Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 23.07.2013.
13:01
Đ. Barović - Vesti A
U Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA), jednoj od najznačajnijih tajnih službi Srbije, u poslednje dve godine dvadesetak operativaca je prekomandovano ili otišlo u penziju, a nekoliko njih i dalje obigrava pragove institucija, upozoravajući na katastrofalnu situaciju u toj službi zbog koje je, tvrde, ugrožena i bezbednost zemlje.
Utorak 23.07.2013.13:04
Policajac Dragan Erčić, radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), i svojevremeno je, radeći na Kosovu, stradao na dužnosti. Ali, umesto da ga premeste na lakše radno mesto, doslovno je izbačen na ulicu.Rešenjem Ministarstva unutršnjih poslova, od 19. aprila 2013. godine Erčić, je ponovo otpušten iz službe. Kao razlog je navedena presuda Apelacionog suda iz 2010. godine, kojom se ukida sudsko rešenje kojim je on 2006. godine posle 14 godina suđenja vraćen u policiju.Erčić priča da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova počeo da radi davne 1991. godine.
Utorak 23.07.2013.13:06
Policajci albanske nacionalnosti su napustili MUP. Pojavila se potreba za novim policajcima. Kurs sam završio u Zemunu i postao policajac pripravnik. Moje prvo radno mesto bilo je u Lipljanu na Kosovu. Tamo sam se i razboleo. Sledeće godine sam zbog bolesti premešten u Beograd.Erčić kaže i da je uvek bio odgovoran i primeren policajac, da se nikada nije sukobljavao sa kolegama i kao takav nije mogao lažno da svedoči, kada je policija to od njega tražila. Njegov kolega je ubijen. On je video kako je ubijen i šta je ubistvu prethodilo.Kolega je tukao momka pendrekom po glavi. Mladić je ležao na podu i dok je primao udarce u glavu jednom rukom je izvadio pištolj i pucao. Ubio je policajca.
Utorak 23.07.2013.13:06
Ubio je kolegu sa kojim sam radio. Naravno da niko nema pravo da ubija policajce, čak i kada preteraju sa upotrebom sile, ali to za mene nije značilo da moram da ćutim. Tražili su da prećutim da ga je udarao penderkom u glavu...Za ubicu policajca, bila je olakšavajuća okolnost činjenica da je neposredno pre izvršenja krivičnog dela bio izudaran po glavi. Osuđen je na petnaest godina zatvora, to je bila maksimalna zatvorska kazna u to vreme, strožije od toga tada je bila samo smrtna kazna.Posle Erčićevog iskaza na sudu, njegove kolege su se pretvorile u neprijatelje.
Utorak 23.07.2013.13:07
To svedočenje je za mene značilo mnogo nevolja. Počeli su da me maltretiraju. Disciplinska komisija MUP-a me prvo suspendovala, a potom su mi dali otkaz.Optužen je da je ubicu policajca ranije poznavao i da mu je pomagao u izvršenju nekog drugog krivičnog dela, kasnije je sudskim sporom je dokazano da to nije tačno.Kada sam ostao bez posla pokrenuo sam radni spor kako bih se vratio u policijsku službu. Pokušao sam da nastavim lečenje, ali sam ostao bez zdravstvene knjižice.Konačno 2002. godine posle devet godina suđenja, pravosnažnim sudskim rešenjem sam vraćen na posao u policiju. Rasporedili su me da radim u brigadi u Beogradu.
Utorak 23.07.2013.13:08
Ponovo sam dobio zdravstvenu knjižicu, što mi je pomoglo da nastavim lečenje. Priroda moje bolesti je takva da sam sa teškom mukom obavljao dužnosti koje su mi dodeljene. Posle šest godina, lekarska komisija je donela rešenje da sam radno sposoban, ali nesposoban za obavljanje dužnosti policajca, priča Erčić. Posle ovog rešenja MUP je bio obavezan da ga premesti na lakše radno mesto ali, umesto toga, počeli su da me vređaju...Zvali su me "Degener". Stajao sam u stražarskoj kućici, dvanaest sati po rasporedu. Došla je kontrola, ja sam pokušao da se uzdržim, ali tikovi su se pojavili.
Utorak 23.07.2013.13:09
Kontrola me videla. Uplašili su se. Pitali su komandira čete: "Šta se dešava sa ovim policajcem?"."Ne brinite, to je Erča, naš četni degener!", objasnio im je moj komandir, govori Erčić i napominje da se to dešavalo posle rešenja lekarske komisije u kome piše da nije sposoban za poslove policajca, mada je istovremeno davao stražu deset dana po dvanaest sati!Erčić je bio konstantno maltretiran. Ipak, ni na kraj pameti mu nije bilo da će posle više od dvadeset godina službe, umesto da ga premeste na lakše radno mesto, dobiti otkaz, a da će kao razlog policija navesti slučaj iz 1992. godine. Za taj slučaj je kaže Erčić odavno, nastupila apsolutna pravna zastarelost!
Utorak 23.07.2013.13:42
cela srbija mora da shvati da strani drzavljani ne mogu biti na vaznim mestima, bez obzira da li nemali drzavljanstvo ili imali,steceno,dvojno.
Utorak 23.07.2013.16:41
Mnogi bi pozeleli da jeste... Ali, rasula nema... Malo ste se zaj...li...

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)