Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 11.12.2011.
20:34
Srna A
Visoki zvaničnici kosovske policije, uključujući aktuelnog predsednika samoproklamovane republike Kosovo Atifete Jahjagu, imaju nelegalne diplome i zvanje eksperata za kriminalistiku koje su svojevremeno dobili na sarajevskom Univerzitetu, piše prištinski list "Zeri".
Ponedeljak 12.12.2011.06:57
U svojoj studiji "Neka obeležja organizovanog kriminala na Kosovu i u ostalim balkanskim državama", izdatoj 2009. u Prištini i Beču, dr Kolj Krasnići navodi kako je tzv. Republika Kosovo najkriminalnija i najkorumpiranija država u Evropi. Krasnići navodi primere na osnovu kojih se vidi da na Kosovu kriminalci jedino mogu da očekuju zaradu, nikako i kaznu.
Ponedeljak 12.12.2011.06:57
Jedan od primera kako korumpirana vlast podržava kriminalce jeste i provala u sudski depo u Kosovskoj Mitrovici, iz koga je kamionima odneto nekoliko tona dokaznog materijala (droge, oružja, eksploziva i slično). Pri tom, navodi Krasnići, zgrada ima i fizičko i tehničko obezbeđenje, ali i pored toga počinioci nikada nisu otkriveni. Kosovo je, po svim studijama, glavna raskrsnica na Balkanu za šverc droge, oružja, cigareta i belog roblja. Ono to nikako nije slučajno postalo, već su zapadni samozvani oslobodioci na ovom projektu godinama predano radili.
Ponedeljak 12.12.2011.06:59
U studiji Dolazak balkanskog kalifata (The Coming Balkan Caliphate, Westport: Praeger Security International, 2007.) na strani 37. autor Kristofer Delizo (Christopher Deliso) navodi kako je još 1996. nemačka obaveštajna služba BND u Tirani i Rimu osnovala centrale za obuku budućih pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Po pisanju časopisa Le Monde Diplomatique Nemci su za potrebe opremanja budućih gerilaca iskoristili zalihe pronađene u skladištima kontraobaveštajne službe nekadašnjeg DDR-a.
Ponedeljak 12.12.2011.06:59
U italijanskim lukama, kao što je Brindizi, hvatani su emigranti sa Kosmeta i preko centara BND-a u Italiji slati u logore za obuku u planinama Mirdita u severnoj Albaniji, na području pod kontrolom sadašnjeg albanskog premijera Salija Beriše. U vojnoj obuci budućih terorista direktno su učestvovali instruktori nemačke vojno-obaveštajne službe MAD, i to iz Odeljenja specijalnih snaga (Kommando Spezialkraefte).
Ponedeljak 12.12.2011.07:00
U isto to vreme američko Ministarstvo spoljnih poslova je OVK ocenilo kao terorističku organizaciju. I specijalni izaslanik za Balkan, Robert Gelbert (Robert Gelbard) izjavio je 23. februara 1998. da je OVK bez dvoumljenja teroristička organizacija (izveštaj AFP-a). Samo nekoliko meseci pre agresije na SR Jugoslaviju Stejt department je OVK skinuo sa liste terorističkih organizacija i učinio je saveznikom NATO snaga.
Ponedeljak 12.12.2011.07:01
Od prvog dana OVK se finansirala prihodima iz kriminalnih aktivnosti, na prvom mestu od prodaje i šverca droge. Preko Turske u Evropu svakog meseca stiže između četiri i šest tona čistog heroina. Od toga, najmanje jedna trećina putem Kosova, Albanije i Crne Gore odlazi dalje u Zapadnu Evropu. Od početka delovanja OVK pod patronatom Nemačke i albanskih službi i političara, jedno od najvažnijih sedišta albanske mafije je u Albaniji. Danas Albanci imaju preko 100.000 članova mafije podeljenih u 15 klanova (izveštaj pariskog Instituta za kriminologiju). Tri najvažnija deluju na Kosovu.
Ponedeljak 12.12.2011.07:01
U svom godišnjem izveštaju od 25. februara 2005. (oznaka tajnosti: VS-Vertraulich amtlich geheimgehalten - Strogo poverljivo, samo za službenu upotrebu) nemački BND za region Kosova navodi da tu postoje tri grupe za koje radi dvadesetak fisova (albanska bratstva). Grupu Drenica kontrolišu Hašim Tači, Džavid Haliti i Redžep Selimi. Ova grupa sarađuje sa sličnim bandama u Makedoniji, Češkoj, Albaniji i Bugarskoj, a za nju povremeno radi i Ekrem Luka.
Ponedeljak 12.12.2011.07:02
Druga grupa je Dukađini koju pored pomenutog Luke predvodi i Ramuš Haradinaj, za koga po tvrdnjama BND-a rade grupe Sabita Gecija i Samita Luštakua, kao i klan Babaljija. Za Ekrema Luku se veruje da je najbogatiji Albanac na Kosmetu, a za legalne poslove (preko kojih pere novac) koristi kompanije koje u svom imenu najčešće imaju reč Dukađini. Njega u poslovne veze BND dovodi kako sa Arkanom, tako isto i sa Bogoljubom Karićem, dok u švercu cigareta tesno sarađuje sa bivšim oficirom MUP-a iz Kosovske Mitrovice, Mladenom Milićevićem.
Ponedeljak 12.12.2011.07:03
Treća i najmanja grupa je Lap, koju je do svog hapšenja predvodio Rustem Mustafa zvani Remi, poznati terorista. Za ovu grupu je radio i klan Suma, dok su trgovinu drogom obavljali u saradnji sa Hašimom Tačijem. Nesporni gospodar života i smrti na Kosmetu i najuticajniji mafijaški bos, Hašim Tači, 2003. je po međunarodnoj poternici priveden u Mađarskoj. Novac za njegovo oslobađanje je vlastima predat posredstvom jednog mađarskog biznismena iz Vojvodine, za koga izveštaj BND-a iz 2005. navodi samo da se bavi trgovinom gorivom u severnoj srpskoj pokrajini.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)