Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 13.05.2011.
17:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/comments/all.phtml on line 38
A
Imajući u vidu radikalni zaokret u odnosu na donedavne nagoveštaje iz vrha Srpske pravoslavne crkve da je poglavar Rimokatoličke crkve na korak do Niša, među pojedinim vladikama pojavila se neformalna inicijativa za izlaznu strategiju u vidu protestne note papi zbog njegovog najavljenog hodočašća na grob kontroverznog hrvatskog kandidata za sveca-blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u okviru papine posete Zagrebu 4. i 5.juna.
Petak 13.05.2011.17:29
Шта очекивати?Ништа ново...за латине старе преваранте је Инквизиција свети чин...па их зато није ни мало стид да просвете овог архизлочинца!
Petak 13.05.2011.17:48
Односи Ватикана и некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, у погледу верских и световних питања, никад се нису поклапали. На основама Другог ватиканског концила дошло је до контаката и међудржавних односа тадашње Југославије и Свете столице. Протокол о успостављању дипломатских односа, две државе су потписале 1966. године. После потписивања протокола, Јосип Броз Тито је посетио папу Павла VI. После Тита, у Ватикану су боравили: Цвијетин Мијатовић и Бранко Микулић, али у посетама новом папи — Јовану Павлу II. Том приликом они су и актуелизовали Титов позив, да папа посети Југославија. Али, како је посета стално одлагана, позив је више пута обнављан.
Petak 13.05.2011.17:49
Политика Ватикана, инспирисана жељом и нескривеним интересима на Балкану још од времена успона фашизма, завршетком Хладног рата почетком последње деценије прошлог века, изазвала је крваве сукобе и ратове којима је Света столица дала легитимитет. Несмотрено дата изјава једног високог функционера ватиканске администрације да се „државни планови праве педесет година а реализују у следећих сто година”, показала је право лице врха те физички патуљасте државе ранга светских суперсила. Тада се тек видело, да Стаљиново својевремено изречено потсмешљиво питање: „Ватикан — колико је то дивизија?…”, нема никакве стварне основе.
Petak 13.05.2011.17:50
Одлуку о коначном разбијању Титове Југославије Ватикан је покренуо меморандумом државама КЕБС-а, 26. новембра 1991. године. Све је договорено на састанку папе Јована Павла II са немачким министром Геншером. Тог, 26. новембра 1991, државни секретар Ватикана упутио је меморандум са захтевом за признавање Словеније и Хрватске као независних држава, свим чланицама Конференције о европској безбедности. Света столица је тада била мишљења да је дошло време да се међународно признају Словенија и Хрватска, „и то пре божићних празника”.
Petak 13.05.2011.17:50
После тог ватиканског меморандума, Словенија и Хрватска су признате као независне државе, што је изазвало жестоке сукобе и рат, који се, опет уз помоћ Свете столице, проширио и на Босну и Херцеговину. Гласноговорници Ватикана тада су говорили да је то рат против „великосрпских идеја”. Дакле, рат који је Света столица директно покренула против српског народа. У прилог овог тврдњи и податак да је у јесен 1995, када је требало бомбардовати Србе у Босни, свети отац подржао Клинтонову политику и тражио да се објави „рат рату”. Многи се добро сећају, да су тада српски положаји у БиХ данима бомбардовани, и да је страдало висе стотина Срба. Босански Срби Ватикану то никад неће заборавити.
Petak 13.05.2011.17:50
Разбијање СФРЈ није означило и крај уплитања Ватикана у крваве послове на тлу овог дела Балкана. Ватикан је политички и даље настојао да се разбије српска држава и њен народ доведе у подређен положај, у односу на земље Европске уније и Америке. Ватикан је у сложеној косовско-метохијској проблематици деценијама играо на карту Албанаца, настојећи да најпре ослаби Југославију, а заправо Србију. Почетком 1999. Ватикан ставља у функцију свој план из Другог светског рата. Да би се тај план остварио, требало је по сваку цену одвојити Косово од Србије, што је учињено бомбардовањем тадашње СРЈ.
Petak 13.05.2011.17:51
Стварањем државе СЦГ, остварен је и план отцепљења Црне Горе од Србије. Отимањем Косова и Метохије и отцепљењем Црне Горе, Ватикану се отворио пут ка давнашњој жељи стварања „јадранске конфедерације”, састављене од независних држава Хрватске, Црне Горе и Албаније. Тек стварањем евентуалне независне државе Косово, план Ватикана с почетка Другог светског рата, о тој конфедерацији, биће и остварен.
Petak 13.05.2011.17:52
Однос Ватикана према Српској православној цркви такође иде у прилог тврдњи да Света столица сноси највећу одговорност за разбијање СФРЈ, СРЈ, СЦГ и данас Србије. Ватикан одавно, са мање или више успеха, покушава да се меша у унутрашње ствари СПЦ. Примера има више, најдрастичнији је свакако да је Ватикан признао аутокефалност Македонске православне цркве. Није на одмет навести и писмо које је 28. децембра 1969. папски изасланик Франциско Паловинети упутио тадашњем митрополиту црногорско-приморском Данилу Дајковићу, поводом изградње маузолеја на Ловћену.
Petak 13.05.2011.17:54
Из писма се јасно види, да Света столица и папа поздрављају рушење капеле на Ловћену, и предлажу да се она смести у музеј у Његушима, где би одговарала намени. Из писма је уочљива жеља Ватикана да загосподари вечним српским православним простором. Много се постигло, каже у писму Паловинети, „свети отац папа је веома задовољан, и предложио би да би било најбоље да се скине она капела. Свима је јасно да садашњи народ нема више ништа заједничко са некадашњим народом, опијеним великосрпском идеологијом, која је злоупотребила свој народ, који, ето, може се рећи, потпуно изумире. ....
Petak 13.05.2011.17:54
..... Нови народ, са новим навикама и новим животом, је народ будућности и нових прегнућа, па је свети отац папа вољан да овај народ свесрдно помогне и да га врати у праву Христову веру, за шта је вољан да да 500 милиона лира као помоћ за изградњу маузолеја”.
Petak 13.05.2011.17:55
Јасно је такође, да је Ватикан унутар српског националног корпуса пронашао људе који су забили нож у леда српској популацији на Балкану, при чему је Америка, уз помоћ европских земаља католичке вере, употребила доктрину — разједини непријатеља и победи га. У ствари, само је примењена стара римска изрека, коју су обилато користили непријатељи српства кроз историју: „Divide et impera.”
Petak 13.05.2011.17:55
Сада, када је српско биће подељено у више држава, потребно је разбити и српски корпус у Србији. Ово би посебно морала да има у виду Српска православна црква, не водећи рачуна о иступима појединих политичара, који баш много не полажу на веру. После свега, тешко је прихватити и оправдати неке поступке врха СПЦ.
Petak 13.05.2011.17:56
Шта би рекао владика Николај Велимировић, неумољиви борац против конкордата, да чује да је епископ његове пастве Лаврентије, са 36 свестеника своје епархије, ишао на поклоњење папи у Ватикан, и да је са његовим допуштењем десет свестеника Шабачко-ваљевске епархије ишло у Торонто, да на интернационални дан младости, у августу 2002, дочека папу?
Petak 13.05.2011.17:56
Шта би рекао патријарх српски Варнава, који је у борби против конкордата изгубио живот за веру православну и светосавску? Шта би рекао Јустин Ћелиски, који римокатолицизам сматра за јерес, да чује како српски епископи о јересу говоре као о „сестринској цркви”?
Petak 13.05.2011.17:56
Nije srpska pravoslavna crkva napravila radikalan zaokret nego se vratila na jedino mogući put ORTODOX što na Grčkom znači - ispravno misleći. Što se Stepinca tiče on je na Pijavi video da Austrougarska vodi uzaludnu borbu na 3 fronta Italijanskom, Srpskom i Ruskom i bilo mu je jasno da je kraj igranke. Uskoro je trebao da se primeni Londonski Ugovor i država Srbija ima da bude od Rumunije do Jadrana i južno do Prokletija. Onda je primenjena taktika ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži, pa čekaj priliku. Tako je i bilo.
Petak 13.05.2011.17:57
О умешаности Ватикана у разбијање СФРЈ, СРЈ и коначно СЦГ, почетком 2000. године проговорио је отворено пензионисани војни свестеник америчке војске Роберт Биглер, који је саопштио да је из најпоузданијих извора добио тајне банковне рачуне Ватикана, који потврђују да је Католичка црква, заједно са немачком владом, дестабилизовала Југославију тако што је сепаратистима на овом простору Балкана упумпано висе милиона долара, за које је Биглер рекао да је реч о крвавим доларима.
Petak 13.05.2011.17:58
Ако је папа Јован Павле II имао задатак да разбије СССР и тако створи нове католичке државе, неизоставно се намеће питање — да ли нови папа Бенедикт XVI има задатак да разбије православље? Да ли ће се СПЦ понашати у складу са својом вековном политиком, да о свему треба са сваким разговарати, а на коленима се појавити само пред Богом — остаје да се види.
Petak 13.05.2011.17:59
За крај, као опомена, нека послуже реци поруке владике Николаја Велимировића, када је говорио о опасности по СПЦ: „Ако неко каже, јуче је била опасност по нашу цркву, а данас је та опасност престала, страшно се вара. То је трубач који свира на спавање. А ми морамо имати у ово време што више трубача који ће свирати на буђење, на устајање, на приправност, на одбрану”.
Petak 13.05.2011.18:39
Да су прсти Римокатоличке цркве, посебно оног њеног дела из Хрватске, и те како били присутни у протеклим мрачним збивањима у којима је нестала Југославија није нека новост, али сада та чињеница добија потврду и на неочекиваном детаљу. Анализирајући одлуку Барака Обаме да за свог кандидата за потпредседника САД узме утицајног сенатора Џозефа Бајдена, човека који се „тврдо” залагао за независност Космета и бомбардовање Србије, а пружао је сву подршку хрватској и бошњачкој страни у протеклим ратовима који су докусурили Југославију, „Њујорк тајмс” је објавио и детаљ како је Бајдену још 1991. године „хрватски католички свештеник причао о српском насиљу у Босни и Хрватској” и тиме очито ....
Petak 13.05.2011.18:40
...... утицао на његове ставове и одлуке о тим збивањима. Ко је тај човек који је на такав заобилазан начин утицао на конкретне потезе америчке политике на простору бивше Југославије, открива детаљније данашњи „Јутарњи лист”. Ради се о фра Илији Живковићу (рођен у БиХ), донедавно генералу фрањеваца трећередаца глагољаша (функција у Риму), а сада професору психологије на Католичком богословном факултету у Загребу.
Petak 13.05.2011.18:40
Фра Илију Живковића загребачки лист описује као једну од кључних личности у црквеном животу у последње две деценије и такође као „једну од кључних особа која је формирала ставове сенатора Џозефа Бајдена у ратно доба и помогла му да схвати да су Србија и ЈНА агресори на Хрватску и БиХ и да због тога морају бити кажњени”. О том утицају на њега, уосталом, и сам Бајден је писао у својој књизи.
Petak 13.05.2011.18:41
У разговору за „Јутарњи лист” фра Илија Живковић описује како се с Бајденом упознао и спријатељио још 1985. године, док је радио у хрватској редакцији Гласа Америке. Тада је радио у католичкој мисији у Вашингтону и спремао докторат из психологије на тамошњем Католичком универзитету. Упознали су се када му се Живковић у спољнополитичком одбору Сената жалио да српски уредници у Гласу Америке „резали све што је било хрватско”.
Petak 13.05.2011.18:41
„Често смо се после сретали и често ме је питао шта мислим. Напросто смо постали добри”, каже Живковић и додаје да му је Бајден „веровао и зато што је био католик”. Фра Живковић такође каже: „Он је знао за Хрватску и хрватске проблеме још у време Југославије када је контактирао с председником Хрватске братске заједнице Бернардом Лукетићем и председником Хрватског народног већа Матом Мештровићем.
Petak 13.05.2011.18:42
Но, мислим да је на њега највише утицао говор који сам одржао у Литл Року пред тек изабраним председником Билом Клинтоном, који је позвао америчке мањине на разговор. Пошто сам ја из БиХ говорио сам о ситуацији у БиХ. У 45 минута разложио сам зашто се мора бомбардовати мостове у Србији, Београд, како зауставити српске снаге у БиХ. Мислим да је то на Бајдена јако деловало.”
Petak 13.05.2011.18:42
Док је боравио и службовао у САД, Живковић се сусретао с многим конгресменима и сенаторима. „Њима је све било јасно, јер смо од 1987. ангажовали једног бившег конгресмена да лобира за Хрватску”, каже он. Живковић сматра да је Бајден „одличан избор” за потпредседника САД, јер је „човек народа и има добру базу међу радницима, није популиста”, а „веома важно је што је декларирани католик, јер су врло важни гласови 70 милиона америчких католика”. Оцењује га као либералног католика и једино му замера што није против побачаја (на чему инсистира Ватикан), већ у том погледу дозвољава „слободан избор”. Радоје Арсенић [објављено: 26/08/2008]
Petak 13.05.2011.20:25
Добар ти је аватар ... "Србин се не рађа, Србин се постаје". Од Бога ти добро, Брате ...

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)