Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 08.03.2013.
13:13
Z. Marjanović - Vesti A
Do proslave dva veka od Drugog srpskog ustanka, podignutog u Takovu 1815. godine, dele nas svega dve godine, a makar jedan deo predstave trebalo bi da se održi u konaku Miloša Obrenovića u selu Gornja Crnuća, gde je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka. Na praznik Cveti ispred konaka u Gornjoj Crnući razvio se ustanički barjak odakle su se srpski prvaci uputili u Takovo.
Petak 08.03.2013.13:42
Bilo kako bilo, Kumoubica ili ne Milos obrenovic je deo nase istorije i treba ga postovati jer je dosta ucinio za Srbiju i srpstvo. Sramota je da sve propada i da drzava ne vodi brigu o ovakvim objektima.
Petak 08.03.2013.14:59
Nazalost kod nas je namerno sasvim izbrisano i nametnuto da su Obrenovicu bili uvek na stetu naseg naroda.Jedino su oni stvorili Kraljevinu Srbiju za razliku od svinjarske dinastije Karadjordjevica kojima je uvek interes bio licni nikada narodni pa i sada ovaj narod mora da trpi potomka sramne dinstije koja je kriva za genocid u 2 sve ratu,,nazalost nasa istorija sasvim drugacija bi bila da su Obrenovicu ostali da vladaju-a sto se tice kumaubice zaboravlja se da je Karadjordje ubio svoga ocuha toliko o Hriscanskoj vrlini
Subota 09.03.2013.21:27
I ne samo njega nego i brata. I to je najmanji problem naspram svih zlocina koje je pocinio nad sopstvenim narodom. Bezanija iz Srbije je bila samo jedna od njih. Dva puta je odbijao ispunjenje ustanickih zahteva, oba puta izdejstvovano srpskom krvlju i mesanjem i pristiskom Rusije. Valja reci da je drugi puta kada je to uradio, Rusija kod Turaka izdejstvovala Srbiju do Vidina pod porkoviteljstvom Moskve i Porte. Karadjordje je odbio Ruse recima da on zeli Srbiju koju nije imao ni Car Dusan - sa Crnom gorom i Herceg Bosnom u svom sastavu. I uz sve to jos nezavisnu. Rusija je posle toga povukla svoju vojsku iz Srbije i potpisala 8.tacku Bukurestanskog mira. Dakle ovde Rusija nije izdala.
Petak 08.03.2013.19:18
Miloseva kuca je najmanji problem. Problem je masonska satanizacija svih srpskih dinastija a narocito Obrenovica jer su one najopasnije po jugo-komunisticki sljam koji je unistio Srbiju i favorizacija jugo spijuna Karadjordjevica. Masonska i anglosaksonska interpretacija junastva Karadjordjevica nas je dovela ovde gde smo. Karadjordje jeste bio veliki borac ali on nije bio jedini takav komandant u I.Sr.ustanku Veljko Petrovic, Jakov Nenadovic, Prota Mateja, Milos Obrenovic ... sve su to bli ljudi koji su dobijali iste i ponekad vece bitke od Karadjordja. Niko nije medjutim izdao ko Karadjordje i ostavio Srpski narod na cedilu, da ga Turci poseku i spale u pepeo.
Petak 08.03.2013.19:22
Milos je bio taj koji je Srbiji doneo slobodu posle 400 godina. Milos je bio taj koji je dizao uspesne ustanke i zato ga se nasi dusmani i boje. Zato ne daju da se o njemu uci u skolama, prica na televiziji (sem ako nije u negativnom smislu) ili pak snimaju filmovi. Kako rece jedan od komentatora, svi njegovi potomci bice srpski knezovi i kraljevi a svi potomci Karadjordja kao i on sam koji je sluzio austrijsku vojsku ce biti oficiri i spijuni zapadnih sila pa i ovaj poslednji Aca trba koji je oficir engleske vojske.
Petak 08.03.2013.19:48
Neznam zasto ti je i ovde potrebno da omalovazavas Karadjordjev lik i ulogu u oslobodjenju od turaka? Zato nam ovako i ide... zato sto se delimo po dinastijama i po partijama. Sve sto se desavalo u zadnjih 15 vekova na ovim prostorima je nasa istorija, bilo pozitivna ili negativna.
Subota 09.03.2013.21:00
Stari, ne ocekujem da znas a jesam ocekivao da mi odgovori neko poput tebe. Takvi prosto obozavaju da se zauzimaju za sve one koji su Srbe gurali u smrt i masovnu propast. A karadjordjeva uloga u oslobodjenju od Turaka je isto koliko i titova. Naravno, da bi o tome mogao da diskutujem sa bratijom poput tebe morali bi prvo da se pozivate na istoriju, a ne na personifikovane ideologije i vere samo vam znane.
Petak 08.03.2013.19:40
Karadjordje je obicna jajara i profiter..napustijo je polozaji pobego iz Srbije u zadnjoj bitci I.Srpskog ustanka..samo da se ne zaboravi...-
Subota 09.03.2013.21:14
Ne zameri na dodatku tvom komentaru ali Karadjordje nije pobegao iz zadnje bitke I Sr.ustanka. Karadjordje je pobegao iz Beograda za Zemun krajem septembra 1813.a poslednje bitke ustanka su se vodile mesec i po dana kasnije. Po njegovoj izdaji ostavljen je nebranjen Beograd u koji su se Turci usetali i potom je poraz ustanika postao samo pitanje vremena. U tom momentu veci deo Srbije je bio slobodan. Za kraj ustanka se smatra predaja poslednjeg ustanickog komandanta i jedinog u rangu gospodara koji je ostao u Srbiji - Milosa Obrenovica koji je branio poslednje oslobodjene teritorije (Istorija Srpskog naroda, peta knjiga, prvi tom).Svakako mi je drago da postoji neko ko ipak prica istorijski.
Subota 09.03.2013.21:18
Jos bi samo dodao (jer je prostor ovde tako mali za ovakve stvari) da je Karadjordje pre nego sto je zbrisao sproveo opstu mobilizaciju za sve od 15 do 70 godina starosti i izdao proklamaciju u kojoj je rekao: 'Zemlja je snadbdevena oruzjem i dzebanom, hrane ima i svake druge potrebe ... mozemo se i deset godina braniti'

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)