Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 29.06.2013.
00:43
Beta A
Dobrica Ćosić, književnik i bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije, ocenio je da je Briselski sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom "poraz državne i nacionalne politike" Srbije i "poraz vladavine prava".
Subota 29.06.2013.11:25
U pravu si g-dine Cosicu ali sta vredi danas i mala deca znaju ko je izdajnik Dacic i ostala bagra i prodane duse koje ako bogda ceka strasna smrt vecanje za sve izdajnike a posebno ovog ustasica krmcica sto zdere nenormalno na teret drzave neka se jos malo iznajeda kerustina jer mu po mom misljenju nije ostalo dugo da zivi
Subota 29.06.2013.02:08
Није ни могао на време. Погинуо је на Марици 1371г.Као и Добрица 1982 г(фигуративно)...њему се не може замерити доцња...он је био петао који је рано кукурикнуо и завршио у лонцу.
Ponedeljak 15.07.2013.20:38
Marko (Kraljevic) poginuo je na Rovinama 1395. godine, kao turski vazal i konjanik sultana Bajazita. Narodno predanje koje mu je naklonjeno, pripoveda njegovu zelju da u toj bitki pobede hriscani, makar i on sam poginuo. Tako je i bilo. Prilog za bolje poznavanje sopstvene istorije kod nas Srba. Poz.
Ponedeljak 15.07.2013.20:49
Sto se Dobrice tice, izuzetno postujem njegovo knjizevno delo. Svojim romanom "Daleko je sunce" bio je jedan od prvih knjizevnika posleratne Jugoslavije koji je odstupio od dogmatskog socrealizma. Takodje, postujem njegovo za to vreme hrabro postavljanje kosovskog pitanja na sednici Centralnog komiteta SK Srbije, 28.maja 1968.godine. Govorio je o separatizmu Albanaca, sovinistickom teroru i izgonu Srba sa Kosmeta. Partijska birokratija nije prihvatila njegove teze, a ubrzo je izbacen iz javnog politickog zivota Srbije. Medjutim, Cosic kao politicar u praksi, koji je dobio funkciju sa shansom da nesto ispravno doprinese - nije bio na nivou svog zadatka. Njegova politika bila je "literarna".
Ponedeljak 15.07.2013.20:59
Procitao sam dve njegove knjige zapisa o desavanjima tokom devedesetih. U knjizi "Bosanski rat" preovladava zbrka u ocenjivanju licnosti i dogadjaja. Nedosledan je sopstvenoj ideji, a primetna je njegova kapitulantska psihologija. Nerealan je i zacudo naivnih pogleda na tokove realne politike u svetu. U knjizi dnevnickog karaktera "U tudjem veku" on priznaje da ovaj svet vise ne razume. Upadljiva je njegova podrska "demokratskim snagama" u Srbiji, pa se raduje kada DOS dolazi na vlast. Pisuci dnevnik, Dobrica kasnije uocava perfidnu prevaru svih tih "demokrata" i njihovu bezuslovnu kolaboraciju sa srpskim neprijateljima. Ipak, on svima nalazi manu, a sebi zamera sto se uopste petljao u to.
Ponedeljak 15.07.2013.21:05
Kao i toliko puta kod odlicnih srpskih intelektualaca, pokazalo se da su losi politicari. Bez politicke anticipacije dogadjaja i prilicno naivnih pogleda koji za posledicu cesto imaju pravu katastrofu. Takav je bio i odlican pravnik i istoricar Slobodan Jovanovic, ciji je mandat doneo samo stetu kraljevskoj vladi u emigraciji. Slican je slucaj i sa Dragisom Vasicem koji je bio poznati pravnik i knjizevnik, a los politicki savetnik Drazi Mihailovicu. U novije vreme svi dobro poznajemo slucaj fatalnog Vuka Draskovica. Njegovi romani imaju vrednosti, ali je njegova politika, nedosledna, konfuzna i, na kraju - katastrofalna!
Subota 29.06.2013.02:18
E moj Cosicu daleko je tvoje sunce ! Nesijalo ti jel si nas gurnuo u mrak i ti i Krcun, Djilas Rankovic i slicni. al ti imas jos vecu odgovornost kao posle ratni pisac. Vi ste ste nas sahranili vise no citav ustaluk i siptarija zajedno. Zamracili ste nas da minimum 5 generacija Srba nemogu kroz oko sunce da vide.
Subota 29.06.2013.11:11
Neka se samo sjeti Dobrica Ćosić što je on sve uradio zajedno sa Miloševićem na nestajanju RSKrajine, pa neka onda priča o porazu nacionalne politike.Ako je on zaboravio još ima ljudi koji pamte direktna naređenja izdata od njega koja nisu bila u interesu Srpskog naroda ili i on drži da sa druge strane Drine ne žive Srbi.
Ponedeljak 15.07.2013.21:20
Suvise pojednostavljeno poistovecujes Cosica i Milosevica. Pod pritiskom svoje nemuste okoline, Milosevic je prihvatio Cosica za predsednika SR Jugoslavije, Smatrao je da ce pomoci njegov ugled poznatog knjizevnika i komunistickog disidenta. Deo srpske intelektualne elite nadenula mu je titulu "oca nacije". Medjutim, ubrzo se pokazalo da Cosic i Milosevic imaju sasvim razlicite politicke poglede po pitanju gradjanskog rata i uloge koju Srbija treba da ima. Seselj je kritikovao Cosicevu kapitulantsku i defetisticku politiku punu poverenja prema zapadnim "demokratijama". Cosic se i sam pokajao zbog sopstvene naivnosti, ali je zamerio sto su ga brzo smenili. Cosic i Sloba bili su u sukobu!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)