Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Utorak 15.05.2012.
09:28
Blic A
Posle godinu dana pauze, u utorak 15. maja, u Patrijaršiji u Beogradu počinje redovno zasedanje Sabora Srpske crkve. Planovi dve osnovne grupe među vladikama su suprotni, piše Blic.
Utorak 15.05.2012.09:36
Intrigatorski politicki klub sa devizom "podmetni nogu bratu svome", naravno sa osmehom na licu. Nista ne pomoze, novi mudri sef "bratoljubac" uveo je metodu glasanja sa osiguranim 21 "ZA", a i sudjenje po istom principu, naravno bez saslusavanja okrivljenog, ako zatreba. Sveti Duh je odavno to mesto napustio.
Utorak 15.05.2012.10:36
Уведена је нова пракса тј демократско прегласавање , сад је чини ми се главни проблем постао обезбедити већину (формирањем нових епархија ?! ) . Жалосно је такође што се неко у Блицу (Ж.Ј.?) бави овим темама на овакав начин . "Takozvane mlađe vladike žele da stvari počnu da se rešavaju, a to podrazumeva penzionisanje pojedinih iskompromitovanih episkopa..." Које ли су то ,по мерилима блица, искомпромитоване владике и како ли су се то искомпромитовале ? Још жалосније од свега је ако ове Блиц-ове информације дошле из црквених кругова .
Utorak 15.05.2012.10:42
" Iako veći deo Sabora smatra da su ove vladike zbog načina na koji upravljaju eparhijom ‘zrele’ da se povuku, juče niko od episkopa nije mogao da ustvrdi da će Sabor krenuti u tom pravcu." Како спиновање ,још ће нас уверити да се већи део (30-40 владика) САСабора СПЦ исповеда код новинара Блица .
Utorak 15.05.2012.10:59
Блиц одавно мути овај извор . То ради дуже време а мени је чудно да ни једном из СПЦ-а није демантовано ово жуто пискарање ,ако имамо у виду да су се наше владике оглашавале за много ситније ствари . Изгледа да неко прећутно аминује све текстове који се пласирају из блица . Овај сценарио је већ виђен пре две године на примеру Владике Артемија : подигне се хајка на једног епископа , блате га у јавности ,без доказа га оптуже и на крају ....
Utorak 15.05.2012.09:54
Blaženopočivši Patrijarh Pavle.... JEDAN JEDINI.... nikad posle njega ništa isto biti neće... sramno je što ovakve "vladike" imaju čast da propovedaju Pravoslavlje....
Utorak 15.05.2012.09:58
Odlaskom u penzije postaju obični monasi, prinuđeni na skromno življenje, može biti čak i daleko od sveta, dobrih džipova, obilne hrane. Izvinjavam se ako sam uvredila nečiju veru, nisam mogla da odolim.
Utorak 15.05.2012.10:41
Полако браћо, не залећи те се толико! Као прво, епископи који су прозвани, не треба да иду у пензију због неких сумњивих работа, педофилије, или нечега трећег, већ због тога што припадају "боснском лобију", који се противи новотаријама римске цркве које се полако уводе и у нашу СПЦ, као и доласку римског архијеретика папе! Иза свега овога стоје Борис Тадић и његов миљеник Григорије Дурић епископ из Херцеговине, који и спинује овакве информације у циљу сламање отпора боснског лобија! Што се тиче епископа Константина, за њега се зна да неће у пензију, док не казни Ђорђа Трајковића из Дортмунда и Неђу Јањића из Келна, који су највише утицали на олајавање епископа Константина!
Utorak 15.05.2012.17:04
Hvala na objasnjenjima. Ocigledno da je po sredi obracun nekih frakcija u SPC. Za nekog neupucenog nije lako znati sta se tamo radi. Slucajno sam iz Vikiliksu saznao da US ambasadoru smeta taj "bosanski lobi" u SPC, ne slusaju Zapad. Iz toga mi je odmah jasno da su njihovi protivnici zapadne sluge u SPC. Vec 20+ godina zapad, posebno US podrzava sve anti-srpsko. Posto su US izuzetno dobro obavesteni, znaju kako max stetu Srbima napraviti. Jednostavno pravilo je da oni koje USA podrzavaju rade protiv srpskih interesa. Cilj tim pro-unijatima je dakle unistiti svetosavski "bosanski lobi".
Utorak 15.05.2012.21:54
Не постоји тај тзв "bosanski lobi" већ се ту ради о владикама који не желе да уводе новотарије,против су уније и доласка папе у Србију . Некоме је очигледно стало да их дисквалификује у старту тако што ће им додати тај префикс "bosanski" . Сада им је посао умногоме олакшан пошто су уклонили владику Артемија који је био ,како они кажу, "тврда струја" .
Utorak 15.05.2012.17:11
Hvala na objasnjenjima. Ocigledno da je po sredi obracun nekih frakcija u SPC. Za nekog neupucenog nije lako znati sta se tamo radi. Slucajno sam iz Vikiliksu saznao da US ambasadoru smeta taj "bosanski lobi" u SPC, ne slusaju Zapad. Iz toga mi je odmah jasno da su njihovi protivnici zapadne sluge u SPC. Vec 20+ godina zapad, posebno US podrzava sve anti-srpsko. Posto su US izuzetno dobro obavesteni, znaju kako max stetu Srbima napraviti. Jednostavno pravilo je da oni koje USA podrzavaju rade protiv srpskih interesa. Cilj tim pro-unijatima je dakle unistiti svetosavski "bosanski lobi".
Utorak 15.05.2012.10:47
Епископ Константин неће ићи у пензију, и то је Патријарху најављено из босанког лобија, такође и сам епископ Константин је са смирењем прихватио све оптужбе свештеника који су лајали против њега, и оптуживали га да лоше води Епархију! Десет свештеника из Дортмунда, Келна и Бремена и још неких градова су устали на Константина јер им није дозволио још веће богаћење од онога које поседују.Све су то искористили синодалци, да покушају да сломе Константина, али ето, неће им поћи за руком, док ће неки свештеници из горе наведених градова, на крају сносити жестоке последице! Да ли су се неки запитали шта је са осталих 30 свештеника из Немачке који нису устали на епископа???
Utorak 15.05.2012.10:54
Григорије Дурић херцеговачки- је покушао још за живота Патријарха Павла да га пензионише, и да крене у рушење струје у нашој Цркви која не одговара Борису Тадићу.Епископ Константин смета свима јер желе да узму јаку девизну епархију, и да доведу епископа паписту (Андреја Ћилерџића) који ће епархију Немачку СПЦ , да полако и тихо уведе у крило Васељенске патријаршије која већ на Литургијама помиње папу римског као "епископа рима"! Епископ Константин им смета, јер је руски човек, и руска Црква има снажно упориште код овог доброг и праведног епископа, који римској цркви придаје пажу као "баба Јека снажном оргазму"!
Utorak 15.05.2012.10:59
Последњи сукоб са епиксопом Константином и свештеницима избио је на заједничком заседању епархије Немачке, када је једном професору -ставрофору приговорено да је за Светог Николу имао 50 колачара, и да је само прочитао молитву и народу рекао да сами ломе колаче, епископ Константин је хтео да том свештенику, професору-ставрофору додели још једног помоћника, након тога је тај професор-ставрофор заједно са инима, отишао у Сабор СПЦ, жалећи се како Константин лоше води епархију. Међутим све је ту лични интерес, јер тај дотични професор-ставрофор је уствари чувао место за свог сина који ускоро завршава Богословско -јеретички-факултет у Београду и треба да постане свештеник.
Utorak 15.05.2012.18:34
Ако је све то тачно, тешко нама србима. Нема више ни П од православља код нас. Надам се да све није тако црно, али нећу се изненадити и да јесте! Постали смо изгледа гори и од највећих западних јеретика. Да ли је могуће да је само покојни патријарх Павле био прави православац и још неколико владика? Али како у народу стално псујемо Бога, тако ћемо и у животу проћи. Црна нас судбина чека без вере и морала!
Utorak 15.05.2012.22:02
Шта брате има да те изненађује , вероватно ниси био у Србији дуже време . Откако су увели новотарије(2002-2003.-ће) овако нам је како нам је ,народ се разделио.... Једни неће да иду код екумено-новотара на Литургије кажу "није то то", други не иду код оних епископа чије епархије "нагињу зилотизму" и где "нема љубави" , трећи иду само код Владике Артемија у ЕРПКиМУЕ ,четврта група су верници СИПЦ тј зилоти ....
Utorak 15.05.2012.12:05
A zašto bi želeli da idu u penziju.....Filaret nebi imao pristup novcu a Pahomije dečacima...mislim ....zašto sebi da uskrate ono što ih čini srećnim..?????

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)