Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 04.10.2012.
20:32 >> 21:21h
Beta A
Vlada Srbije nastojaće da u zemlju vrati i posmrtne ostatke kralja Petra II i pored izvesnih problema koji po tom pitanju postoje sa Sjedinjenim Američkim Državama, gde je sahranjen, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka Karađorđevića u zemlju.
Četvrtak 04.10.2012.21:00
A živoga kralja? Njega treba da vratite, pa makar protokolarno ako ne i oficijelno!
Petak 05.10.2012.00:47
Apsolutno treba vratiti posmrtne ostatke kralja Petra II Karadjordjevica u Srbiju i preneti u velelepni hram-mauzolej na Oplencu! Sto se lika i dela mladog kralja tice, cinjenice ukazuju da je rec o kontroverznoj istorijskoj licnosti. Na brzinu od pucista proglasen za kralja, iako jos nije bio punoletan, u svojoj zemlji je kraljevao nepune 2 nedelje. Pod uticajem kukavica iz svog okruzenja, pobegao je iz zemlje sa vladom i ministrima pre zavrsetka borbenih operacija, ostavivsi narod na cedilu. Norveski kralj, npr. borio se kolko je mogao, povlaceci se sve vise ka severu zemlje, da bi tek pred samu mogucnost zarobljavanja podmornicom prebegao u Englesku.
Petak 05.10.2012.00:54
U emigraciji je malo pokazivao interesovanja za politiku i uopste buducnost svoje okupirane zemlje. Njegova skandalozna namera da se zeni u sred rata, kritikovana je sa vise strana, ali njegovo drzanje je opisano kao razmazeno i potpuno nedoraslo polozaju i funkciji koju je zauzimao. Mladi kralj nije bio omalovazavan samo od strane partizana i okupatora, vec i od saveznika. Medjutim, posle njegove odluke, doduse pod pritiskom donete, da pozove svoj narod da stane pod komandu marsala Tita i da se svi pridruze partizanima, njegova istorijska uloga je kompromitovana i u krugovima onih koji su ga obozavali - Jugoslovenske vojske u otadzbini.
Petak 05.10.2012.01:06
Zvonimir Vuckovic, cuveni Drazin komandant 1. ravnogorskog korpusa, koji je uspeo da krajem rata emigrira na Zapad, nasao se, kao i mnogi njegovi saborci u Francuskoj. covek je u svojim memoarima opisao situaciju u kojoj vecina cetnicke emigracije sastavlja kraj s krajem, konobarisuci, cisteci klozete, radeci najteze poslove, dok mladi kralj i njegova kamarila sa delom jugoslovenskih bogatasa vodi prilicno komotan zivot u najskupljim hotelima Pariza, ne izbijajuci sa koktela i pijanki. Tragicna licnost naseg poslednjeg i nesrecnog kralja moze, donekle, sagledati i u memoarima koje je on licno napisao i naslovio "Zivot jednog kralja". U njima vidimo njegovu rodoljubivu stranu.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)