stvari mislili na tursko porijeklo Srba pa se i niste baš najbolje razumijeli
Četvrtak 23.01.2014.11:25
Setite se jos prije Kusturice kako su navijaci navijace Crvene Zvezde i Partizana u stadionu Marakane i JNA jedni druge nazvali: Cigani i grobari. Romi su Romi, a cigani su oni koji daju i predaju predsednike i generale svoje neprijatelju svome. Cigani su oni koji mrze bliznjega svojega. Cigani nisu crni, a i da su, pa sta?Takav sud potvrdjuje ko je ciganin. I Srpski prestolonaslednik i njegova loza nosi prezime Karadjordje ( po turskom Crni-Djordje). Ne sollite vi pamet Kusturici. I nisu svi Romi takvi kao u filmu Dom za vesanje.
Četvrtak 23.01.2014.14:40
To si jako lepo napisao ali na pogresnom mestu. Sad idi lepo pa to reci na nekom francuskom ili nemackom portalu jer to su zemlje gde ih obelezavaju, proteruju i gle cuda - ne videh ni jednog do crnog medju proteranima. Sto se tice tvoje igre recima, steta sto ovo nije forum B92, onda bi je neko i razumeo. Jer Cigani su bili i ostali Cigani svuda sem na B92. Ja ne videh da ih jedan Amerikanac, Nemac i Englez zovu 'Romi'. A Kusturici niko ne soli pamet, on je samo preuzeo vec postojeci model crnog, prljavog i divljeg coveka za tadasnje 'Jugoslovene', koji su Amerikanci davno pustili u pogon za Arape. Taj model najcesce obelezi dugotrajnu kampanju protiv jednog naroda. Ne zameri ako gresim.
Četvrtak 23.01.2014.21:37
Kako izgleda ti pobrka neke pojmove.Htede li ti to reci da je Predstolonaslednik turskog porekla?Drugo Karadjordje nije prezime vec ga turci tako nazvase,kolikose secam prezivao se Petrovic,a imenom DjordjeNaravno da je za turke bio Crni,ali za nas Srbe Casni.
Četvrtak 23.01.2014.11:59
Pa, dobro momci.. Prije rata je imao jedan film o ciganima. Radnja se dešava između Sarajeva i Italije. Srbija se ni ne spominje, a Azra i Perhan nemaju tendenciju da glume Srbe. Imaju i Grci svojih i Azra i Cigana bez broja, pa im je valjda toliko jasno. Nisu valjda i Rusi uvjerili svijet da su Cigani sa "Cigani lete u nebo"? Imidžu Srbije Jugoslavije su, u tom smislu, više naštetili filmovi crnog talasa, tipa "Skupljači perja", onaj film sa Batom Životinjom koji opsjednute žene liječi vršnjakom i takvi bieri kinematografije.. Dom za vješanje je bar odličan film. Kusturica, ako išta radi, s kraja na kraj svijeta radi upravo suprotno od onog što mu se spočitava. Jedan od rijetkih
Četvrtak 23.01.2014.15:32
Ispricao sam jedan dogadjaj a ti si se dao u defanzivu. Inteligentan si covek, ako zelis nekog da opravdas, smislices najmanje jedan nacin. A evo sta ja mislim o tom sto si napisao, istrazivacki: 1. Taj jedan film je snimljen samo tri godine pred pocetak rata i videla ga je cela Evropa jer je Kusturica vec tada bio poznat. Onda ih je snimio jos pre poslednjeg rata. 2. Ako se ne varam, u tom filmu Cergari trce livadom i nose jugoslovensku zastavu. Znas li kako to izgleda prosecnom gledaocu koji nema pojma o Jugoslaviji? 3.'Otac na sluzbenom putu' ima gotovo isti uticaj na evropskog gledaoca kao i 'Vreme Cigana' jer nas prikazuje kao jednu socijalno mizernu, surovu i zaostalu sredinu.
Četvrtak 23.01.2014.15:32
Na tom insistiraju gotovo svi njegovi filmovi. Znas li posedicu? 4.Za Aleksandra Petrovica iz 'Skupljaca perja' je retko ko cuo cak i u Srbiji a kamoli u Evropi. 5.Cigani lete u nebo nisu ni najpoznatiji ni najnagradjeniji ruski film. U suprotnom, cak i velika i svuda poznata Ruska nacija bi imala isti problem. Mi nismo ni velika ni svuda poznata nacija, bar nismo bili pre nego je nas najnagradjivaniji reziser snimio svoje filmove. 6.Imaju Grci svojih Azra i Perhana ali na perifernim autobuskim linijama, u najpoznatijim filmovima govore o grckoj tradiciji, ne o ciganskoj. Svedocio sam grkoj kampanji pomoci Srbiji u Atini u medijima i novinama, demonstracijama i skupovima devedesetih.
Četvrtak 23.01.2014.15:33
Na TV-u je redovno isla spica 'Pomozimo Srbiji' a u pozadini su isla ciganska naselja i muzika 'Sare roma babo', naseg najpoznatijeg rezisera. A odakle da uzmu srpski materijal ako ne iz najpoznatijih srpskih filmova? Ono sto u praksi izaziva najgora tragedija i rat u javnom mnenju svih zemalja je revolt i otpor onda kada se to dogadja narodu sa kojim ima identifikacije. Ali ako su u pitanju surovi i primitivni ljudi, onda javno mnenje kaze - ajde nek se pobiju medjusobno, svet ce biti bolji bez njih, kao sto bi ti mozda pomislio kad zarate ljudozderi u Africi. I na kraju zamisli da je jedan Dzon Hjuston, Ronald Emerih ili Ridli Skot tako prikazao Ameriku. A nama je Kusturica sva trojica.
Četvrtak 23.01.2014.15:40
Da Amerkanci imaju Nemanjice, tukli bi se ko ce pre da snimi film o njima. A sta bi bilo da je u to vreme nas najveci reziser snimio samo jedan film o Nemanjicima namesto o Ciganima? Mozda ne bi dobio Zlatnu palmu pa ga ne bi videla Evropa ali nas tako barem ne bi gledali kao drugi narod, narod koji nismo. Proslo je 30 godina a on to nije uradio, ni o njima ni o Vlastimirovicima, Lazarevicima, Obrenovicima ... I na kraju, nemam nista protiv Cigana ali to nije moj narod, kao sto nisu Nemci, Francuzi ili Englezi. Posledice manipulacije njima ne dolaze od mog ili srpskog nacionalizma, vec od zapadnog rasizma. Veliki pozdrav i ne zameri na ovakvom osvrtu, makar i pogresnom.
Četvrtak 23.01.2014.16:05
Kao i obično, ima to tvoje pisanije smisla. Nekoliko bih, ipak stvari dodao. Sjećam se i ja Grčke tog vremena. Kusturica nije uticao na popularnost muzike, kojoj uostalom nije ni autor. Sjetićeš se da je odlične srpsko- grčke, ili da kažemo jugoslovensko- grčke odnose tog vremena, po službenoj dužnosti, kao emisar RTS-a i Slobine administracije promovisao bard Brega, organizujući posjećene koncerte, koje je RTS potom godinama bjesomučno vrtio. Saradnja je ostvarena još 1991. albumom Alkistis Protopsalti & Goran Bregović- Paradextika (izdat za giganta Polydor). Ciganska, srpska, grčka, bugarska.. muzika balkana su hit zadnjih decenija, u skladu sa, meni ni malo simpatičnim world music..
Četvrtak 23.01.2014.16:12
.. tendencijama, kao programiranom podlogom za New age i One World programe. Neću širiti. Slažem se da je zatiranje srpskog u umjetnosti sistematsko i programsko. Kusturici bih ipak dao priznanje kao čovjeku koji se u svojim zrelim godinama ipak pokušava izdići iz toga i krenuti kontra mejnstrima. Možda je ona šubara novi ekstrem, pa od kulture propagiranja cigana i zanemarivanja širine srpske kulture ide u drugu krajnost, al bar ide požrtvovano, a od njega se to najmanje i očekivalo. Da je do Srbadije tipa Crni Gruja i Bjela, nikad Andrić ne bi zasijao od Divjaka. Kusta će napraviti ono što dugo čekamo. Prosto, ne vidim ko bi drugi. Bitno je da on ne uzima "mjesto" mladim srpskim..
Četvrtak 23.01.2014.16:15
.. autorima, koji samo čekaju da snime čitav pretkosovski, kosovski i pokosovski ciklus. Kusti možda i nije najjasnije kako bi istinski srpski film trebao izgledati, al čovjek se trudi. Ne bih ga ja, ipak, prekrižio.
Četvrtak 23.01.2014.20:40
Nije ni Zeljko Mitrovic autor pesama sa Pinka ali da nije Grand Parade, tesko bi one postale tako brzo i efikasno multimedijalni hit. Da nije Kusturice, Brega bi bio poznat u Evropi pa i samoj Grkoj malo vise nego ti i ja. Ciganska muzika nije muzika sa Balkana jer Cigani nisu balkanski no nekako nomadski narod. Ona nije popularna u Grckoj, prodana je kroz filmove posredno kao srpska i ona je samo jedna komponenta iste tematike koju obradjuju njegovi filmovi. A Kusturicu Grci cene jer mi kazemo da je on nas veliki reziser. I to sve ide mnogo pre 1991. U Grckoj ziveh sa prekidima skoro 10 godina pa mogu da stanem iza svega ovog. I ovo nije kritika Kusturice, samo malo hrabrije cinjenice. Pozd

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)