Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 31.03.2010.
00:31 >> 12:04h
Vestionline, Tanjug A

Usvojena Deklaracija o Srebrenici

Skupština Srbije kasno večeras usvojila je Deklaraciju, kojom je najoštrije osuđen zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice, u julu 1995. godine. Od ukupno 149 poslanika koji su bili u sali, za deklaraciju je glasalo 127, protiv je bio 21, a jedan poslanik nije glasao. Kako prenose beogradski mediji, poslanici Srpske radikalne stranke napustili su salu pre glasanja.

Dokument o osudi zločina u Srebrenici podržali su poslanici liste "Za evropsku Srbiju", G17 plus, SPS, JS, PUPS i poslaničkog kluba manjina, protiv su bili DSS, NS, dok poslanici SNS, SRS i LDP nisu ni glasali.

Međutim, vrlo brzo posle usvajanja Deklaracije usledile su i reakcije naroda, naročito Srba iz inostranstva, koji su već počeli da cepaju srpske pasoše i traže ispis is državljanstva!

Poslanici u Skupštini Srbije pred početak glasanja

U Deklaraciji se navodi da Skupstina Srbije, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, najoštrije osuđuje zločin počinjen u Srebrenici i da očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude zločine počinjene nad Srbima.


Navodi se da srpski parlament najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljm nad pripadnicima drugih naroda i religija.


U Deklaraciji se izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ta tragedija.

Sednica je bila prekinuta zbog zahteva opozicije za dodatnim konsultacijama u vezi tog dokumenta. Juče je po hitnom postupku stavljen na razmatranje predlog Deklaracije којu је predložilo 114 poslanika vladajuće koalicije. Zasedanjem su dominirale rasprave "po poslovniku" i replike, koje s vremena na vreme prekine iznošenje argumenata čija je tema Deklaracija.


Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića, radi suđenja pred Haškim tribunalom.


Sve nekada sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i druge države bivše Jugoslavije pozvane su da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život, zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.


"Skupština očekuje da će i najviši organi drugih država sa teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtava", istaknuto je u Deklaraciji.


U preambuli Deklaracije navedena su međunarodna akta na koje se Skupština Srbije pozvala, među kojima su Ustav Srbije u kome stoji da su ljudski životi i dostojanstvo neprikosnovani i Univerzalna deklaracija UN o ljudskim pravima. U parlamentu je najavljeno da će uskoro biti usvojena deklaracija kojom će se osuditi zločini nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

Poslanici LDP-a, nezadovoljni tekstom Deklaracije, naveli su da je Srbija odgovorna za genocid počinjen u Srebrenici, jer nije u potpunosti ispoštovala međunarodnu konvenciju o sprečavanju takvog zločina, iako je niko za to nije optužio.

Demokratska stranka Srbije (DSS) su ukazali da taj dokument deli žrtve i da je štetan za Srbiju i Republiku Srpsku, jer svađa narode i ne osuđuje zločine nad Srbima. Raspravu su obeležile polemike između naprednjaka Tomislava Nikolića i poslanika iz redova ZES-a, kao i nekoliko Esada Džudževića sa liste Bošnjačke liste "Za evropski Sandžak" sa jedne i Aleksandra Martinovića iz SRS sa druge strane.


Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija je, na početku sednice objasnivši predlog deklaracije u ime 114 poslanika vladajuće većine koji su ga i podneli, kazala da će usvajanjem tog akta biti otvorene nove perspektive generacijama koje dolaze, a Srbiji vraćen međunarodni kredibilitet i ugled.

Sreda 31.03.2010. 10:05
Mislim,i Afganistan ima minimum dostojanstva i samostalnosti u donosenju odluka u parlamentu. Sta vise reci za Drzavu Srbiju.Zalosno.
Sreda 31.03.2010. 14:49
Moram samo da Vas opomenem da ne zaboravite da ste Vi Svi blejali po ulicama oktorbra 2000 godine i trazili ovu istu vlast.. Sta ste drugo ocekivali od nje? Da ce biti za korist Srpskog naroda? Malo morgen.. Dosli su na vlast zahvaljujuci Sorosu, zapadnim obavestajnim sluzbama i prljavim parama takodje iz zapadnih zemalja.. Jeste sta drugo ocekivali?
Sreda 31.03.2010. 09:58
Ja koliko znam u deklaraciji koju je "banditska" skupstina usvojila nema reci genocid vec zlocin?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online