Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 04.07.2011.
18:04
Vestionline A
Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić položio je venac na spomenik borcima protiv fašizma u Bojčinskoj šumi, gde je danas obeleženo sedam decenija od ustanka naroda Jugoslavije i Srbije protiv fašističke okupacije, saopšteno je iz Gradske uprave.
Ponedeljak 04.07.2011.18:07
Срамота. А где су прави борци против фашиста?
Ponedeljak 04.07.2011.18:18
Као и мит о братству и јединству југословенских народа, којим су титоисти уз подршку западних метропола српски народ преко пола века држали у покорности, тако је и мит о југословенском антифашизму обична подвала. На Балкану су, поред Срба, једино Грци имали јак оружани покрет, који је пружао отпор прво Италији, а онда и Немачкој све време Другог светског рата. Тај покрет је био подељен на грађански и комунистички део, а комунистички је био далеко организованији и активнији.
Ponedeljak 04.07.2011.18:18
То, међутим, није сметало англоамеричким снагама да га у крви ликвидирају по капитулацији Немачке, када су грчки партизани захтевали да се народу омогући слободно изјашњавање о томе у каквом ће поретку живети. На просторима бивше Краљевине Југославије није било никаквог југословенског антифашизма у време када је Хитлерова Немачка била неприкосновени господар Европе. Тада је једини антифашизам био српски јер су оба герилска антифашистичка покрета – и равногорски и партизански – чинили у великој већини Срби.
Ponedeljak 04.07.2011.18:18
Хрвати, босански муслимани, Шиптари, Мађари, Бугари и други били су савезници Хитлера и често су суровије сатирали српске устанике и народ него сами немачки и италијански окупатори. И у овим народима постоје часни изузеци који су своје животе положили у борби против нацизма и његових савезника, али су они још малобројнији него антифашисти у западноевропским народима.
Ponedeljak 04.07.2011.18:19
Српски антифашизам се организовао у два оружана, герилска покрета, међусобно сукобљена, али мање – више једнако антифашистички опредељена. Први, који се оружано организовао и почео своју борбу и пре напада Немачке на СССР, био је Равногорски покрет ђенерала Драже Михаиловића – Југословенска војска у Отаџбини (ЈВуО), и други, који је своја оружана дејства започео тек по директиви из Москве, тј. по отпочињању немачке инвазије на СССР, партизански покрет – Народно-ослободилачка војска (НОВ).
Ponedeljak 04.07.2011.18:20
Грађански рат, који је потресао српски народ услед сукобљавања ова два антифашистичка покрета, довео је до додатних и непотребних жртава, и он само сведочи о недораслости тадашњих српских елита, као и о чињеници да су на челу партизанског покрета били професионални револуционари (данашњом терминологијом речено – терористи) који су стање општег рата против Срба на Балкану и потребу српског народа да се оружано организује и заштити искористили како би «револуционарном борбом» дограбили власт и у наредних неколико деценија организовали један дубоко антисрпски поредак.
Ponedeljak 04.07.2011.18:21
У свему овоме права улога Јосипа Броза још ни данас није расветљена, али зато још истрајава мит о томе како је он био велики антифашистички вођа на Балкану. Титоистичка диктатура је читавог свог трајања бескрупулозно фалсификовала историју правећи митове о југословенском антифашизму, о томе како је Равногорски покрет био квислиншки, како је Броз био неприкосновени вођа НОВ-а (а истина је да је све своје конкуренте током рата ликвидирао за то често користећи нацистичку обавештајну структуру, као што је и истина да су партизани за његово лидерство већином сазнали тек на крају рата) ....
Ponedeljak 04.07.2011.18:21
... и на крају правећи најмонструознији од свих митова и лажи – изједначавање четничког Равногорског покрета са хрватским усташама. То је било толико безочно да би могло да се упореди једино са могућношћу да неко Де Голов покрет изједначи са нацистичким СС-ом.
Ponedeljak 04.07.2011.18:22
Како је партизански покрет у Србији и свету већ претерано промовисан као једини антифашистички покрет, нормално је и историјски исправно што се непрекидно захтева рехабилитација Равногорског покрета јер је то најбољи начин да се сруши антисрпски мит о југословенском антифашизму.
Ponedeljak 04.07.2011.18:24
Најбезочније лицемерје хрватских државника јесте оно када се они позивају на некакве антифашистичке и партизанске традиције. Они то, наравно, чине као најбескрупулознији баштиници оног фалсификовања историје које се дешавало у многим народима који су се недавно ослободили од комунизма, па би да политички коректно прикажу своју улогу у Другом светском рату како би Европску унију умилостивили да их прими у своје окриље. У случају Хрватске овај маневар фалсификовања историје је најбестиднији. Наиме, када хрватски председник каже да су Хрвати први партизани у Европи, то је монструозна неистина коју може изрећи само човек без имало моралне одговорности.
Ponedeljak 04.07.2011.18:24
То би било равно изјави немачког председника да је Немачка, уствари, прва жртва нацизма пошто су први Јевреји побијени у логорима на тлу Немачке. Истина о устанку у Хрватској 1941. јесте да су те оружане формације чинили Срби који су узели оружје у руке како би се одбранили од усташког геноцида (оног геноцида који је у том тренутку добио масовну подршку Хрвата) и да они нису били ни свесни антифашистичке димензије своје борбе јер се тада нису борили чак ни против Сила осовине, већ само против хрватске војске, која би их, да се нису оружано супротставили, све одреда побила на најзверскији начин.
Ponedeljak 04.07.2011.18:25
Титоистичка диктатура, подржана од евроатлантских струтура и Ватикана, деценијама је тровала свест нашег народа измишљајући и креирајући митове о антифашистичкој борби. То је, разуме се, рађено и у другим државама у комунистичком лагеру. Али ова фалсификована историја у бившој Југославији има посебну димензију јер је највећи број митова служио да би се покрила срамна улога Хрвата и других југословенских народа у подршци нацизму, која је била дата не зато што су њихове елите веровале у тај поредак, већ зато што им је тај поредак омогућавао најсуровије и некажњено злостављање Срба.
Ponedeljak 04.07.2011.18:26
И на крају, хвала Владану Глишићу и његовим "Митовима антифашизма"
Ponedeljak 04.07.2011.19:56
Овај не зна шта прича.Ми треба да будемо поносни,а сви они који су били на страни сила осовине много боље су прошли од нас.Ми треба да плачемо што смо у то време имали све саме јајаре који су заступали интересе срба и одвели их у такву пропаст да се вероватно никада нећемо опоравити.Сигурно је милион и по срба побијено и тиме се нико не може поносити.
Ponedeljak 04.07.2011.21:19
vreme je da komunisti iz bivsih jugoslovenskih drzava se ne sakrivaju iza nekakvog antifasizma jer su se njihove maticne drzava odvojile ,vec da vreate otete kuce ,stanove srbima iz srbije i da odgovaraju za nedela ucinjena srbima iz srbije.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)