Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Petak 27.09.2013.
07:44
Beta A
Pravoslavni hrišćani danas proslavljaju Krstovdan, praznik koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Krst iz predanja našla je 326. godine carica Jelena, majka cara Konstantina, kada je otišla u Palestinu da poseti sveta mesta.
Petak 27.09.2013.09:40
Зашто морате уз све поучне текстове везано за црквене празнике, да помињете и нека паганска веровања, која само наносе штету хришћанима. Скреће се тема са суштине, уче се да верују у некакве знаке, као да је хришћанство магија. Окултизам се увлачи у веровање људи, који чак мисле да је то хришћанство! Зато су нам и обичаји пуни паганизма, а схватања хришћанства сасвим поремећена. Хришћанство НИЈЕ окултизам и магија! Окултизам и магија су сатанизам!
Petak 27.09.2013.09:57
Izvini - a šta ćemo sa ljudima koji veruju (i znaju) da postoji i nešto starije od hrišćanstva, na ovim prostorima ? Nećeš mi reći da Srba ovde nije bilo i pre Ćirila i Metodija ?
Petak 27.09.2013.10:07
Не знам шта си тиме хтео да кажеш и какве то има везе са оним што сам написао! Овде је тема хришћански празник с освртном на оно што никакве везе нема с хришћанством. Ко је реко да сви Срби треба да буду хришћани? Сви људи би требало да буду хришћани, али нико НИЈЕ обавезан да то буде! Зашто стално изједначаваш само све Србе с хришћанством? Ја то никада нисам рекао. Ко не верује у Христа, нека се бави чиме хоће, ко му брани? Овде је тема хришћанство и ту нема места паганштини!
Petak 27.09.2013.10:22
Hrišćanine, druže, nemoj da padaš u vatru gneva, bez veze... Ti pomenu paganstvo kao nešto negativno pa sam te samo pitao šta ćemo sa ljudima kojima genetski kod pamti malo duže od Hrista ? (Srbe sam naveo pošto je ovde tema, kako ti kažeš, Hrišćanski praznik u Srba - između ostalog - ? ) O Rusima, Grcima i ostalim Pravosalvcima ne komentarišem jer im ne pripadam.. ni poreklom ni dušom ni shvatanjima... Sad, ako ti smatraš da Hrišćani imaju tapiju na sva znanja, dobro... Meni je bez veze ta "ekskluziva" ??? a nije mi bila namera da te provociram.. Zato sam i počeo sa "izvini" ?
Petak 27.09.2013.10:48
А што ти мислиш да сам у "ватри гнева"? Зато што сам написао да у хришћанству нема места паганштини? Нисам брате љут, буди сигуран! ОК, ти ниси хришћанин и верујеш у то шта верујеш. Наравно да сваки хришћанин верује да је Христ Бог и да је хришћанство једино исправно учење. За сваког хришћанина је Божији Закон једина истина и то им се потврђује свакодневно у личном искуству! Жив био брате и можда ће и тебе некада Бог привести хришћанству, пре свега за твоје добро!
Petak 27.09.2013.11:21
Nisam rekao da nisam Hrišćanin... ali isto tako ne mogu da kažem da me ne interesuje i epoha pre Hrista... (onaj deo koji se odnosi na naše pleme).... I ne verujem da imamo "ekskluzivu" na istinu i na ono što je "ispravno"... Ništa drugo.. Ako me razumeš... Živ i zdrav bio !!
Petak 27.09.2013.11:29
Епа брате, онда ниси хришћанин, већ себе зовеш хришћанином. Чим сумњаш у истинитост Христовог учења, значи да не верујеш довољно, а то онда значи да заправо ниси хришћанин. Буди искрен према себи, ако сумњаш, онда ниси хришћанин. Хришћанин верује, а не сумња! Међутим, много је таквих данас у Србији који себе зову хришћанима, а сумњају у то учење (око 90% оних који себе зову хришћанима). Нема везе, боље је и да сумњаш, него да не верујеш уопште! Поздрав!
Petak 27.09.2013.11:50
hehehehe... dobro - kad si TO zaključio iz mojih komentara... A možeš da primetiš i iz sopstvenog izlaganja zašto je kod većine (kako ti kažeš) uvrežena ta "sumnja" ?? Inače, mislim da ovde nije mesto da se "dokazujem" kome i u šta verujem, ali isto tako mislim da nije potrebno ni naturati nekome nešto i automatski ga diskvalifikovati ako se to "nešto" ne slaže sa njegovim shvatanjima... Jedina "sumnja" koja provejava kroz celu priču jeste - kako si TI (i tebi slični) 100% siguran da je sve baš tako kako piše (ili kako su ti pričali) ? Reći ćeš - "verujem" i to je to... Ali, ponavljam, ŠTA JE TO što ti daje za "pravo" ?
Petak 27.09.2013.11:56
Suština - ne mogu da kažem da, na primer, milioni budista, ateista, muslimana, jevreja, ne znam - indijanaca i sl. APSOLUTNO greše zbog toga što veruju svojim Bogovima (ili Bogu ) ? Ako ti možeš - blago tebi... Ne moraš da brineš -Tvoje je Carstvo Nebesko...?
Petak 27.09.2013.12:10
А што ти мислиш да је то неко моје право и правило? Изгледа да ниси довољно упознат са Христовим учењем. Ја не говорим своје мишљење, већ оно што пише у Јеванђељу. На безброј места можеш да прочиташ да Христ каже "вера те је твоја спасила" или "благо оном ко не види, а верује". У твом случају си, нажалост, ти тај који себи даје за право да исправља и сумња у Христа и његово учење, а себе зове хришћанином. Иначе 90% тих који сумњају, а себе зову хришћанима, су такви баш зато што врло мало знају о самом хришћанству, јер нису довољно заинтересовани да га проуче, а по инерцији или ради обичаја, славе славу, понекад оду у Цркву и кршћавају децу.
Petak 27.09.2013.12:14
Нажалост, та већина њих, хришћанство доживљава као традицију (обичаје) коју преносе са колена на колено, а чак ни нису свесни својих грехова, нити се боре с њима. Другим речима не живе хришћански. Сложићеш се и сам, надам се, да онај ко не живи хришћански, ни није хришћанин. Уђи мало дубље у хришћанство, па ћеш видети колико грешиш у својим схватањима. Као што рече један светац, без читања нема духовног напретка. Не замери, ово ти пишем из најбоље намере!
Petak 27.09.2013.12:18
Иначе, Царство Небеско није моје и питање је да ли ћу га икада заслужити! Али се бар трудим да живим хришћански и надам се да ћу можда некад и бити спасен. Битно је да не скрећем са Христовог учења!
Petak 27.09.2013.12:19
Apsolutno ne zameram... nadam se - obostrano...? Razmenjujemo mišljenja o zadatoj temi, zar ne.. Ne kažem da sam u pravu, samo iznosim stav.. a i uvek sam otvoren za nova saznanja i spoznaje... Nego, prvi čovek kome je obećano Carstvo Nebesko - bejaše lopov ? Znači - ne zato što je živeo Hrišćanski, nego zato što je poverovao ? Ispravi me ako grešim, slobodno...
Petak 27.09.2013.14:41
Da li bi neko mogao da mi objasni cemu ovako mucne diskusije? Sta je njihova poenta? Krajnje dobronamerno pitam i zelim da pokusam da shvatim njihovu svrhu.
Petak 27.09.2013.16:16
Опрости сестро што ти је било мучно, мада нама то није било тако и сви смо задовољни дијалогом. Можда је ипак некоме ово било на корист. Трудићу се у будуће да не гњавим много! Срећан празник и жива била!
Petak 27.09.2013.19:31
Nisam zelela da vas uvredim ili da umanjim snagu vasih misli, stavova i tacnost napisanog, samo se trudim da razumem ono sto mi oku ne prija bez da osudjujem. Svako dobro

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)