Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 22.04.2012.
07:44
Vestionline A
U Francuskoj se danas održava prvi krug predsedničkih izbora na kojima je socijalista Fransoa Oland glavni konkurent odlazećem predsedniku Nikoli Sarkoziju.
Nedelja 22.04.2012.08:11
Na nedavno završenom 35. zasedanju Komiteta Uneska u Parizu ("Vesti" su o tome opširno izveštavale) Francuska je, drsko i uz zastrašujući pritisak, pokušala da srpske manastire, crkve, svu srpsku kulturnu i drugu zaostavštinu na Kosovu i Metohiji preimenuje u "kosovsko nasleđe". Srbe je to šokiralo.
Nedelja 22.04.2012.08:12
Zbog čega baš Francuska? Pa, oni su bili naši saveznici u oba svetska rata! Francuska nas je volela isto kao i mi Francusku! Podigli smo i spomenik zahvalnosti Francuskoj, eno ga na Kalemegdanu, najlepšem delu Beograda, i Francuska to veoma ceni! Tako govore Srbi ovih dana i, naravno, greše.
Nedelja 22.04.2012.08:13
Nikada Francuska nije bila prijatelj Srbije i Srba, a to navodno prijateljstvo dolazi od besmislenog srpskog predimenzioniranja nekih u prošlosti pozitivnih stavova poznatih Francuza o Srbima, njihovoj žudnji za slobodom i patnjama koje su tu žudnju i borbu pratile.
Nedelja 22.04.2012.08:13
Francuska je među poslednjim državama koje bi Srbi trebalo da svrstavaju u krug prijateljskih. Razloga je mnogo, previše. Uvek će vam neki zajapureni - a neupućeni, da ne kažem neobrazovani - Srbin, zagovornik teorije o "prijateljskoj Francuskoj" izvući na sto priču o savezništvu Srba i Francuza u Prvom svetskom ratu.
Nedelja 22.04.2012.08:14
Da li je bilo tog savezništva? Nije. Srbi su, u tom Prvom ratu (kao i u Drugom i uvek kroz istoriju) bili na pravoj, pozitivnoj strani. Tu je bila i Francuska i otuda priča o savezništvu. Jednostavno, bili smo na istoj strani. Ali... kako se u tom ratu Francuska ponašala prema Srbiji. Uoči samog rata Francuzi su prodali Srbiji svoje topove, ali bez municije. Ona je došla naknadno, i to neodgovarajuća. Išla je na doradu u Kragujevac, izgubilo se mnogo vremena u odbrani zemlje i Srbi su to plaćali životima.
Nedelja 22.04.2012.08:15
Nakon prolaska kroz pakao albanskih planina srpska vojska i deo civila, u katastrofalno teškom stanju, mesecima su 1915. godine čekali da im pomognu saveznici, pre svih Francuska i Engleska. Pašić i regent Aleksandar su pisali pisma, molili, bez uspeha. Dnevno je na močvarnom tlu Albanije umiralo u proseku 300 Srba. Francuzi i Britanci nisu hteli da pošalju lađe i evakuišu Srbe kojima je, na sve muke, pretilo približavanje neprijateljske vojske.
Nedelja 22.04.2012.08:15
I onda se događa onaj istorijski čin ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova; on upućuje ultimatum Francuskoj i Engleskoj u kojem kaže, parafraziram, ako ne pomognete Srbima Rusija će napustiti Savez, izaći iz rata i potpisati separatni mir sa Nemačkom. Tek nakon toga Francuzi su poslali svoje lađe. U međuvremenu na albanskoj obali umrlo je više od 40.000 Srba.
Nedelja 22.04.2012.08:16
Komandant združenih snaga Solunskog fronta, francuski general, Franše d'Epere donosi 1918. godine odluku da bitka započne probojem oporavljenih srpskih snaga. Francuski general šalje srpske divizije u ralje neprijatelju bez i najmanje zaštite bočnih delova. Srbi su jurišali i ginuli, dok su "saveznici" na čelu sa francuskom komandom, čekali ishod partije u kojoj ništa nisu rizikovali. Osim Srba. Srbi su uspeli, ali uz još jednu strašnu cenu. Nakon rata Vlada Francuske ispostavila je Vladi Srbije račun za svu vojnu i drugu pomoć u Prvom svetskom ratu. Do poslednje čarape.
Nedelja 22.04.2012.08:17
Kao da su bili neprijatelji, a ne saveznici. Srbija je podigla kredit da bi platila "dug" Francuskoj. Sedamdeset godina kasnije, početkom devedesetih, francuski mediji su, čak gore i strašnije od nemačkih, širili mržnju prema Srbiji i Srbima. Francuski avioni su 1999. razarali srpske gradove, sela, industriju, ubijali Srbe, a nedugo nakon toga Francuska je među prvima priznala nezavisnost Kosova. Francuz Kušner bio je prvi međunarodni upravnik i pokrovitelj takvog Kosova.
Nedelja 22.04.2012.08:17
Ništa se kod Francuske nije promenilo kada su Srbi i Srbija u pitanju. Zato inicijativa da se Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica... proglase albanskim umesto srpskim nasleđem može da iznenadi samo one koji tvrde da istorija nije važna i da je treba ostaviti istoričarima.
Nedelja 22.04.2012.11:46
prvo francusku vode zidovi rocild i dr. drugo za devedesete vracaju nam dug od ranije. u ratu u alziru,gde je bilo mnogo zrtava,josip broz je poslao dva broda puna oruzja alzirskom oslobodilackom pokretu,sto je razestilo francuze, a posebno generala sarla de gola,koji je mrzeo tita,zbog drazinog ubistva.nudio je titu zlato i pare za cicinu,slobodu,ali je zagorac odbio.de gol se zarekao da dok bude predsednik tito nikada nece stupiti na tlo francuske

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)