Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 07.10.2013.
18:40
jutarnji.hr A
Američka vojska ima novog ''ljubimca'' - radi se o robotu kojeg je napravila kompanija ''Boston Dynamic'', a izgledom podseća na veliku metalnu divlju mačku.
Ponedeljak 07.10.2013.19:05
Ne znam kako bi iskomentarisao ovakvu vrstu Americkog zastrasujuceg robota. Masina kao i svaka masina, trenutno ovo je samo automatizovana masina koja se upravlja na daljinske kontrole kao sto bi upravljali i nekom slozenijom igrackom za decu koja radi na baterije. Mozda ce "jednom" u nekoj skorijoj buducnosti ovaj robot postati oruzije ali do tada ima jos mnogo posla i mnogo stvari za resavanje. Konstatacija tipa "zastrasujuca masina" bas i ne stoji da je ruzan jeste brate . Zasto recimo ne komentarisete japanskog robota ASIMU koji je mnogo pametniji od ove gomile gvozdja ili jos gomile robota koji su mnogo napredniji od ovoga ali koje razvijaju druge zemlje ,verujte tog materijala ima.
Ponedeljak 07.10.2013.21:08
Ovo sto je Boston Dynamics postigao u dinamici cetvornoskog hoda zasluzuje divljenje. To ne moze da se uporedi sa slozenijim igrackama niti Asimom, koji u poredjenju sa ovim hoda kao da se, izvini, ukakio. Ko razume shvatice. Uz to ovaj robot moze da hoda i po neravnom terenu. Posmatrajmo razvoj robota, a ostavimo sa strane ono o cemu bolesni umovi razmisljaju gde ce to da primene, kao i uvek na zalost.
Ponedeljak 07.10.2013.21:20
Nisam rekao da ne valja vec da je usa zelela samo da mu obezbedi buducnost zato su se zalagali da se ukinu nagazne mine! Ali ce najverocatnije neko da izmisli eksplozivnu celicnu mrezu koja moze da poklopi kvadrtni km i to je to!
Ponedeljak 07.10.2013.21:58
Naravno uspeh jeste nesporno je, ali ne slazem se sa tobom da je veci od uspeha da robot hoda na dve noge sto je neuporedivo teze. Boston Dynamic je imao zamisao da napravi ogroman i cvrst egzoskelet odnosno AVATAR u cijem centru bi stajao covek koji bi svojim pokretima upravljao ovakvom masinom. Sta mislis sta je bio glavni problem? Naravno odrzati ovu masinu na dve noge. Veruj sistem za ravnotezu hodanja na dve noge je skoro nedostizan za sada. Pogledaj recimo po kom terenu se ova masivna krece. Hajde da vidimo kako bi se kretala po dzombastom i neravnom terenu ako to ne budu uspeli da rese dzaba para za ovo istrazivanje. Mislim da ce proci josmnogo vremena do tada.
Ponedeljak 07.10.2013.22:04
Uz to dodao bi da postoji u svetu veoma mnogo projekata koji su u fazi ispitivanja cak u tom stadijumu koji su mnogo dalje otisli od ovog. Skoro je bilo da su ASIMA poslali u svemir i broj operacija koje je tada odradio je bio impozantan. Opet kazem do vremena kada ce roboti trcati uz, niz brdo ili stepenice ili neravne terene sa mnogobrojnim preprekama je za sada nedostizan i mislim da ce to biti najmanje jos par decenija.
Ponedeljak 07.10.2013.22:31
Amerika sve sto napravi, gleda kako ga moze iskoristiti u vojne svrhe. Ne mogu da se ne zapitam, koliko ce dece u nekim drzavama stradati od ovog zaista naprednog noviteta?

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)