Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 01.05.2013.
12:18
Beta A
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti primenjen, iako ga Srbi sa severa Kosova ne prihvataju.
Sreda 01.05.2013.14:47
Ustavni sud, instruisan od vlasti, namerno krsi sve zakonske rokove za ocenu ustavnosti, pa i onih tzv. uredbi prethodne vlade. Nema govora o pravnoj drzavi, a kamoli o demokratiji koje nikada nije ni bilo. Kao sto vidimo, sve ide ka tome da vise nece biti govora ni o bilo kakvoj drzavi.
Sreda 01.05.2013.14:55
Kada su vec ustavna pitanja vazna, a jesu, ovde cu preneti delove autorskog teksta prof.dr Ratka Markovica, trenutno najveceg srpskog konstitucionaliste, *strucnjaka za ustavno pravo. On pise: "Narod u Srbiji se moze samo zamajavati pricom politicara da Srbija nikada nece priznati nezavisnost Kosova. Ko god bude procitao briselski sporazum, bice mu jasno o cemu je rec. (Njime) je Srbija prihvatila da na prostoru njene nekadasnje AP KiM postoji drugi ustavni i pravni sistem, koji nije ni u kakvoj vezi s njenim ustavom i zakonima. Vise ni delic teritorije KiM nije podrucje vazenja srpskog ustava i zakona. Srbija je 19.aprila2013. PRIZNALA da je Aut.Pok.KiM postala REPUBLIKA KOSOVO!"
Sreda 01.05.2013.15:23
Pise dalje prof.Markovic: "Levantisnski tekst briselskog sporazuma ne bi trebalo tumaciti po onome sto u njemu pise. Naprotiv, njega, kao i svako birokratsko domundjavanje, TREBALO BI TUMACITI PO ONOME STO U NJEMU NE PISE, a sto proizilazi iz onoga sto pise. Uzmimo znacenje udarnog 'rezultata' sporazuma - tzv.Zajednicu srpskih vecinskih opstina na Kosovu (ZSO). Samo je ona dovoljan dokaz da Kosovo nije u Srbiji. Jer, da je Kosovo u Srbiji, tada bi se formirala 'Zajednica albanskih vecinskih opstina u Srbiji' (ZAO)... U maticnoj drzavi srpskog naroda formirati zajednicu srpskih opstina doista je besmisleno... B.sporazumom Srbija je prihvatila da Kosovo ima svoj odelit pravni sistem, koji...
Sreda 01.05.2013.15:31
"... s njom ima vezu, da u muci prizovemo Nusica - kao pravni sistem Nikaragve.. ZSO ce, za razliku od kosovskih opstina (premda su, po sporazumu, i srpske opstine kosovske), imati 'puni nadzor u oblastima ekonosmkog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja'. Uz ove, ona moze imati 'dodatne nadleznosti, KOJE NA NJU MOGU DA PRENESU CENTRALNE VLASTI U PRISTINI'(?). Dakle, za ZSO, centralna vlast nije u Beogradu, nego je u Pristini.(???!!!)... Na Kosovu, dalje, postoji samo jedna policija, a 'CITAVA POLICIJA SA SEVERA KOSOVA TREBA DA BUDE INTEGRISANA U OKVIRE KOSOVSKE POLICIJE'. "Plate ce isplacivati jedino kosovska policija'. Dakle, sa stanovista policije ZSO nije celina.
Sreda 01.05.2013.15:37
U sporazumu se kaze: 'PRAVOSUDJE CE BITI INTEGRISANO I RADICE U OKVIRU PRAVNOG SISTEMA KOSOVA'.(?) sto znaci da 'sudovi sude na osnovu Ustava i zakona Kosova'(clan 102). ... Da bi se izbegla upotreba izraza 'dve drzave', briselski sporazum govori o 'dve strane'. Te strane 'NECE JEDNA DRUGU BLOKIRATI, NITI PODSTICATI DRUGE DA BLOKIRAJU NAPREDAK NEKE OD STRANA NA NJENOM EVROPSKOM PUTU'. .... evropski je put poplocan evropskim integracijama, a njihove clanice mogu biti samo DRZAVE!!! A sta sve podrazumeva 'evropski put', to ce reci ujka Sem i EU. To je svesno ugradjena diplomatska smicalica kako bi oni drzali i dalje dizgine u svojim rukama." - analizira prof. ustavnog prava g.Markovic.
Sreda 01.05.2013.15:45
I zakljucuje: "Posle ovog kratkog pregleda sadrzine briselskog sporazuma, jasno je kolika je vrednost ritualnih zaklinjanja nasih politicara da Srbija ' ne priznaje i nikada nece priznati Kosovo'. Ta se izjava moze slobodno vezati macku o rep. Ona je za unutrasnju upotrebu i za neuk narod. Sustinski, i za spoljni svet, SRBIJA JE PRIZNALA KOSOVO, samim tim sto je prihvatila da je na Kosovu njen narod nacionalna manjina. ... A oni i dalje naklapaju pricu o nekakvom ustavnom zakonu (koji kao pravni akt Ustav nigde i ne predvidja), u koji bi trebalo da se prespe sadrzina briselskog sporazuma. Tek bi to bio nacionalni skandal.
Sreda 01.05.2013.15:49
Srbija bi valjda bila jedina drzava u svetu koja bi zakonom donesenim po ustavotvornom postupku (pogresno je nazivati ga ustavnim zakonom), LEGALIZOVALA OTCEPLJENJE DELA SVOJE TERITORIJE I PROGLASENJE NA NJOJ NEZAVISNE DRZAVE. ... Oni koji govore da Srbija briselskim sporazumom nije priznala teritorijalni integritet i suverenost Republike Kosovo, a to znaci nezavisnost Kosova od Srbije, jednostavno - ne govore istinu! A pedagozi odvajkada govore da ni malu decu ne bi trebalo lagati." - zavrsava svoj autorski tekst ugledni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, dr Ratko Markovic.
Sreda 01.05.2013.14:27
Apsolutno mi nije jasna tvoja opsednutost bivsim predsednikom Srbije. Znam da si rodoljub, ali mi se cini da nepotrebno robujes nekim stereotipima koji su proizvod propagande neprijatelja Srbije. Svasta je Milosevic gresio, ali je bio rodoljub. Tu se bitno razlikuje od niza drugih koji su, kasnije, preuzeli njegov polozaj. Poistovecivati danasnju Dacicevu nenarodnu politiku sa Milosevicevom, koji je prvi smogao hrabrosti da ukine elemente nezavisne drzave na Kosmetu - to je neposteno i zatucano.
Sreda 01.05.2013.12:25
"Niko nema pravo da ovu zemlju vodi u dalje propadanje."-Srbija vec proapala odavno...
Sreda 01.05.2013.12:55
Srbi sa Kosova, srbi iz Bosne, srbi iz Hrvatske, srbi iz Vojvodine, srbi iz južne Srbije, srbi iz Crne gore...jedino ništa ne fali srbima u zemljama evropske unije. Iako živi još jedna Srbija u iseljeništvu njima je dobro , i sretni su što su pobjegli iz Balkana.
Sreda 01.05.2013.12:57
nemoj slučajno da partijski "vojnici" iz javnih preduzeća ne prime platu... mi ćemo da vraćamo kredite da bi se ti i tvoja porodica gojili... seme ti se zatrlo prokleto...
Sreda 01.05.2013.13:14
Tako je Dačiću,ne prihvataj ucene ovih sa severa! Ako im se ne sviđa,neka podnesu ostavke i doći će drugi ljudi,koji će mislite na narod,a ne na biznis,kao ovi sada!
Sreda 01.05.2013.13:19
Ako Olio i Stanlio docekaju jos jedan molitveni dorucak od Srbije nece ostati nista.
Sreda 01.05.2013.16:34
Sve je ovo mutno i prljavo.Ustavni sud Srbije treba ovo da resi, i to u roku od petnaest dana. Ako i ustavni sud Srbije podrzi ovaj takozvani sporazum, sledi narodni referendum.Imajuci u vidu kako prodju izbori u Srbiju, sa punim neizbrojanim djakovima koji se bacaju, i referendum bi tako prosao.A radi se o vrlo vaznom drzavnom nacionalnom pitanju. Referendum da, ali ne iskljucivo pod kontrolom onih, koji su potpisali ovaj sporazum. Referendum da, ali predlagac referenduma treba da bude SPC koja je nedavno rekla: SPC i narod ovom Briselskom sporazumu kazu ,, ne``. Dalje, premijer Dacic nije izabran ni na zemaljskim izborima. On je matematicki premijer, a ne apsolutni voljom naroda.
Sreda 01.05.2013.17:10
Po tom istom ustavu, premijera predlaze predsednik Republike, a onda mandatar sastavlja vladu od skupstinske vecine. Jedino se sastav skupstine odredjuje na osnovu neposrednog glasanja, a od funkcionera to vazi samo za predsednika Republike Srbije. Dakle, tu su stvari jasne i nema nepravilnosti. Nacelno. Nevolje nastaju kada se zapitamo sta uopste hoce taj prosecni srpski glasac? Po jednoj anketi, npr., cak do 70% SNS glasaca nije za evrointegracije! A ovi to stavljali na prvo mesto u kampanji! Izgleda da je presudna bila nada da ce doci do "promena". Previdjalo se da su evrointegracije ista politicka opcija kao i kod zutih. Promena je doduse, bilo - priznali su nezavisno "Kosovo"!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)