Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 01.02.2013.
19:50
Radio 021 A
Žargon je prisutan u svim društvima i potkulturama i ne treba ga ispravljati. On se ni ne može ispraviti jer je odraz bunta, a gušenje bunta stvara jači otpor. Treba imati razumevanja za potrebe mladih i za njihove jezičke novotarije. Međutim, zabrinjava što tinejdžeri, ali i oni mlađi, pa i deca do sedam godina zanemaruju maternji jezik, a sve se više koriste prečicama u govoru stvarajući katkad i sasvim nelogične jezičke sklopove. Time je znatno smanjen fond reči kojima se služe.
Nedelja 03.02.2013.03:24
Clanak o tome kako se sa ovim problemom nose (ocito) pametniji od nas: http://en.wikipedia.org/wiki/Linguistic_purism_in_Icelandic
Nedelja 03.02.2013.11:48
Jezik je osnova nacionalne definicije. Njegovo nestajanje prema tome odgovara nestanku nacije. Brisanje nacionalnog i drzavnog identiteta Srpskog naroda od pre 110 godina nikada nije prestalo. Zvuci li ovo kao preterivanje? Ako probamo da odgovorimo na pitanje iz teksta 'Kako ce pricati dece ove sadasnje dece', videcemo da nije preterivanje. Postoje konkretne mere za sprecavanje ovog zlocina i njih sve sprovodi drzava koja naravno cuti jer je ustvari i nema. Mi nismo drzava nego dzak za udaranje Engleske i SAD. A u stvarnosti - turske serije, turska muzika, anglo-saksonski filmovi, anglosaksonska muzika, tv i novinske vesti bez ikakvog lektorata i recenzije,voditeljke ravno sa ulice u studio
Nedelja 03.02.2013.11:58
vise se ni svi crtani filmovi ne sinhronizuju a skole postoje jer su zakonska obaveza a ne da bi obrazovale decu. Da nije tako, mozda bi se neko setio da uvede samo jedan predmet vise, recimo 'Srpstvo'.Da, mozda nekom zazvuci radikalno ali je neophodno. U njemu bi deca pre svega ucila zasto nije sramota biti Srbin. Onda bi bilo lakse nauciti zasto nije dobro imitirati Engleze, Turke i ostale nase prijatelje prve vrste. Onda bi lakse shvatili zasto je Tozovac bolji od Karleuse i zasto su filmovi Dusana Kovacevica interesantniji od Sulejmana. U tom bi mozda postojao i jedan poseban deo koji bi se bavio zastitom srpskog jezika na internetu, upotrebom i nametanjem operativnih programa na srpskom
Nedelja 03.02.2013.12:02
Naravno, u praksi mnogo vise postoji anti-srpstvo. Sam obrazovni program je kombinacija strucnog stiva svih nasih grobara u proteklih 110 godina. Usudjujem se da kazem da to deca i osecaju, zato im je lakse da 'hejtuju'. Ne zamerite mi ako gresim.
Ponedeljak 04.02.2013.20:37
Komentar je zaista suvišan. Ono što kod nekih ne može da se nauči u porodici uči se valjda u školama. Ili nam je moćda prosveta zatajila?

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)